Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhazov syna ze školy

Od: eli odpovědí: 29 změna:

Dobrý den,

vůbec nevím, kde začít. Je pro mne velmi těžké toto téma rozebírat, jelikož jako matka jsem v této situaci naprosto bezradná.

Jak již název vypovídá, syna vyloučili ze školy pro mě z naprosto neznámých důvodů. Ale popořadě. Vše začalo, když syn dostal rovnou třídní důtku za neukázněnost a nevychovanost. Toto jsme s manželem přešli s tím, že jsme synovi řekli, že si má o nich myslet svoje, ale hlavně to neříkat nahlas, poté co nám vylíčil situaci. Zpětně vím, že to byla chyba.

Situaci jsme začali řešit, až když nám dal syn přečíst rozhodnutí z rady pedagogů s ředitelem školy, udělit ředitelskou důtku. Důvod: Hrubé porušení kázně.

Na svého syna jsem byla vždy pyšná, jak jsme ho s manželem vychovali. Od přírody je živý, hravý, veselý, ve společnosti je často pojivem různých sociálních sfér a i když si uvědomuje svou oblibu, nikdy ji nezneužil k povyšování se nad druhými, šikaně či dalším negativním věcem. Samozřejmě, jako každé dítě měl problémy a dělal problémy, jenže se vždy vyřešily a nikdy jsme neměli v podstatě krizi, kdy by nás zavrhl, nechtěl nás vidět, nenáviděl nás. I když jsme jeho rodiče, vycházíme spolu skvěle. Má koníčky, sportuje, žije aktivním, tvůrčím životem. Miluje sebeironii a když se dějí nepravosti často sahá k sarkasmu. A již tušíte, kde bude problém.

První případ té třídní důtky nám vylíčil, že paní učitelce neustále vadilo, že má dobrou náladu, usmívá se. Je pravda, že má hezký úsměv, který bohužel si někdo může vyložit jako výsměch. Proto mu i učitelka vyčetla, ať se pořád nesměje. Jenže on se nesmál, on má takový obličej už od narození. Samozřejmě s ní diskutoval na téma, proč by měl vadit vzhled a ujistil ji, že se nesměje, že to je jen jeho normální výzor. Třída z toho samozřejmě měla legraci, čímž paní učitelku utvrdilo, že se jí vysmívá. Není však údajně jediná, komu vadilo toto zdánlivé vysmívání. Syn nám řekl, že je tam více učitelů a učitelek, kterým vadí jeho pozitivní nálada a i když neruší, často ho sráží slovy, aby se přestal usmívat. Přijde mu, jako kdyby mu chtěli vzít něco, co je mu naprosto přirozené. S manželem jsme si dovtípili, že asi opravdu od některých půjde o závist, o nenávist k tomu, když má někdo dobrou náladu, usmívá se.

O tom doručení rozhodnutí jsme šli už za ředitelem. Řekl nám, že náš syn je nevychovaný, arogantní a hrubě porušuje kázeň ve třídě. Požádali jsme o příklady i další učitele a učitelky. Dále uvedl, že když byl syn u něho na koberečku s třídní učitelkou, že syn prohlásil o tom, že má dostat důtky, že mají rovnou přivézt gilotinu a popravit ho, když se jim nelíbí "pokračujte v likvidaci jako za totáče" řekl syn. Nutno dodat, že na synovu stranu se přidalo pár učitelů a učitelek, kteří byli v šoku z toho návrhu o osudu syna. Jak mám zjištěno, ředitel školy byl skutečně komunista a poměry na dané škole jsou skandální, jak se chová ke svému učitelskému sboru. Bere prémie za úplné hovadiny, libuje si v moci a když je někdo proti okamžitě ho stíhá.

Nechce se mi věřit, že za pitomý úsměv lze někoho vyloučit, ale jaký je tedy opravdový důvod? Svému synovi věřím, ale prověřuju. Nikdy se nestalo, že by měl někdy problémy se slušností, ani že by provokoval k výpadům, nebo že by syn žil dvojím životem. Často jsme společně mezi lidmi a víme, jak se chová. Spontánně, miluje život, rozdává radost druhým a i těm, kteří na tom nejsou tak dobře. (Navštěvoval různé sociální zařízení a hospice, jako dobrovolník). Je to silná osobnost, ale nenásilná.

Máme ještě možnost se odvolat, ale už přemýšlíme o jiné škole. Je to škoda, protože měl tam docela dobrý kolektiv.

