Nejste přihlášen/a.
Jsem sám, komu vadí indoktrinace malých dětí americkými svátky? Proč se ve škole nutí děti oblékat do kostýmů a vyřezávat dýně? A dělají jim v hlavách zmatky?
Jak se tomu bránit, aby dítě nemělo ve škole problémy? Bohužel nahlas už člověk proti americe vystupovat nesmí, jinak se z něj stane třídní nepřítel a celá rodina se sveze s ním.
Jak se bránit? Neměla by být škola apolitická a předávat dětem především národní zvyky a tradice?
Plně souhlasím. Nějaké americké svátky do české kultury nepatří a opičit se po američanech mi připadá přinejmenším směšné. Vadí mi to a nejen ve školách.
Dobrý den, Halloween nemá s politikou nic společného (škola je tedy apolitická). Jinak, základ (původ) tohoto svátku je v Irsku, tak nadávejte na Irsko a USA vynechte. A pro děti je to zábava, tak ať se baví. Zdravím!
bezmoc - berte to třeba tak, že máme s Iry částečně společné předky - Kelty. No, a něco podobného už prý slavili i Keltové. Takže, on to může být částečně i náš (tradiční, ale zapomenutý) svátek. Ovšem, Vám spíše vadí USA, než Halloween a s tím Vám nepomohu, resp. to je Váš problém (a Vaše zlost).
Koukni, hamburger taky pochází z německa, ale rozšířil se tady z USA.
Stejně je to i s tím svátkem. Vím, že to není původem americký svátek, ale teprve s přílivem americké kultury a rozmachem amerikanofilů se tady začal slavit.
Pro děti byl zábavný i lampionový průvod. A přesto ho na škole nepořádají.
Ano, USA mi hodně vadí, protože jeich děti jsou hloupé, nevychované a agresivní. Proto mi vadí, že se začínají kopírovat jejich zvyky a vzdělávání.,
Vadí mi, že o USA už děti ve školkách ví skoro vše, ale třeba o Japonsku, Africe, Rusku a Číně neví vůbec nic. Neměly by se děti zabývat třeba zvyky našich sousedů? Slováci, Poláci, Maďaři. Proč se neučí o tom, jaké tam mají tradice? Proč všude kam se podívám vidím helouvín, santa klauze a ameriku?
Vždyť lidi jsou už tak vymaštění, že i k narozeninám si zpívají happy birthday.
souhlas s "ben"- cs.wikipedia.org/...
- a alespoň je sranda, navíc slavení slovanských svátků snad nikdo nebrání - nebo jo?
Také si myslím,že národní hrdost by nám neměla dovolit kopírovat nesmysly zUSA.Máme dost lidové zábavy z vlastní kapsy,tak proč se ohlížet po západu?Helloveen v USA podle letošních odhadů tržeb za masky a atrakce činí 280 mlrd korun (po přepočtu.)
JABRAKA
Ano vadí mi to, blbnou s tím už od MŠ. Nedělám nic a vnučky jdou vždy nastrašené a mají to co mají mít. Mě se to nelíbí ale ony se těší. Stejně tak mi vadí Valentýn.
To je právě ta bezmoc. Protože oni je tam indoktrinují, dav je strhne a kdybyste je poslala bez masky, tak to ty děcka odnesou tím, že si na ně dav bude ukazovat prstem, že nejsou normální. Přitom normální není slavit v ČR americký styl života.
Že se tady jedna půlka národa cpe do americké (_!_) a druhá do té ruské jsme si už zvykli. Ale proč to proboha musí dělat už 4letým dětem? Proč nemohou slavit vánoce, velikonoce a mít karneval? I když mi dušičky připadají pokrytecké a nemám je rád, tak proč se třeba nezajdou podívat na hřbitov, aby věděly kde je a že existuje místo, kde odpočívají jejich předci, prababičky, pradědečci...
