Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co značí osy na grafu?

Od: jaaaaaaanikkkk odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit s grafem. Nemůžu se vyznac, co značí popisky os. Vertikální osa podle mě značí úrokovou míru, a co značí HORIZONTÁLÍ osa? Na to nemůžu přijít. Tady je odkaz na graf:

hypoindex.cz/...

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Na vodorovné ose je čas. Na průsečíku svislé a vodorovné osy (na grafu) tak vidíte, v kterou dobu bylo kolik procent.

technikjirik*
hodnocení

0x

doba fixace?

hodnocení

0x

Přesně tak, upřesněno: jde o vývoj v jednom měsíci a na horizontáální ose jsou vyznačeny jednotlivé dny s třídenním intervalem. (Měla by to být spíš lomená čára je to vyhlazeno.)

jaaaaaaanikkk

Děkuji za odpověď, to jsem si myslela zpočátku také, že se jedná o dny. Jenže proč by to bylo pouze do 10. dne (což se pořád na ose opakuje) v měsíci a navíc to druhé číslo za tečkou se také mění od 1 do 10, což by tedy asi měl být měsíc kdyby se jednalo o datum. Ale tento graf má znázorňovat pouze červen, takže by tam všude měla být 6 a jednotlivé dny.

To je pravda. Prohlédl sem sito podrobněji a myslím, že to není graf za červen, ale do června, a že intervaly nejsou tři dny, jak jsem psal (pěkná blbost taky, že?), ale tři měsíce, tady kvartál. A datum na časové ose je ve formátu (m)m.rr.

eště jednou sorry za ukvapený úsudek.

petrzamecnik
hodnocení

0x

Dobrý den,

na horizontální ose je čas. Každý měsíc ve Fincentrum Hypoindexu přibývá nový údaj za předchozí měsíc (vždy první středu po 15. v daném měsíci). I proto, že je již osa nepřehledná (údaje jsou sledovány od roku 2003), připravujeme inovaci, která by měla přinést přehlednější zobrazení informací.

Přeji krásný den,

Petr Zámečník, www.hypoindex.cz

jaaaaaaanikkkk
hodnocení

Děkuji za vysvětlení popisek grafu. Ještě bych se ráda zeptala, proč se do výpočtu fincentrum hypoindexu nezapočítávají Americké hypotéky? Četla jsem to na internetu v jednom článku, ale bohužel tam nebylo objasněno, proč se do výpočtu nezapočítávají. Děkuji

petrzamecnik

Do Fincentrum Hypoindexu se započítávají pouze hypotéky na bydlení, kterými americké hypotéky nejsou. Hlavním z důvodů je, že naším cílem je sledovat vývoj úrokových sazeb hypoték souvisejících s bydlením. Vedlejší důvod je změna legislativy (teď si nevybavím, v kterém roce to bylo), kdy před novelou zákona o hypotečních zástavních listech byly americké hypotéky přiřazovány ke spotřebitelským úvěrům.

Petr Zámečník, www.hypoindex.cz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]