Má někdo podobný příběh, zkušenosti?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode*
hodnocení

10x
Dobrý den. Vždycky se musím hrozně smát když si rodiče myslí že ví všechno o svých dětech. Naprosto ve všech případech jsem se se spolužáky vždy shodnul na tom že rodičům se ty "nejdůležitější" věci zásadně nesdělují a jsou skrývány tak, aby prakticky nebyla šance je odhalit. Takže zaprvé: nevíte vůbec nic i když si to myslíte. A za druhé: podle toho co píšete patrně musíte jen synovi vysvětlit že říkat vždy narovinu vše co si myslí pro něho rozhodně nebude v životě vždy nejlepší a je třeba pokaždé odhadovat podle aktuální situace co je vhodné (a pro něj výhodné) zrovna říkat a co v žádném případě neříkat. Učitelé jsou totiž také jenom lidé.

hodnocení

8x

Na středních školách se pohybuji často a situci celkem znám - jak ze strany otce, který měl syna na SŠ, tak i ze strany profesorského sboru, se kterými prvidelně komunikuji.

Každopádně nevěřím, že by nějaký žák dostal důtku, nebo byl dokonce vyloučen za to, že se usmívá. Zejména v dnešní situaci, kdy jsou školy financovány ,,od kusu´´ musí být k vyloučení žáka sakramentsky pádný důvod. Není totiž vyjímkou, že někteří studenti na studium natolik dlabou, že opakovaně propadají a studují čtyřletý obor i sedm let. Prostě na můj vkus jsou mnozí studenti drženi na střední škole, i když je zřejmé že nemají zájem o studium, mnozí se chovají skutečně silně nevhodně - a přesto dál studují.

Chápu, že jako matka na to máte jiný úhel pohledu. Tak to berte z té lepší stránky - škola je podle Vás hrozná, učitelé i ředitel Vašemu synovi jen škodí - přece byste ho v takovém srabu nenechala, což? Tak si najde jinou školu - jak jsem psal, berou všude a snad každého. No a pokud je Váš úhel pohledu správný, syn bude zajisté studovat v pohodě a s úsměvem. Berte to jako impuls ke změně.

Ovšem je možné, že se ukáže, že syn bude mít problémy i jinde, ale i to můžete brát jako zkušenost, jak potvrzení toho, že pravda je možná jinde, než tvrdí Váš syn. Budoucnost ukáže ...

hodnocení

7x

Vy jako rodiče jste udělali chybu už tehdy, když syn dostal důtku třídního učitele. Poté co Vám "vylíčil situaci", jste měli zajít do školy a požádat o vysvětlení i druhou stranu. Vážně věříte tomu, že učitelce vadí, že se žák usmívá? A dokonce mu závidí dobrou náladu? A dokonce to vadí více učitelům :).

Rozumím tomu, že se syna zastáváte (kdo jiný by měl, když ne rodiče!), ale heslo "Důvěřuj, ale prověřuj" má také něco do sebe.

sollik*

Přesně tak. Situaci je třeba řešit hned na začátku. Zajít do školy, promluvit s učitelkou, projevit zájem situaci řešit. Udělali jste přesně to co dnes dělá většina rodičů. Na nic není čas, do školy se nejde vyslechnout si druhou stranu a když už je nejhůř a hrozí vyhazov, začnete kopat kolem sebe, že Váš syn je bezchybný a chyba je na straně školy. Jak už tu někdo psal - co může dnešní student vědět o minulém režimu? Maximálně to co je naučí v dějepisu.

Na převýchovu nevychovaného už je pozdě. Nezbývá než doufat, že si z toho vezme ponaučení a začne přemýšlet sám nad sebou jak se chovat.

milannovotny
hodnocení

5x

Vy omlouváte syna tím že je sarkasta a že miluje sebeironii ovšem škola není varieté a on není herec.Říkat něco o gilotině a popravě při kárném řízení mi nepřijde zrovna vhodné a slušné chování(přitom píšete že nemá se slušností problém) a nic na tom nemění jestli byl nebo nebyl ředitel komunistou.Pokud se váš syn ve vážných situacích usmívá mi také nepřipadá zrovna standartní a zamyslel bych se nad jeho duševním zdravím.Podle mě je váš syn jen nevychovaný spratek a vy omlouváte své selhání ve výchově.Jestliže dítě neví co je vhodné a slušné chování je problém ve vás rodičích kteří ho to nenaučili .U sebe by bylo dobré začít-pokud ovšem není pozdě.

