Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Celkem zásadní problém

Od: wydra® odpovědí: 33 změna:

V mnoha případech se píše salát S a pritom logika mi velí, že salát je Z (něčeho) "https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=sal%C3%A1t+s".

Kamarádka mi spílá, ale já to opsala z renomované knihy.

Poradíte nějak sofistikovaně, někdo, prosím?

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tak buď je to salát Z nečeho, nebo salát S něčím.

Když je to salát s kuřecím masem, tak je logicky s něčím.

hodnocení

Ano, jenze pro jednu osobu je prasarna napsat, ze salat je S, kdyz salat muze byt jenom Z něčeho a pak eventuelne jeste S. Napr salat z okurek s majonezou. Ale ja mam salat s cuketou a a oriskama.

hodnocení

Ano, máš pravdu. Jenze jak muzes niz cist, podle te damy to tak byt nemuze, kdyz neni salat definovan :) Takze podle ní, prasíš čestinu i ty, nejen prekladatel receptu a redaktor te knihy! :)

111®
hodnocení

4x

buď z koho čeho Z okurek, nebo s kým čím S /se/ zálivkou, třeba Z okurek S kukuřicí

hodnocení

Já to tak chapu, ona ne, pro ni pouze Z, protoze salat jako takovy je vzdy Z neceho, chapes?

Ne, protože ten salát není Z kukuřice vytvořen, ale je tam jen přidána.

hodnocení

2x

ona sili, ze kdyz se napise jen salat s cukinou a oriskama,

Nechala bych ji šílet. S detailisty, opravovateli a karateli je někdy těžký život. Myslím, že nejvhodnější je popsat hlavní přísadu přídavným jménem a přísady připojit se s + 7. pád. Okurkový salát s jogurtem, těstovinový salát s kuřecím masem...

Někdy přídavné jméno použít nemůžeme - salát z červené řepy s cibulí. Situací, kdy se nedočteme, co je základem salátu, je životě minimum. V knize receptů je to jen nadpis. Pod ním jsou jistě napsány všechny složky salátu a jejich množství. I na jídelním lístku v restauraci bývá v závorce vše uvedeno. Pokud ne, ptám se číšníka. Šílet z takové prkotiny mi připadá přehnané. Trochu inteligentní čtenář se vyzná i v textu s menšími chybami. Dobrý/á kuchař/ka připraví výborný a často i bezejmenný salát z čehokoli.

hodnocení

Odpověd se mi líbí, dekuji!

Ale jednak, pani je učitelka :) gastronomie a desne ji to irituje a pise, jak tluce do deti, ze salat je Z neceho! Na me jecela ze prasim cestinu. Ale uz mi nevysvetlila, proc je varianta "salát s cuketou a lískovými oříšky" ve velmi renomovane knize (a takovych je tam vic) a take, jak jsem uvedla vys, je plny net takovych názvů! Proto jsem se obratila na poradn a take jsem napsala do ustavu pro jazyk cesky. Ono tu vubec nejde o to S nebo Z, ale o ten salat! Je podle pani spatne to spojeni. Salát proste VZDY musi byt Z neceho! A teprve pak S necim. Ale rovnou S necim, je podle ni prasarna a jen ona vi. Ze to prasim ja, to je v poradku, ale ze to prasi v knihach, to zasadni chyba.

Tak jsem zvedava, co napisou z ustavu pro jazyk cesky :)

Znovu jsem si prohlédla fotky z odkazu v otázce. U některých je salát upřesněn přídavným jménem - těstovinový, rýžový atd. Pokud je tam jen strohé salát s něčím, vidím na fotce listy hlávkového salátu a to, co je uvedeno v sedmém pádu. Proto bych asi předpokládala, že základem "salátu s" bude obyčený hlávkový salát. Možná ledový salát. I salát z polníčku je tam uvedený jako polníčkový s mangem. Proto i salát s cuketou a oříšky nejspíš budou listy hlávkového salátu plus kostky cukety plus rozsekané ořechy plus sůl plus trochu octa plus možná ještě něco. Je to tak? Jak zní celý recept?

Podle té paní by to mělo být salát ze salátu, cuktey a ořechů?

hodnocení

Pani se domniva, ze je to proste nesmysl, ze nazev by mel znit Salat z cuket a orisku. Jenze kniha pise, Salát s cuketami a liskovymi orisky.. Je to nadherna kniha Yotama Ottolenghi a nepochybuji o tom, ze je to spravne.

Samozrejme, ze nasledne je seznam surovin. Ale neni tam zadny salat! Ale salat jako takovy, je teprve s cuketou a oriskama. Stejne tak je mozne chapat i pomazanku. Je Z neceho, ne s masem. Zaklad je, ze se to maze a pak muzu napsat s cim to je. A tak chapu i ten salat (smes).

Je to zapeklite :)

Celkem zásadní problém

No tak vidíš, konečně jsme se dozvěděli, že se jedná o "Cuketový salát" (3.řádek textu tvého fota), jinak řečeno "Salát Z cukety S oříškama".

