Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně sčítat v úhli v goniometrii

Od: scitac odpovědí: 3 změna:

Podívejte se prosím na sken a poradte mi, který způsob sčítání úhlů je správný. Mě spíše zaráží, že to vyšlo oboje stejně nebo jsem zvolil špatná čísla?

img525.imageshack.us/...

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Samozrejme, ze to vyslo oboje stejne. Musi. Jak jinak by to melo vyjit.

Ve druhem pripade si je rovnou secetl, protoze si znal hodnoty.

Prvni pripad se pouziva, pokud jejich hodnoty neznas a snazis se odstranit zavorku. Stejne, jako kdyby si roznasoboval treba (a+b)^2.

Pokud znas a a b, tak rovnou spoctes a nic zbytecne neroznasobujes. Pokud je ale potrebujes zjistit, mas napriklad soustavu dvou rovnic o dvou neznamych, tak uz je budes roznasobovat.

hodnocení

1x

Popravdě nerozumím, co to vlastně počítáš. Je pravda, že sin (60°+70°) = sin 130° = sin 50° (díky tomu, že 130 + 50 = 180). ale

sin 130° = 50° je zjevný nesmysl; taky je pravda, že sin 50° = 0,76604444311897803520239265055542 (tedy přibližně, samozřejmě), což je číslo podobné tomu, co tam máš napsáno, ale nejsem si jist, jestli tam není 0,077, a už vůbec nechápu, co to dělá v argumentu sinu. Jinak začátek opou postupů je samozřejmě správný, tedy jplatí sin (60°+70°) = sin 130° a platí rovněž ton součtový vzorec; proč by dva postupy nemohly být oba správné; to ti vysvětlil axus, ale ta "numerická kouzla" dále prostě nechápu.

doplněno 11.08.10 20:04:

Tohle mi občas dělají závorky, že se přetransformují na smajlíky. Předcházím tomu vložením mezery, ale někdy na to zapomenu. Takže: Je pravda, že sin (60°+70° ) = sin 130° = sin 50°

tedy platí sin (60°+70° ) = sin 130°

doufám, že to vyjde správně.

hodnocení

1x

Možná, že má první odpověď ti nebyla jasná (ono je těžké odpovídat jasně na nejasnou otázku), tak ještě jednou a jednodušeji:

1.Ani jeden výpočet není dobře. Nevím, cos vlastně počítal, ale jistě víš, že sinus čehokoli je číslo mezi minus jedničkou a jedničkou (včetně),. které nemá žádný rozměr, tedy ani třeba stupně. Proto, když řádek rovností začíná sin x = ,ať už je x rovno 130, padesáti nebo jinému počtu stupňů, nemůže končit =50, prostě proto, že sinus nemůže být větší než jedna, a už vůbec ne =50°, sinus se nevyjadřuje ve stuních.

2. Kde jsi ve svých úvahách udělal chybu konkrétně, to bych mohl říci, kdybych znal ty úvahy (a nejen zápis jakýchsi rovností). Pokud bys mi mohl tyto své úvahy nastínit (tedy vysvětlit, co si v kterém kroku myslíš, že děláš), mohli bychom to rozebrat. Ale to nemusí být tak jednoduché, tak bych začal dvěma až třemi jednoduchými otázkami, a z odpovědí můžeme vyjít.

a. Jako první bych dal formální a nejméně důležitou otázku k čítelnosti zápisu: ve třetím řádku je

sin 0.8660 = =50°

nebo

sin 0.0660 = =50°?

b. Z faktockého hlediska bych položil otázku druhou: jaké je přesně zadání tvé úlohy, co vlastně chceš spočítan nebo zjistit. Z tvé věty

který způsob sčítání úhlů je správný. se zdá, že chceš sečíst nějaké úhly, je to tak, nebo chceš spočítat něco jiného?

c. A na závěr : nebudu se ptát na obasnění všech tvých úvah, ale jen na toto: jak jsi přišel na závěrečnou rovnost

sin 130° = 50°?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]