lidus*
hodnocení

4x

Nechce se mi věřit, že za pitomý úsměv lze někoho vyloučit,

Ani já tomu nevěřím, syn vám celou pravdu neřekl. Jaké má ve škole výsledky? Syn trpí nějakou nemocí, úchylkou? Jinak by se učitelce do očí nesmál, nevysmíval se. Pokud má obrnu obličeje tak bych to chápala, za to nemůže. Miluje život a chová se spontálně, to je váš úhel pohledu. Kolik let je synovi, že si tak dobře pamatuje život před sametovou? A že by do funkce ředitele byl dosazený člověk činný v KSČ? Školička je pro vymazlené děti, soukromá, nebo synek chodí do státní?

Mám trochu problém uvěřit ale odvolat se máte právo, krajský úřad, zřizovatel, ministerstvo. Změnit školu také lze ale vězte, že posudek jde na tu druhou školu s vašim synem.

hodnocení

3x

@eli - Na svého syna jsem byla vždy pyšná, jak jsme ho s manželem vychovali.
Dočkali jste se - právě sklízíte plody.

danys*
hodnocení

2x
Z vašeho vyprávění se mi zdá, že máte bezchybné dítko, takže gratulace. Syna je pro takovou školu škoda :)

djrj
hodnocení

2x

Já moc nechápu, proč když učitelka řekne, ať se nesměje, se váš syn prostě nepřestane smát. Místo toho si z učitelky dělá legraci, že takhle vypadá normálně (a ano, jistě věděl, že tím třídu pobaví a přesně proto to naprosto úmyslně řekl). A je jedno, jestli učitelka měla nebo neměla říkat, že se blbě směje. Jednou je to učitelka a syn se měl kousout do jazyka, přestat se usmívat a nebyl by problém. A ani bych se nedivila, kdyby se smál naschvál a čekal, kdy si toho učitelka všimne a něco mu řekne - jako typický provokující puberťák. Všichni jsme toto v pubertě dělali, je to prostě fáze dospívání.

Co bude váš syn jednou dělat v práci? Tam potká spoustu, spoustu lidí, co budou mít nějaký problém s tím, jaký je nebo není, co dělá nebo nedělá atd. Prostě typický pracovní kolektiv, ve kterém mají lidi pořád s něčím problém. A taky se bude muset 100x kousnout do jazyka a neříct lidem to, co by chtěl, a neříct jim to, co si myslí. A nemůže být v životě na všechny, co mu řeknou nějaký nesmysl, drzý a vzpurný. A už vůbec ne na osoby v nadřízené pozici. Nikdo není dokonalý a i ten nejlepší šéf mu jednou řekne něco, co se mu nebude líbit. A on mu na to nemůže říct, že je to hnusný komunista.

Takže za mě nedostatek schopnosti sebezapření, drzost a zvyk, že může všechno - a pravděpodobně je tak zvyklý z domova.

milannovotny

Co bude dělat v práci?Jednou někomu něco řekne dotyčný to nepochopí a dostane pár facek.Pak tu budeme číst dotaz o tom jak mladého sarkastu šikanují na pracovišti.

hrrr
Ve většině věcí s vámi souhlasím. Až na ten úsměv. Samozřejmě nevím, jak její syn reagoval a jaký má doopravdy výraz, ale ta možnost že má normální výraz, který vypadá, že se usmívá je normální. Asi tedy měl mlčet a tzv. držet hubu a krok, ale já sama mám svůj normální výraz takový, že každý má dojem, že jsem smutná

rv*
hodnocení

2x

Každý, i mladý puberťák, se musí naučit přístupu k autoritě. Ve škole je autoritou učitel a tomu musí odpovídat chování žáků vůči ní.

Čím dříve to mladý rebel pochopí, tím lépe. Časem se i on dostane do rolí, kde bude autoritou on a bude očekávat korektní vztah od těch, pro které bude autoritou.

lipanek
hodnocení

1x

Váš syn nedokáže mít vážnou tvář?

Na pohřbu mu také nezmizí úsměv ze tváře?

Při výuce by se měl soustředit na probíranou látku a nemít pusu do rohlíku.

Ze začátku Vašeho popisu mě napadlo - á, opičí láska -

a pokud by bylo vaše dítko opravdu tak hodné, slušné, tak se do takovéto situace nemůže dostat.

Nenapíšu slušně vychované, protože není. Příklad jste mu dali - mysli si o nich co chceš, hlavně to neříkej nahlas.