Jelikož ta návštěva hřbitova by se jistě nelíbila některým rodičům, učitelka přece nepůjde v zimě s haldou děcek ven, nedej bože některé spadne a odře si kolínko, učitelka bude půl dne psát zápis, škola plnit pojištění a někteří rodiče se budou klidně i soudit. Ve školce, škole v teple se děcka vyblbnou, hlavně, že se neučí a to, že oslavují svátek o kterém neví nic, je jim jedno. Když na Vánoce je napsané, že mají donést cukroví pouze kupované a balené, tak ho prostě koupíme, dárky kamarádům to zrovna tak, Pepko nebo Kik nakoupíte blbosti za pár korun a z děcka není socka, vyvrhel společnosti. Bylo to stejné, řeklo se příjdete s mávátkem a šlo se, měli ho všichni ač si mysleli své. Přednes ruských básní na různých soutěžích, rozdíl je dnes jen ten, že jsou z jiného kontinentu. Netřeba prudit, udělat co chtějí a žít v klidu dál.
tak on to v té škole asi nebude ani tak halloween, jako spíš strašidelná maškarní, ne? pod pojmem halloween si představím nejenom strašidelné masky, ale i chození po domácnostech a koledování a přijde mi to tedy jako apolitická tradice, byť ne česká národní.
jinak tedy teď jsem koukla na naši školu a halloween na něm mají v rámci projektu do angličtiny. a vím, že za pár týdnů jim školou bude chodit Mikuláš
Je to jen způsob zábavy. Jako maškarní M.
Tak ještě jednou. Je to způsob zábavy. Nejde o nucení k nějaké činnosti. Ovšem věřím, že i rozborka a sborka samopalu by děti bavila. Jen by se to muselo podpořit nějakým zákonem. Halloween nikoliv.
Svému dítěti vysvětlete vy, jak to vidíte. Ale díky filmům, se s touto "americkou pí..." bude setkávat stále. Zakážete televizi? Smiřte se s tím, že hranice se stírají a je na každém, jestli ho to obohatí, nebo nasere.
Maškarní mají v rámci karnevalu. Další oblečky si dělají na čarodějnice. Proč se mají 3x ročně převlékat a šaškovat? Co místo toho zavést branné cvičení. V rusku se děti učí rozborku a sborku samopalu. Pro kluky určitě lepší zábava, než ze sebe dělat pomalované šašky.
A přesto bych nikomu nenutil, aby se jeho dítě ve škole učilo skládat samopal. Tak proč někdo nutí moje děti dělat ze sebe šaška. Myslím, že by bohatě stačilo, kdyby se tam učily a ve školce rozvíjely svoje komunikační, výtvarné a jazykové schopnosti. Dělat ze sebe zmalované šašky ještě nikoho nikam neposunulo.
Píšu ve škole. Děcka ve školce by to fyzicky nezvládly.
72mona3 : televizi naštěstí můžu vypnout. To, co jim tlači do hlavy ve školce, to se řídí hůře.
Někteří lidé potřebují nepřítele, který může za všechno, a holt iracionální nenávist k USA má mnoho podob.
Teď si představte, že když se rozhlédnete kolem, tak spousta věcí kolem vás byla buď v USA vynalezena nebo významně zdokonalena nebo uvedena do běžného používání. Nejen počítač u kterého sedíte, internet ke kterému jste připojená, ale i sádrokarton na zdi a zip ve vašich kalhotech. To musí být teprve psycho
No psycho to bude spíš pro vás až si uvědomíte, že spousta věcí byla vynalezena i v ČR. A přesto asi žádný američan nepřejímá České zvyky a tradice. Já nemám nic proti americkým vynálezům, mi vadí, že se tady protlačuje jen americká kultura. Když už, tak ať děti učí o číně, jíst hůlkama, povídají si o japonsku, eskymácích, apod.
Mi vadí, že se tady tlačí jen americké zvyky,. PROČ?
Můj mladší synek má kamaráda vietnamce, který na oslavě narozenin u nich doma učil celou partu jíst hůlkama Jak si to kdo udělá, tak to má.
Proč by mělo být dítě popotahované za názory rodičů? Ledaže tam sedí stejný komouši jako za komoušů
Jak se bránit? Jednoduše, samostatně nabo na třídních schůzkách říct svůj názor že držet by se měly především české tradice, tj. nepořádat Halloween ale maškarní. A tradice cizích zemí probírat v zeměpise/ dějepise... Tj. Halloween v hodině zeměpisu.
To jste naivní, dnes je to horší, než za komoušů. Kdysi Vás perzekuovalo jenom vedení, dnes se po vás začne vozit i půlka společnosti, která je amerikanofilní a jakmile se vám nelíbí něco amerického, jste třídní nepřítel a rusofil. Děje se to na pracovištích a začíná to už i ve školách.
Proto svým jménem určitě nevystoupím, nechci, aby pak dítě dostalo amerikanofila za třídního a začalo se po něm vozit. Bohužel dnes jsou lidi neuvěřitelně vymytí.
