Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řez hranolu

Od: kika2001 odpovědí: 2 změna:
Dobrý den, mám zadání najděte řez hranolu s body MNO. Chci udělat stopu ale zatím jsem našla jen bod S1 a dál nevím, co s tím. Jak mám najít S2, aby se mi vytvořila stopa?
Řez hranolu

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Možná by Vám pomohlo, podívat se na postup v příkladech v souboru, na který je odkaz

realisticky.cz/...

Jsou to ale příkaldy řezů trojbokého a pětibokého hranolu.

Tady je odkaz na stránku, kde je taky popsán postup na pětibokém hranolu, ale málo přehledně.

kdm.karlin.mff.cuni.cz/...

Příklad na řešení řezu 6 bokého hranolu je v souboru, na kterej je tento odkaz

ein-coptkm.webnode.cz/...

Je to na straně 5 toho souboru, ale jenom s krátkým popisem a jedním obrázkem

hodnocení

0x

Myslím si, že b\ to mělo být tak, jak popíšu. Ale jistej si nejsem. Z deskriptivy jsem už dlouho nic neřešil. Myslím si, že se jedná o využití tzv. osové afinity.

Narysovat polopřímku HN. Narýsovat polopřímku průmětů bodů H a N do podstavy. Kde se polopřímky protnou, je bod S1.

Narýsovat polopřímku HO. Narýsovat polopřímku průmětů bodů H a O do podstavy. Kde se polopřímky protnou, tam je bod S2. Body S1 a S2 se spojí a vznikne stopa řezné roviny v rovině podstavy, To je na obrázku 1.

---

Např. "řezná hrana" ve stěně BCIH vznikne takto:

narýsovat polopřímku CB (protáhnout hranu CB podstavy). Kde tato polopřímka protne stopu řezné roviny S1 S2, tak tento průsečík spojit s bodem O a tak vznikne "řezná hrana" .

Další !řezná hrana" stěny ABHG vznikne tak, že po protažení hrany AB podstavy vznikne průsečík se stopou S1 S2. Tento průsečík propjit s koncovým bodem vzniklé "řezné hrany" stěny BCIH a tak vznikne "řezná hrana" stěny ABHG.

A tak pokračovat dál.

Řez hranolu #2
Řez hranolu #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]