Nejste přihlášen/a.
Sice se zřejmě jedná jen o protinázor (provokaci?) na právě aktuální podobnou otázku o chemii, ale to neva.
1) Fyzika nedokáže vysvětlit vesmír a tak vůbec. Ona se snaží najít souvislosti, aby dokázala předpovědět stav něčeho, až nastanou určité podmínky.
2) A vůbec není pravda, že je (jen) teoretická. Část fyziků jsou sice fyzici teoretičtí, ale experimentální fyzika je samozřejmě taky. Vždyť kdo by ověřoval závěry těch teoretiků? I dnešní nejdražší fyzikální hračky, urychlovače, se dělají pro experimentální fyziky. Teoretici si něco vymyslí a experimentální fyzici jim to pak buď tak nějak potvrdí, nebo vyvrátí. A co nedokážou potvrdit/vyvrátit teď, to zůstává v rovině teorie. Případně experimentální fyzici něco zjistí a teoretici se to pak snaží popsat.
Mně osobně se taky líbí fyzika. Na chemii mi vždy vadilo to "smícháte-li A a B, objeví se (např.) bílý prášek, co že je důkaz, že vzniklo C". Jak To?! Komu jako důkaz stačí bílý prášek? Copak bílý prášek nemůže být i něco jiného, než C? Biologie je taky zajímavá, ne že ne. Ale ne ta "máme v těle 140 kostí", ale spíš třeba taková fotosyntéza. Ale to už je zas půl napůl spíš fyzika a chemie, s biologií to souvisí jen tak, že to jinde, než v zelených kytkách, neprobíhá. Ovšem je pravda, že v extrémech existuje jen fyzika. Chemie a hlavně biologie existují prakticky jen na Zemi.
31415926535897: Nejseš nějakej zvědavej? To přece s otázkou nesouvisí.
(Živí mě programování a počítače. Ale mým oborem ve škole byla elektronika. Což je vlastně malý kousek fyziky, ty elektrony, energie, pole, ... A už dost o mně.)
Milý PˇI
Jak už jsem jednou řekl a na tom i trvám,věda nerozlišuje vědní obory.Teoreticky se nejprve stanoví,jaké si člověk(lidé) kladou otázky a věda se pokouší na ně odpovědět.Prvotní otázky se týkají vesmíru,jeho vzniku a jak se týkají lidstva.K tomu se připojuje fyzika a matematika.Ta dokazuje teoretické předpoklady.Pak se připojuje fyzika a chemie.Opět se uplatňují matematické poučky.Naposled,i když se to týká vesmíru méně,je biologie a další obory vědy.
Bez komlexního zkoumání naší existence ve vesmíru otázky zůstanou otázkami a teorie teoriemi.
Osobně mě fascinuje v chemii Mendělejev a jeho přístup k perodickému systému prvků.Dále způsob,jakým v 40tých letech přistoupila skupina vědců k získávání energie z atomu.(konec druhé sv. války a atomová bomba)
Dále zkoumání vesmíru,Hubbleův kosmický dalekohled slaví 29 "vypuštěniny"
JABRAKA
Naprosto nesouhlasím. Fyzika je pro mě úmorný suchopár a poněvadž je teoretická, badatel v oblasti fyziky může plácat, co chce. A pokud se ještě přidá dobrý přítel matematika, prchám preventivně do lesů, vstříc zvířatům a rostlinám.
Pitomina. Fyzika vůbec není jen teoretická.
Fyzika je věda. A ta se vždy zabývá pozorováním skutečnosti a vytvářením nějakých modelů skutečnost popisujících.
Modely bez konfrontace se pozorováním jsou sice zajímavé, ale "experiment je králem", jak praví klasik.
Jiný klasik praví: "Není nic praktičtějšího, než dobrá teorie."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.