Ideální by proto bylo směrovat to výše, na nějaký kontrolní orgán, nebo třeba ke zřizovateli? Bohužel mám pocit, že ten obdiv k americe vychází z obce, že tam neuspěju.
V rámci výuky angličtiny jsme to na zš měli taky. Nejednalo se o tramatizující zážitek, tak to tak taky nevnímejte a dítě zbytečně nevytrhávejte z kolektivu, ať nemá problémy s vyčleněním ze společnosti. Sice pojede svoje, ale bude špatně navazovat a zapojovat se do všedního života.
Neřešte to.
Je pravda, že lidem co přemýšlejí se špatně žije. Jednodušší je být idi*t a jít se stádem.
Nevyplatilo se to jenom těm, co stáli v řadě na vlak...
Americký a evropský film je nám pochopitelný, čínský, japonský, nebo třeba ruský bys nepochopil?
Já taky sleduju americké filmy. Poslouchám americkou hudbu. Chodím na americké weby. Ale škola je něco jiného. Stejně jako předpokládám, že ve škole nebudou velebit konkrétní politickou stranu, ale budou se bavit o tom jak funguje parlament a jakou funkci má prezident, tak stejně očekávám, že když se rozebírají třeba národní tradice, začneme u sousedů a vzhledem ke vzdálenosti ameriky se o ní budou bavit naposledy, stejně jako o číně a japonsku. A když už začnou amerikou, čekal bych, že zmíní všechny ostatní země.
Ale praxe je taková, že dětí neví kde leží slovensko ale umí zpívat happy birthday a znají helouvín. A to mě dost irituje.
K tomu samopalu... Stačí umět číst.
V rusku se děti učí rozborku a sborku samopalu. Pro kluky určitě lepší zábava, než ze sebe dělat pomalované šašky.
A přesto bych nikomu nenutil, aby se jeho dítě ve škole učilo skládat samopal. Tak proč někdo nutí moje děti dělat ze sebe šaška. Myslím, že by bohatě stačilo, kdyby se tam učily a ve školce rozvíjely svoje komunikační, výtvarné a jazykové schopnosti. Dělat ze sebe zmalované šašky ještě nikoho nikam neposunulo.
Asi jsem to nečetla celé, ale věty jako "USA mi hodně vadí, protože jeich děti jsou hloupé, nevychované a agresivní" a "asi žádný američan nepřejímá České zvyky a tradice" mi asi stačí. Existuje vůbec nějaká osobní zkušenost s USA a Američany, nebo jde jenom o nesmyslné plkání?
Americké děti jsou možná jiné než děti české, ale nemyslím si, že by byly hloupé, nevychované a agresivní. Nebo obráceně, pokud v USA takové děti jsou, kde tedy nejsou?
Že žádný Američan nepřejímá české zvyky a tradice, na tom možná něco bude, ale který Čech přejímá americké zvyky a tradice? Halloween v českém pojetí to doopravdy není. Spíš bych řekla, že průměrný Američan je novým kulturám otevřenější než průměrný Čech, možná je to dáno i historií a složením obyvatelstva USA.
"se mu smějou když se nechci převlékat a dělat šaška", no, upřímně, i v Česku máme dost příležitostí, kdy ze sebe dělat šaška, to nebude jenom Halloweenem...
Ke slovu "Halloween", mně osobně se zdá "Halloween" asi tak stejně pochopitelné slovo než "Vánoce". Nemusí mi být zrovna čtyři roky, abych si pod slovem "Vánoce" nepředstavila vůbec nic. Ani po rychlém vyhledání Googlem, že prý to pochází ze staroněmeckého Wāhnachten, to v tom nějak nevidím. No a Velikonoce, vidí v tom čtyřleté dítě slouvislost s jakousi "velkou nocí" a ví, o co vlastně jde?
K dlabání dýní, nechápu, kde je problém a proč by mělo jít o prznění jídla, on se totiž vydlabaný obsah dá dost dobře zužitkovat, což plno Američanů taky dělá.
A ať se to líbí nebo ne, k americké kultuře máme přece jenom blíž než ke kultuře japonské.