Možná vystupuje syn jako srandista ve třídě, a zraky spolužáků se na něj automaticky stáčejí, když se jedná o nějaké narušení vyučování, co zase provede, čím uzemní vyučujícího, jaká bude sranda.

Pokud použijete slovo sarkasmus - tak to je jízlivost, uštěpačnost, výsměšnost, kousavost, trošku cynismu atd..

Ironie - slovnik-cizich-slov.abz.c/...

Myslím, že všeho moc škodí a jestli chce být ve třídě středem pozornosti, tak přidává na síle, až pohár přeteče.

Ten vyučující nedal výtku a následně důtku, jen tak.

Ač to povětšinou radím nerada, nechala bych syna ,,pohovořit,, s psychologem, který by mu nastínil, jak se správně chovat, jaká slova používat, jaký mít vzorec chování, jak neprovokovat.

Že se vy mu doma obdivujete a nedáte na něj dopustit, tak ve styku s veřejností nemusí být vše OK a působit slušně, korektně a důvěryhodně.

id
hodnocení

0x

Každá máma z nás vidí své dítě jinak než druzí a vy nebudete vyjímka. Já mám jen dotaz. Jak může syn tvrdit něco co neprožil, co zná jen zprostředkovaně- pokračujte v likvidaci jako za totáče Pokud ředitel je bývalý komunista, musí tuto větu považovat za drzost, výsměch, nevychovanost. Asi by se zachoval takto každý komunista,. což neschvaluji, ale je to život.

Jak vidno, syn vás neposlechl, aby si myslel své a takto se nevyjadřoval.

julie*
hodnocení

0x
Prave jsem dokoukala Vypravej, u cehoz jsem se vztekla, jaky byl za totace bordel, citim vzdy velkou nespravedlnost a pocity beznadeje a vzteku. Do toho jsem narazila na Vas prispevek... Je mne syna lito. Znite celkem rozumne a citim z Vas dostatek realneho pohledu na vec. Bohuzel tyto typy lidi jako Vas syn vylozene vysiraji zakomplexovane a frustrovane chudaky. Vas syn je patrne silna osobnost a jiste hrave zvladne prestup na jinou skolu. Mozna je tak lepe, nez setrvat v zatuchle atmosfere. Nektere veci nezmenime, ale ja jsem takova prudka povaha, ze bych tento "pripad" malicko uvedla v patrnost sirsi verejnosti, sofistikovanych prostredku a zpusobu je dost. Tohle jeste dneska narozdil od komancu smime. Pokud se Vam neco hrube nelibi, brante se.

Aha, vzdělání z telenovel ..

hodnocení

0x
Pokud navštěvuje takto špatnou "komunistickou" školu, tak pokud poptáte pár jinych lepších skol, tak se jistě o takovehoto kvalitního studenta poperou. Tj pokud jste neřešili doteď, tak neřešit a přestoupit do lepší skoly. Zasponzorovat nějakou aktivitu skoly a syn nebude mít žádný problém. Ovsem za nejakou dobu budete mít problém se synem Bohužel taková je doba, náš synek je ten nej, jen ten učitel je blbec. Za mne/ pred cca 50 roky ZŠ/ tomu bylo naopak. Holt nová doba... student vyhazuje učitele...nebo to byo jinak?

pavelpavel*
hodnocení

0x

A kolik mu je, že argumentuje komunistama? Nejen že asi málo a nic o tom neví (klasika) a navíc jenom ta hesla mě vedou vážená paní k jistotě, že ho zblbli sluníčkáři. To je a bylo na vás mu to vysvětlit jak to bylo s komunistama a také jak se překabátili a 30 let jedou dál a vymývají mozky dětem a ti pak dělají přesně to co váš syn. Za komunistů nežil, ale vykřikuje o gilotinách. Obět demokracie a tím jsem si jist.

Pripada mi jako pekne drzy hajzlik. Takove znam ze svych studentskych let. Neprijde mi normalni kdyz uz se dostanu do reditelny , placat tam takove blaboly. Vy se divite ze, nekterym ucitelum lezi v zaludku? ...
zapomnenka

Myslím, že v tomto ohledu se ukázalo, kde je pravda. Střet generací před revolucí a po. Někdo narozený v minulém režimu nedokázal přechod do demokracie, naopak ho obhajují a podle jejich slov "bylo za totáče lépe". To ukazuje vše.

lidus*

Milá paní, já v té době žila, studovala Vš, pracovala, vdala se a měla dítě. I můj názor je, že v mnoha ohledech bylo líp.