*placni*

hodnocení

1x
Z koho čeho 2.pád, S kým čím 7.pád

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Pročetla jsem pozorně celou diskusi a vychází mi z toho jediné => paní učitelka dobře ovládá češtinu, ale v kuchyni má "rezervy". Salát chápe pouze jako namíchanou směs Z několika ingrediencí, a k tomu připouští, že ta míchanice může být S něčím (ořechy a krutony...). Asi neví, že existuje druh zeleniny přímo s názvem salát, a pak to není salát Z něčeho (několika druhů zeleniny) a S něčím, ale pouze salát S něčím (kefírem a krutony). Doporučte paní učitelce víc praxe v kuchyni. ;) Ida

iz*
hodnocení

0x

Salát "z něčeho s něčím" mi přijde trošku "krkolomný", to "z něčeho" bych nahradila přívlastkem.

Místo např. "salát z okurek s jogurtem" bych napsala nebo řekla "okurkový salát s jogurtem". Podobně zeleninový salát s kuřecím masem, bramborový salát s majonézou, ...

hodnocení

Ano, bramborovy salat S majonezou je v pohode, ale ona sili, ze kdyz se napise jen salat s cukinou a oriskama, napriklad, je blbost, kdyz se nevi, Z čeho je!

houby se neví. Stačíá si přečíst příslušný recept-

111®
hodnocení

0x

jo chápu správně je vždy Z něčeho to je správně , ale pokud je ještě s přísadou tak ta je S , S masem , S řeřichou , S kukuřicí. ale je Z řeřichy , je z hlávky, je ZE zelí, je Z okurky.

hodnocení

Kdyz ja nevim jak jí to vysvetlit. Trvá na tom, že salát je Z neceho a apk S necim a ne jen samostatne SALAT S CUKINOU A ...

A prasej to vsichni, jen ona ma pravdu! (ucitelka) :)

mrsalat

Ano salát je vždy z něčeho, ale často je základem právě hlávkový salát (nebo ledový salát) proto se tomu taky říká salát a přece se nebude psát salát z hlávkového salátu, takže tam to Z (jakože Z čeho) nemusí být. Stačí s čím je.

hodnocení

0x
2 pád Salát z okurky, okurek. 7 pád Salát s okurkou, okurkami. A pro moraváky oharky :)
hodnocení

Ale ano, ale ona chape salat jako smes Z neceho!

dusger*

Jé, to je dobré, bramborový salát s(Z) řízkem Je vlastně směs řízků.

hodnocení

0x

Píšeš, že máš "salát s cuketou a a oříškama". Ale z čeho je ten salát vyrobený? Jaká je jeho hlavní ingredience? To jsme se nedověděli. Saláty mohou být vyrobeny z mnoha různých surovin: bramborový, těstovinový, čočkový, fazolový, zeleninový, ovocný apod. :),:)
Např. zde v odkazu je název "Salát s jablkem, kozím sýrem a hrozinkami"- kitchenette.cz/...

a napadne tě, jaká je tam hlavní ingredience? Až pohledem na obr. a postup přípravy vidíme, že je tam zřejmě nejvíce špenátu (ten mám zrovna ráda) a bychom mohli napsat název salátu: 1. Špenátový salát s jablkem, kozím sýrem a hrozinkami", nebo: 2. Salát ze špenátu s jablkem, kozím sýrem a hrozinkami". *palec2*

Lepší je název s hlavní ingrediencí + doplňkové pochutiny: varimezdrave.cz/...

hodnocení

Ten "muj"salat je nazev z knihy, nikoliv ledajake! Proste jen salát s cukinou a oriskama. A ne Z ceho! A kdyz sepodivas na net, co ctes? google.com/...

Saláty S!

Ale uz jsem psala i do ustavu pro jazyk cesky. Ja to chapu, ze salat muze byt s necim, ale i z neceho. Ale ne kazdy to tak chape. Ja jsem to chtela nejak logicky vysvetlit, ale je to tezke. Tak jsem zvedava, co mi odpoví.

hodnocení

0x

A ten tvůj salát je hlávkový salát? *zmateny*

hodnocení

Je osano pouze "salát"! Není definovany

figurek*
hodnocení

0x

Mám salát z koho z čeho? Z okurek.

Mám salát s kým s čím? S majonézou.

Takže mám salát z okurek a s majonézou, ne?

Druhý případ.

Mám salát s kým s čím? S cuketou.

Mám salát s kým s čím? S oříškama.

Takže mám salát s cuketou a s oříškama.

Já nevím co bych radil. Zkuste si udělat salát z majonézy a s okurkou nebo salát z cukety a z oříšků. :)

111®
hodnocení

0x

tak pak mne napadá jen jedna věc, že salát je vždy směs a ta je Z něčeho , bramborový salát Z brambor, Z vajíček , Z octové zálivky, Z okurek. A to buĎ bez majonezy nebo S majonesou

hodnocení

Tak to neni

111®
hodnocení

0x

tok co teda chceš?

hodnocení

Vše je popsano a diskutovano v diskuzi. A netreba být arogantní.

hodnocení

0x

A já si myslím, že kamarádka má pravdu v tom, že samotná formulace "salát s něčím", máme-li na mysli složky salátu, je poněkud divná. Dalo by se říci "jíst salát s vařenými vejci", pokud bychom k hotovému salátu přikusovali vajíčka. Ovšem jakmile bychom je nakrájeli na kousky a zamíchali do salátu, už by to byl vaječný salát, popř. salát z vajec (+ jiných ingrediencí).

hodnocení

0x

Základní otázkou je, jestli kamarádce jde o gramatiku nobo o technologii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]