* jako "Vánoce"
* souvislost
To další samozřejmě ještě příjde Helouvín je aktuální, proto mě to vytočilo, chtěl jsem jet do školy, ale uvědomil jsem si, že bych rodině jen ublížil. Rád bych ale dal najevo svůj nesouhlas. Asi pošlu anonym
)
Lepší anonymně než mlčet. Kdybych něco dělal a všichni mlčeli, připadalo by mi, že to dělám správně. Kdyby mi začaly chodit anonymní nespokojené zprávy, zamyslel bych se, že to asi někomu vadí a buď bych se začal ptát, zda o to lidí mají vůbec zájem, nebo bych to rovnou zrušil.
Jde o to nějak vyjádřit nesouhlas. A pokud bych ho vyjádřil jmenovitě, riskuji, že budu za své názory perzekuován. Já i má rodina. To už se dnes běžně děje, bohužel.
Ve městě byl průvod... Takže nikoliv ve škole. Každý si mohl vybrat jestli tam půjde, nebo ne. Ty děti ve škole nemají jinou možnost než si donést dýni a převlek. Musí ze sebe dělat šaška. Povinně.
Naprosto. My jsme třeba na podzim lepili listí na papír a malovali jsme si podzim.
Ale myslím, že není nutné prznit jídlo. Z té dýně se dá něco uvařit. Ale to by nebyla amerika. Tam se všechno dělá jenom na efekt. A pak se likvidují hromady odpadků kvůli pár minutám zábavy a na druhé straně města nemají lidi co do huby a další banda fanatiků káže z auta s obsahem 4 litry o ekologii.
Bohatě by stačilo, kdyby se třeba učili poznávat stromy, nebo si zašli na ten hřbitov. Tvořit se dá i z opadané kůry, ze šišek apod.
Nehroťte to tak, mají mít dýni, dám jim dýni. Neřeším to dál, to, že mám jiný názor na oslavy těchto svátků, je můj problém. Co na to vaše děti? Jak říkám, naše holky se těší. Spartakiáda? Mají možnst chodit do SOKOLA nebo ORLA a tam Slet stále je. Lampionové průvody jsou u nás několikrát za rok akorát je rozdíl, že se nemrzne u pomníku v pionýrském krojI a není to povinná akce školy ale dobrovolná, pro děti a rodiče. Ono se zas tolik od 89 nezměnilo, jen je právě nyní v popředí USA, neučíme se povinně rusky ale anglicky, vše nej je z Ameriky, vše z Ruska je špatné. Jen se to otočilo, žádná velká změna nenastala.
A jak dříve lidem vadila spartakiáda a průvody, mi vadí dýně a maškary Kdyby to bylo nepovinné, neřeknu půl slova. Ať si lidi klidně oblékají americkou vlajku. Vadí mi, že k tomu uctívání nutí děti ve škole, které se nemohou svobodně rozhodnout.
Proč nemáme na školách spartakiádu?
nevím, moje děti mají na základce OVOV (Odznak všestrannosti olympijských vítězů - je to záležitost celorepubliková) a branný den. plus samozřejmě další sportovní aktivity - dle ročníku plavání, bruslení, běžky, lyžařský výcvik. občas tam funguje i dobrovolný ranní tělocvik před vyučováním, ale tam moc zájemců nebývá, takže to není pravidelně každý rok. o přestávce mají možnost hrát ping-pong. plus tedy nárazově další tělocvičné akce. co mám holky na střední, tam už takový přehled nemám, nicméně branný den tam funguje, starší má i sportovní den. kromě toho mají lyžařský výcvik (obě), cyklistický kurz (obě), týden sportu (starší), vodácký kurz (mladší), kurz vysokohorské turistiky (mladší). mladší má navíc po vyučování možnost chodit do školní posilovny nebo v rámci intru chodit plavat do bazénu.
mmch celou základku jsem odchodila v minulém režimu a nácvik na spartakiádu jsem tedy nezažila, naši školu tak nějak minul.
Proč nechodí děti do lampionového průvodu?
se školou asi z důvodu bezpečnosti? taky si nepamatuji, že bych jako dítě chodila na lampioňák se školou, vždy to bylo s rodiči. jinak třeba naše školka před lety lampioňák pořádala a když jsem teď ze zvědavosti koukla na jejich stránky, pořádá je stále - navazuje na Dýňovou slavnost samozřejmě, je to PO zavíracích hodinách a pouze za doprovodu rodičů, kteří si taky za své děti sami ručí.
mmch kromě toho, že zvažujete anonymní stížnost, jak se ve škole (nebo školce, doteď jsem nepochopila, kam vám to dítě vlastně chodí) sám angažujete? jaké akce navrhujete, daří se vám získat podporu ostatních rodičů, jak pomáháte s organizací a se zajištěním?