@zapomnenka - Někdo narozený v minulém režimu nedokázal přechod do demokracie
Zatímco váš syn svým výrokem "že mají rovnou přivézt gilotinu a popravit ho, když se jim nelíbí "pokračujte v likvidaci jako za totáče" tu demokracii zvládá skutečně perfektně.

Nejhorší je...plést si demokracii s anarchií...

To zapomnenka - tak zrovna v tomto jste dost vedle. Protože konkrétně studenti se za totáče většinou neměli lépe než současní. Jednak školy zdaleka neměly takové možnosti co se týče vybavenosti a učebních pomůcek, jednak byly na studenty kladeny zcela jiné nároky, než na ty současné. Takže i ,,úmrtnost´´ studentstva byla větší - třeba v naší třídě nedostudovalo 8 studentů z 30 - prostě nedostáli studijním nárokům .

Tehdy - jako puboši jsme to, pochopitelně, brali jako přílišnou tvrdost, zbytečnou náročnost. Jenže - s odstupem let mohu s čistým svědomím napsat, že to k něčemu bylo - celý svůj profesní život jsem z těchto vědomostí těžil a troufám si konstatovat, že mě umožnily uplatnit se bez obtíží a - proč to nepřiznat - i velmi solidní výdělky.

Docela pěkně to popsal pan Kantor - vytvořili jsme kult žáka :

pedagogicke.info/...

Takže dnes sice máme absolventy, jenže jejich úroveň je naprosto tristní. No a pochopitně - jejich uplatnění ve firemní praxi pak vypadá podle toho.

Takže to nemá nic společného se staromilci, kteří lkají po sladkém životě za socíku - je to o mladých líných lemrách, které nikdo nenaučil, že když chtějí něčeho dosáhnout, musí tomu taky něco obětovat. Že ojeb*t školu jde bez potíží, ale život už potom ojeb*u hodně těžko.

zapomnenka
hodnocení

0x

Děkuji všem za názory.

Nakonec se to vyřeší přestupem na soukromou školu, což asi opět vyvolá emoce, ale myslím si, že se mladému člověku nemá bránit v růstu (nikoliv však bez zábran a řádu) a že bude lepší přemístění.

Osobně nemám ráda, když silná osobnost dostává kapky jen proto, že je to silná osobnost.

Autorka otázky.

iz*

S tou soukromou školou děláte velkou chybu. Budou mu tolerovat téměř všechno, téměř nic jej nenauší (až na prár výjimek).

Zatímco na veřejné škole bny měl šanci pochytit něco z toho, co jste ve výchově zanedbali, tady i o to málo přijde.

Vašemu synovi v růstu nebrání škola, ale zanedbaná výchova.

Přesně Iz ! *palec2* Škoda že nejde bodovat komentář. Ostatně za povšinutá stojí i jazykový vývoj češtiny - čemu se dřív říkalo drzý fracek je dnes silná osobnost *smich*.

Ale já mu tu soukromou školu rozhodně přeju. Je možné, že se pletu a skutečně mu na předchozí škole křivdili, když je ten slušný a hodný hoch poučoval o ideálním trestu stětím gilotinou jako za totality ( co na tom, že soudruzi gilotinu nepoužívali, takové jemnůstky z dějěpisu mu asi neutkvěly )

Nicméně ať tak či tak - jednou školu dokončí a bude vystaven škole života. Tam se teprve láme chleba, tam se prokáže co umí. No a jelikož se z titulu své profese dost často účastním i výběru zájemců o zaměstnání, mohu zodpovědně říct, že u většiny absolventů člověk neví, jestli se má smát, nebo brečet - smát se naivitě a drzému čelu, brečet nad úrovní odborných znalostí a jazykové vybavenosti.

fero*
hodnocení

0x

Dobrý den,rád bych celou diskusi uzavřel jedním citátem,který se s oblibou používal při hodnocení v minulém režimu,

ktrý jste asi omylem,při hodnocení Vašeho syna opoměla uvést " Je veselé povahy a v kolektivu je oblíben" Jinak

si myslím,že by Vašemu synovi prospěla základní vojenská služba z 50 -let,kdy v armádě byli ještě vojáci z války.Tak

jak jsem to prožil já,věřte,že by byl jak beránek boží.

oxidan*
hodnocení

0x

Úplně na závěr jedna fráze: malé děti-malé starosti, velké děti-velké starosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]