Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
potřebuji CaCl2.6H20 na chladicí směs a jde o to, jak to udělat levněji.
1. možnost - koupit přímo CaCl2.6H2O, např. kilovku
2. možnost - koupit např. kilovku bezvodý CaCl2 a nechat překrystalizovat na CaCl2.6H2O.
Která z těch 2 možností vyjde ve výsledku levněji?
Díky za radu.
Teplo, o kterém píšeš, vzniká při rozpouštění látky. Ale tobě jde o vlastnosti roztoku, zejména o bod tuhnutí. Ten závisí jen na obshu CaCl2, rezpektive iontů z něj.
1kg hexahydrátu nahradíš 0,5055kg bezvodé soli. Jen he potřeba přidat o 0,495kg vody víc. To je voda, která by byla v 1kg hexahydrátu. Takže pokud recept obsahuje 0,5kg CaCl2.6H2O a 1kg vody, můžeš použít 0,5*0,5055 = 0,253kg bezvodé soli a 1,247kg vody (součet hmiotností CaCl2 a vody musí být stejný, jasko součet hmotnosti hexahydrátu a vody v receptu).
A teď už záleží na porovnání cen hexahydrátu a bezvodé soli.
Aha, asi došlo k nedorozumění - mně se jedná o situaci, kdy mám smíchat led/sníh a hexahydrát CaCl2.6H2O (poměr cca 2:3), abych dostal směs dávající teplotu okolo (-50)°C. A jednalo se mi o to, jestli bude levnější, když koupím hexahydrát přímo, nebo jestli koupím bezvodý a překrystalováním z něj udělám hexahydrát.
Nechci zakládat - není to dovoleno - nové téma, tak bych navázal na předchozí, tedy vznik "zimotvorných" směsí (tedy ne směsí udržujících teplotu).
Nemám vždy k dispozici led, jsem tedy omezen na směsi studené vody a solí. Našel jsem údaj, že přidáním 133 gramů chloridu amonného (salmiaku) ke 100 ml vody klesne teplota cca o 30°C, tedy na -15 až -20°C. Nějak se mi to nezdá a nechci to zkoušet zbytečně.
Může někdo potvrdit / vyvrátit / poradit?
Předem díky, Oxidan
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.