Děti ani nebudou muset maturovat z matematiky. Možná by ani nemuseli chodit do školy. Jen na konci roku pro vysvědčení. Takový poslanec Benda sice zabalil dvě vysoké školy, ale tu třetí, práva v Plzni, sfouknul jedna radost. Pravděpodobně přes víkend.
priklad1 - no a? já šla na střední ještě za minulého režimu a taky jsem nemusela maturovat z matiky, tak proč by zrovna dnešní generace musela?
Tady jde přece o to že na všech školách i technických, by se nemělo maturovat z matematiky. Jinak za minulého režimu jsme dělali závěrečné zkoušky na základní škole po ukončení osmé třídy.
A že se za minulého režimu na nějaké hnojárně nematurovalo z matematiky, je docela možné.
priklad1 nemám hnojárnu, a přesto jsem neměla maturitu z matiky. dokonce ani závěrečné zkoušky v osmičce jsem nedělala, slyším o nich prvně. a maturita z matiky jako taková přece nebyla zrušená, jenom se ministr školství momentálně snaží zrušit nedávnou novinku, která se ještě v praxi ani nestihla projevit, že by byla maturita z matiky povinná pro všechny, vyjma uměleckých, zdravotních a tuším sociálních středních škol školy, ve kterých ředitel maturitu z matiky vyhlásil jako povinnou pro školní část maturity (většinou tedy gymply a technické školy) ji i nadále mít povinnou budou.
já celkem moc nechápu, proč ta matematika tak vadí? - myslím, že podporuje logické myšlení a trénuje mozek - a kdy jindy by se měl mozek trénovat, nežli v mládí? Já mám maturitu na gymplu (tenkrát SVVŠ) - a matematiku udělali všichni. Na VŠCHT jsme pak celkem snadno navázali na středoškolskou výuku. Je fakt, že středoškolské obory, které matematiku neabsolvovali (např. potravináři) měli z počátku potíže, ale kdo byl schopný, tak to nakonec stejně zvládl...
normální člověk se nutně musí ptát - proč? - ale nechci zase provokovat ... akorát by mne zajímalo - budou tedy děti bez matematiky chytřejší?
A budou děti s matematikou chytřejší?
Počet maturitních předmětů nemůže být velký, a třeba na té průmyslovce je podle mě cennější maturovat z odborných předmětů, než ze všeobecných (kam patří i ta matematika).
priklad1 - no, já přece nepsala, že se závěrečné zkoušky v osmičce nedělaly. já psala, že já je nedělala a že o nich slyším prvně.
a znova - požadavek není na zrušení maturity NA VŠECH ŠKOLÁCH, ale je požadavek, aby státní maturita z matika nebyla povinná PRO VŠECHNY STUDENTY. tedy že vše zůstane tak, jak je to v současné době - státní maturita z češtiny a buď cizího jazyka nebo matematiky. školní část dle zaměření školy a to jednak z předmětů určených ředitelem školy (tedy pro všechny povinných) a jednak z předmětů žákem volitelně vybraných. čili maturovat z matiky se i nadále samozřejmě bude jenom z nich budou maturovat ti žáci, kteří si ji buď zvolili dobrovolně, nebo kteří studují takovou školu, na které ředitel vidí maturitu z matiky jako zásadní znalost, kterou by jejich absolvent ovládat.
- to je těžké - lidi tak dlouho toužili po kultuře a svobodě tzv. Západního světa, že se teď zase chovají nekriticky, zcela ve smyslu zákona "akce a reakce" , který je platný vždy a ve všech oblastech existence a nedá se s tím nic dělat !...
Svět a vnímání reality se zcela jistě za čas zase změní - akorát, že život lidský je příliš krátký na to, aby člověk mohl postihnout historické události ve všech souvislostech. Škoda - že nemůžu vidět svět za dalších 50 - až 100 let. I když - třeba je to dobře.
