Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poločas přeměny

Od: anezka* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, mám za úkol vypočítat poločas přeměny u radioaktivního prvku, když počet jeho atomů klesl za 1 hodinu o 3,8%.. prosím, poradil by mi někdo jak na to?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nejsem si jist tvým pojmenováním. Já si pamatuju u radioaktivních prvků termín poločas rozpadu.

To bys musela vypočítat za kolik hodin se počet jeho atomů sníží na polovinu (50%).

anezka*
hodnocení

ano je to poločas rozpadu, náš učitel tomu akorát říká poločas přeměny, je to to samé, moc děkuji

anezka*
hodnocení

můžu se zeptat jak na ten výpočet? nějak mi to nevychází, správný výsledek by měl být 763 s

Správný výpočet nemůže být 763 sekund, když za hodinu klesl počet jader jen o 3,8 %. Poločas rozpadu je doba, za kterou se přemění 50% jader.

anezka*
hodnocení

Omlouvam se, spatne jsem si precetla zadani.. ma byt ze klaslo na 3,8% ne o 3,8%

Výpočet je, jak v př.5 tohoto souboru

realisticky.cz/...

Ale místo 0,3 m0 je tam 0,962 m0

hodnocení

0x

0.962x = 0.5

x= 17.8919 hodiny

doplněno 23.10.19 14:29:

Podle upraveného zadání je to

0.038x = 0.5
x = 0.21196065 hodiny, což je 763.056 sekund

Pokud je zadání, že- za hodinu klesl počet jader na 3,8 % původního počtu jader, tak v tom případě je dle toho jiného vzorce

N = 0,038 krát N0

log 0,038 děleno log 2 = - t / T

T = 0,212 hod

T = 0,212 krát 3600 = 763,2 sekund

anezka*
hodnocení

moc děkuji za pomoc

hodnocení

0x

Tady je odkaz na soubor, kde je vzorec

gjszlin.cz/...

hodnocení

0x

Tady je výpočet

Poločas přeměny

hodnocení

0x

Tady je odkaz na jiný soubor, kde jsou příklady.

realisticky.cz/...

Př. 5 se počítá stejně, ale je tam zadaná hodnota 70%.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]