Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pohledy. Jsem v koncích?

Od: hnedykastanekku odpovědí: 11 změna:

Dobrý podvečer, učitel nám řekl, že máme udělat pohledy: nárys, bokorys, půdorys. Bohužel nevím, jak to má vypadat. Mohl by jste mi dát nějaké rády od čeho bych se mohl odpíchnout? Děkuji

Pohledy. Jsem v koncích?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak ještě jeden tip, jak nám to v prváku na průmce vysvětlovali:

Předmět umístíte do krabice od bot, stěny rovnoběžně se stěnami krabice. Kouknete na něj shora a to, co vitíte, nakreslíte na dno (na stěnu za předmětem). Kounete zepředu a to co vidíte, nakreslíte dozadu (opět na stěnu za předmětem), kouknete zleva a předmět nakreslíte na pravou stěnu krabice (opět na stěnu za) a tak dále.. Nakonec krabici "rozbalíte". Tzn. rozstřihnete svisle v rozích a srovnáte do roviny. Na zadní straně je nakreslen nárys, vpravo pohled zleva (pravý bokorys), vlevo pohled zprava (levý bokorys), na dně půdorys...

A když tohle zvládnete, může vás to živit celý život.

hodnocení

2x

Tady je náčrt. Skutečný výkres má být tak, že rozměry jsou přesně. Stačí měřítko 1:1, takže rozměry v milimetrech. Čáry obrysů jsou silnější, čáty kót a neviditelných hran jsou menší tloušťkou. Vzdáůlenost kót se dělává 10mm. ˇObrysy hran v nárysu a půdorysu musí být "v jedné lajně", tedy pod sebou a stejně tak obrysy čar nárysu a bokorysu.

Pohledy. Jsem v koncích? #2

gumid
hodnocení

1x

Vidíte předmět na fotce ve 3D.

Učitel chce ve 2D ze všech stran.

duckduckgo.com/...

gumid
gumid
08.10.19 17:01
Pohledy. Jsem v koncích? #3

No, to jste mu moc nepomohl...evidentne tazatel nema prostorovou predstavivost. Snad ho to nauci jeho ucitel.

gumid

Nemá cenu mu tedy úkol vypracovat.

mot
hodnocení

0x
no musíš mit trochu predstavivost, podivat se na ten tvar zepredu, zboku a shora. co vidis, to nakreslis. neni to nic tezkeho. popr si ten predmet vyrobit z papiru/plasteliny atd...

hodnocení

0x

Nejste v koncích.

Když se budete trochu snažit, určitě to dáte.

Já Vám věřím.

Normálně si toto těleso představíte z jedné strany, z druhé strany..a v půdorysu..a nakreslíte to přesně podle toho, co vás učí ve škole.

hodnocení

0x

Tady je odkaz na soubor, kde je na straně 2 naznačen pohled šipkami, co je nárys, půdorys a bokorys

spszengrova.cz/...

hodnocení

0x

Co máš doma za možnosti a za nářadí? Třeba překližku, špalíky dřeva, krabici z vlnkovaného papíru nebo kousky polystyrenu?.

Prostě najdeš třeba překličku a z ní vyřízneš obdélník a vyvrtáš do překližky čtyři otvory. Na rozměrech nezáleží. Z polystyrenu potom nožem vyřízneš menší obdélník a ten pomocí tavné pistole přilepíš na překližku.

Tím máš vyrobený model a teď si model položíš na stůl a podíváš se na model ze shora. Všechno co uvidíš nakreslíš jako půdorys.

Pak necháš model bez hnutí na stole, ale podíváš se na model zepředu. To co vidíš a nakreslíš bude nárys.

Pak zase necháš model bez hnutí na stole a podíváš se na model z boku. To co uvidíš bude bokorys.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]