1) učitelka si pomyslí že neplní zadání školy, děti ho odsoudí v lepším případě že je vůl, v tom horším že je socka a nemá na dýni
2) jaké zmatky? Například že s jídlem se zachází tak, že se ničí? Potom proč se z dýně dělá strašidlo? Proč se máme převlékat za něco? Proč se mu smějou když se nechci převlékat a dělat šaška? A nakonec otázka co je to ten helouvín? To slovo neznám... Proč to není česky? Jako třeba vánoce, nebo velikonoce. Co to teda je? Strašidla, dýně? Spousta otázek které 4 leté děti fakt nemusí trápit kdyby sbíraly listí nebo se učily poznávat barvy a počítat.
bezmoc:
1) naprosto běžně děti do školy nosí anebo taky nenosí i jiné pomůcky. děti mám tři a nezmiňovaly se, že by je někdy někdo označoval za socku, když si něco nepřinesly. naopak, často se s nimi spolužáci podělili, protože vždycky se našel někdo, kdo toho vzal víc (což ostatně dělaly i moje děti, když si zrovna vzpomněly, že něco mají donést).
2) stejně tak se ničí i jiné jídlo - například jablíčka nebo pomeranče v rámci výroby vánočních svícnů a ozdob, brambory při výrobě bramborových razítek, luštěniny, zrní a mouka při výrobě plastických obrázků, těstoviny při navlékání opět třeba vánočních řetězů... a převlékání do kostýmů taky není výsada jen a pouze halloweenu.
u nás se zdobí od roku 1812, pokud jsem hledal správně. Tedy zdobil je můj táta, děda, praděda, prapra...
Stupidní americká kultura se tady tlačí "teprve" 30 let. Vzhledem k tomu, jak si sympatizanti té kultury zakládají na svobodě a právu volby, nechápu, proč do toho zatahují už ty nejmenší, kteří možnost volby nemají.
A nebo se rozhodl, když to viděl u sousedů, že to bude dělat.
Jak říkám, nevadí mi ploty osázené dýněmi. Aspoň vidím kolik je všude magorů ALe je to JEJICH věc. Vadí mi, že to někdo nutí dělat děti ve školce a ve škole.
Pokud chcete nazývat někoho magorem jen za to, že vyznává jiné názory a nedejbože si ozdobí dům dýní, jste tu magor akorát vy. Tohle mě nepřestane fascinovat snad nikdy.
Nadnesl jste to ve škole?
Došel jste za třídním učitelem, ředitelem školy, diskutoval s rodiči ze třídy, jaký na to mají názor?
Možná, podle zdejších reakcí, byste byl v menšině.
Já osobně jsem též za podzimní české tradice. Ale které to jsou?
My jsme nasbírali kaštany, žaludy a vyráběli z nich zvířátka. Vyráběli papírové draky a pouštěli o víkendu s rodiči na poli.
Dříve se pekly brambory na poli po vyorání brambor, to se už bude těžko praktikovat.
Ono toho asi moc víc nebude. Leda tak dojít do divadla, na koncerty. Tam ale dětí chodí běžně.
Přesně, asi bych byl v menšině a pak, dalších x let bude muset dítě ve škole "vydržet" s ostatními, co to vidí jinak než já. Co nad tím nepřemýšlejí a dělají prostě to co vidí v televizi. A nechci aby kvůli tomu, že lidi jsou zabedněnci nějak trpělo. Proto jsem se ptal na tip jak vyvolat debatu aniž bychom my jako rodina byli označeni za ty "rusofily" a já nevím jak dneska nálepkují lidi co doma nemají v každém rohu americkou vlajku.
Jo a je něco zlého na tom jít s dětmi do přírody, nebo dělat zvířátka z kaštanů? Není to lepší než se stupidně malovat a poskakovat kolem zničené dýně?
" Že z evropského svátku dušiček vznikl anglosaský svátek Halloween ví téměř každý, ale málokdo tuší, že se v minulosti v Podkrkonoší slavily Dušičky podobně jako je tomu dnes například v USA, tzn. s průvody strašidelných a děsivých masek."
takže tady je odpověď na vaši otázku, jak se proti amerikanizaci bránit - popovídat si s dětmi o českých tradicích, o těch, které přežily i o těch, které už zanikly. já sama si nevzpomínám, že by se Dušičky nějak slavily, pamatuji akorát zapalování svíček a návštěvu hřbitova. no vida, a teď jsem se dočetla, že ke Svátku Všech Svatých patřilo i pečení pečiva ve tvaru zkřížených hnátů a k Dušičkám dušiček (čím se to tak moc liší od "strašidelného"pečiva, které se vyrábí na Halloween?) a v některých oblastech i chození po koledě a v Podkrkonoší se dokonce konaly i průvody děsivých masek. taková krásná česká zaniklá tradice - třeba je Halloween jenom způsob, jak se při troše osvěty časem navrátit zpět k českým kořenům?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.