Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Třídy na VŠ

Od: nick* odpovědí: 9 změna:
Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda jsou na VŠ také nějaké třídy. Když jsem se díval například na ,,fildu, je tam děsně mnoho oborů (např. Český jazyk+Německý jazyk, Český jazyk+Angličtina atd.) Chtěl bych vědět, zda se to nějak sdružuje, nebo prostě je každý sám, nemá žádnou svoji třídu a pouze chodí na svoje přednášky. Děkuji za odpověď

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, na ČVUT jsem "třídy" zažil - jen se tomu říkalo kroužek (kruh). Bylo to vedením VŠ nějak poskládané (předem vybrané) sdružení asi 20ti osob do jednoho kroužku. Tam potom byla jednotná a společná výuka v jedné menší místnosti (třídě). Přednášky byly pro více kroužků společné a ve velké aule. Zdravím!

29.10.19 20:48
Bene *palec*
ben®

wamp - jo, to je už "prazážitek" .

qwert
Někde to funguje i dnes, ale obvykle jen v prvním semestru, kdy je rozvrh tvořen centrálně. Od druhého semestru si každý skládá rozvrh sám podle svého.

hodnocení

2x

Jsou tam studijní skupiny a takzvané studijní kruhy. Ty mají trochu manší velikost než třída na základce nebo střední - max 20 studentů. Je tvořena studenty, kteří mají stejný nebo podobný obor studia. Na některé přednášky se může sloučit několik takových kruhů do přednáškové skupiny. A jindy zase může někdo mít odlišný předmět. Celé je to mnohem komplikovanější a vytvořit na VŠ rozumný rozvrh je opravdu náročná práce.

hodnocení

1x

Nestudoval jsem žádný obor na filosofické fakultě. Myslím si, že klasické třídy (jako na středních školách), na vysokých školách humanitního zaměření nejsou. Na těchto školách jsou různé "kombinace" oborů, takže jsou tam spíše určité studijní "skupiny" .

hodnocení

1x

Třídy, jak je popisujete, na vysokých školách nejsou, nicméně lidé, kteří studují stejný obor, se zpravidla znají podobným způsobem jako spolužáci na základních či středních školách.

hodnocení

1x

Ono dost záleží na oboru. Nás (peďák) brali asi 120 na angličtinu a asi 100 na češtinu. Z těchto lidí mělo asi 30 lidí AJ+ČJ (včetně mě) a všichni další jiné předměty. Cca 15 z těch 30 nich to dodělalo, takže ano, s nimi jsem se znala nejlépe, ale některé semestry jsme se vídali méně a jiné více. Chodila jsem na semináře, kde z 20 lidí jsem znala 2, a nebo na takové, kde bylo 15 z těch 20 lidi z mého oboru AJ+ČJ *nevi* Jo a mívali jsme klidně i dost jiné vyučující. Jeden přednášel, druhý vedl 1 seminář, další vedl 2 semináře... občas pruda, oni ti všichni učitelé nebyli stejně dobří, že?

No a pak jsme na peďáku měli obor speciální pedagogika, kde si učili převážně lidé z jedné katedry. 30 lidí na jednom oboru vyžadujícím předměty učené těmi samými učiteli. Těžce se to prý podobalo střední :)

hbg
hodnocení

0x
Na naší škole žádné skupiny nebyly. Rozvrh si sestavil každý sám a tím pádem byl člověk na hodinách pokaždé s někým jiným.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]