Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je správné - by si nebo by jsi

Od: martin15 odpovědí: 18 změna:

Co je gramaticky správně? By si nebo by jsi?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

V jakém kontextu? Místo by jsi je správně bys...

doplněno 20.08.10 17:59:

Raadek: ano, i proto jsem zareagoval! ;)

hodnocení

1x

Odpověděli už správně... já jen tak trochu k tomu...

BÝT : jsem, jsme, jsou, to je běžné, to umíme asi všichni...ale třeba buď, buďte, jsa, jsouc, jsouce, byv, byvši, byvše, a k tomu ještě bych, bys, by, bychom, byste, to už někoho děsí, když to čte, natož když to má napsat..*nevi*

z prirucka.ujc.cas.cz/...

Seděl u stolu, psa a kuře. :)

hodnocení

1x

Je to trochu mimo dotaz, ale s děsem si všímám, že (zvlášť mladší) lidé nemají nejmenší cit pro češtinu v tom případě, pokud jde o zvratná zájmena si, se (si jako sobě, se jako sebe). Např. ve snaze napsat něco spisovně klidně napíší "chci jse zeptat", "já jsi myslím", protože slovo se považují za stejně hovorové jako " co ty by si dělal, kdyby si musel..." a naprosto nerozliší mezi použitím si(sobě) a jsi(tvar slovesa být). Strašné je třeba poslouchat ty akční moderátory v rádiích nebo i ráno v televizi...

By jsi je špatně, i když to vypadá "spisovněji" než by si, což je taky špatně.

hop®

By jsi je nesprávně, by si může být správně, záleží na kontextu!

21.08.10 15:50

Pravda.

hop®

Mimochodem tento případ popsal správně Raadek hned v první odpovědi... ;)

Ano, jenom (doufám) jsem trochu upřesnila rozdíl mezi osobním a zvratným zájmenem.

doplněno 21.08.10 16:46:

samozřejmě nikoli osobním zájmenem, ale tvarem slovesa být. *zed*

raadek*
hodnocení

0x
On/ona by si něco dal/a, nebo ty by jsi něco chtěl/a. R.
doplněno 20.08.10 00:33: Tak si hope myslím, že druhý příklad jsem napsal nespisovně.

durancea*
hodnocení

0x

Bys. Bodík pro Hopa.

Šel bys, chtěl bys (v plurálu šli byste, chtěli byste) ... Ono to mate, to by jsi vypadá na první pohled spisovněji :)). j.

No na první pohled ano, ale na první poslech to mne osobně přímo bolí. Bohužel mnoho lidí to tak necítí.

Jen tak na okraj: i já bysem je nespisovné, ale kdysi v jazykovém koutku Lidových novin se jazykovědec Jelínek vyjádřil v tom smyslu, že to pokládá za daleko méně pochybné. Ono to aspoň nepředstírá spisovnou řeč a otevřeně se hlásí h hovorovému projevu. (Kdybysem to byl věděl tak bysekm sem nechodil ;) )

khetti*
hodnocení

0x

Gramaticky není správně ani jedno z toho. V gramatice se by jsi nebo by si považuje za nespisovné. Správně je bys.

Něco jiného je, když napíšete větu např. : Ona by si to moc přála. Ale pokud míníte např.: Jak by jsi to udělal? Tak to není správně. Gramaticky je dobře: Jak bys to udělal? . *palec*

Přesně tak V té větě "ona by si to přála" jde právě o zvratné sájmeno (Ona by to přála někomu a to sama sobě). V tom druhém případě je samozřejmě spisovné Jak bys to udělal; obrat jak by si to udělal je samozřejmě taky nespisovný, ale přeci jen snad přijatelnější než jak by jsi to udělal.

doplněno 26.08.10 12:43:

Ad Hop: samozřejmě máš pravdu a vysvětlovat netřeba. Já implicitně předpokládal tento tvar za variantu výše zmíněného Jak by jsi to udělal, ale fakt je, že ezplicitně jsem to neřekl. Připomíná mi to korektnost zesnulého profesora jarníka, jak se projevovala například v následující historce (cituji Jířího Vaníčka, převzato z Neviditelného psa-už dávno):

Dovolte mne ještě na závěr vzpomenout, v souvislosti s tím, co jsem říkal o "dvou nejstarších synech", jedné skutečné příhody na přednášce pana profesora Vojtěcha Jarníka na matematicko fyzikální fakultě Karlovy university, snad v roce 1960. Pan profesor byl příkladem extrémně přesného matematika, který rozlišoval všechna tvrzení na ta, která "jsou dobře" a ta, která "nejsou dobře". Neznal tvrzení, která jsou v podstatě správná, ale potřebují drobné upřesnění. Ta prostě řadil mezi ta, která "nejsou dobře". Při jednom z důkazů v matematické analýze, prováděných tak zvanou "epsilon-delta gymnastikou" bylo potřeba vybrat menší z čísel delta_1 a delta_2. Pan profesor řekl. "Položme delta rovné menšímu z čísel delta_1 a delta_2". Pak se zarazil a po krátké pauze pokračoval: "Vidíte jak snadno člověk udělá chybu. To by nebylo dobře. Ten důkaz by havaroval v případě, kdy by bylo delta_1 rovno delta_2. Pak by žádné z těch dvou čísel nebylo menší, než to druhé. Prosím promiňte a opravte si to. Položme delta rovno nejmenšímu z čísel delta_1 a delta_2. ..."- Myslím, že jde o pěknou ukázku přesného uvažování, které je dnes již vzácné.

hop®

KARTAGINEC: POZOR, chyba! Obrat "jak by si to udělal" je češtinsky naprosto správně, akorát v jiném významu. Napadlo mne jedno vysvětlení tohoto významu, avšak vrozený stud mi brání toto dále vysvětlovat! ;) (...on sám sobě...)

vaclavhromada
hodnocení

0x
Dobrý den,
narazil jsem po letech na vaši vynikající diskuzi. Domnívám se, že byť se jazyk samozřejmě neustále vyvíjí, je nutné dodržovat řádná gramatická pravidla svého rodného jazyka (a učit je děti ve školách). Dle mého úsudku je v kontextu současné doby (rok 2022) v tomto hovorovém vyjádření správně tvar "by jsi" (ve smyslu konjugace slovesa být, po němž následuje další sloveso (by jsi (něco) udělal). Gramaticky zcela správná je však pouze varianta "bys".
Zdraví Vás,
VH

Podle vzoru byste a bysme se nabízí jako varianta bysi, ale učitě ne by jsi.

@chargy nabízející se varianta opravdu není správná. Jediný spisovný tvar je bys.

@ inzinyrka Prosím přečti si nejdříve celkou diskuzi a kontext, v kterém jsem reagoval. Netřeba opakovat něco, co již bylo přímo v odpovědi řečeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]