Nejste přihlášen/a.
V hovorové řeči se o dítěti s příjmením Adámek klidně vyjádřím Adámče. To malé Adámče je roztomilé.
@satam - Nejdříve mě napadli příslušníci národů, světadílů a států, ale Adámek je neutrálnější .
Tak si vyskloňujte TA Anče (vzor nůše) a TO Anče (vzor kuře). Skloňování TO Anče mi přijde přinejmenším legrační
Skloňování jména Anče mě v těch pohádkách už před lety tak překvapilo, že si dodnes pamatuju, že Trautenberg opravdu skloňoval: (komu-čemu) Ančeti. Brala jsem to jako místní nářečí, ale fakt to říkal. Možná by se to na internetu dalo dohledat.
J. Bělič (1972, s. 209) se zmiňuje o tom, že z 19. století je z Podkrkonoší dosvědčeno tvoření rodových jmen děvčat od otcova nebo matčina příjmení podle skloňovacího typu kuře (např. Kopále – dcerka Kopalova). Stejným způsobem se zde tvořila hypokoristická jména děvčat od základních podob nezdrobnělých (např. Anče, Mařče). Příjmení tohoto typu jsou ve zbytcích nejen v Podkrkonoší, ale i např. na Příbramsku v jihozápadních Čechách (Bouša – Bouše, Konta – Kontě). Podle typu kuře/kuřa se tvoří rodová jména dětí vůbec, zvlášť nedospělých děvčat, také v severních východomoravských a východních slezských nářečích spolu s polsko-českými přechodovými nářečími.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.