Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krátký výpočet limity k testu

Od: jorke odpovědí: 6 změna:

Dobrý den mám limitu x-> - nekonečno xe3x a jelikož cokoliv na - nekonečno je 0, mohu bez postupu napsat že x se zmení na - nekonečno a e3x se změní na 0, to se rovná 0?

lim x-> - nekonečno xe3x = - nekonečno x 0 = 0

Byl by to správný postup k testu?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Asi takhle: Obecně není pravdaže pro limitu platí (řečeno stručně) 0*nekonečno = 0.,

doplněno 07.09.19 13:42:

Na druhou stranu lze myslím pokládat za známý fakt, že exponenciálla roste to nekonečna rychleji než libovolná mocnina. A jelikož naši limitu leze substitucí −x = z převéstna limitu z výrazu y/(e3y) v plus nekonečnu, pak s odkazem na tento fakt bychg pokládal Vaše řešení za akceptovatelné. Nicméně ne o mnoho delší by byly, po uvedené substituci, aplikovat na limitu L’Hospitalovo pravidlo.

doplněno 07.09.19 13:45:

pardon, substitucemá být −x = y nebo tu limitu musíme dělat pro y jdoucí k +∞.

dominikbnp*
hodnocení

0x
Nebyl by to správný postup, protože nekonečno krát nula je neurčitý výraz, který může v limitě nabývat libovolné hodnoty. Lze to řešit třeba lHospitalovým pravidlem po převedení na limitu typu 0/0 ve tvaru e^(3x)/(1/x).
doplněno 07.09.19 13:33: Vlastně naopak, použijeme tvar x/e^(-3x) do toho lHospitalova pravidla.
lmgify

Takže to má vyjít +nekonečno? (Já pořád cpal x dolů a divil se, proč mi LHospitalem nic nevychází *ee*)

Nebo mínus nekonečno? Co s tou -3 dole?

Limita je samozřejmě nulová, už proto, že je exponenciála tak děsivě rychlé.

A jlze pouřít i jiné postupz než lopitala. V každém případě se hodí to převedení na limitu pro −x jdoucí k +∞. a pak lce třeba použít Taylorův vzorec a odhad ey < y².

jorke
hodnocení

L’Hospitalovo pravidlo není problém, jen občas jde některé příklady už odhadnout od pohledu. A ano, máte pravdu nekonečno/0 je neurčitý výraz, takže postup je špatný.. Mě jen trochu dělá problém psát takový postup aby byl uznán.Například: limita x-> - nekonečno (4x3 - x + 2 ) / (3x3 + x2 + x - 2) už od podledu mi je jasné že hraje roli 4x3 a 3x3 . L’Hospital odstraní vše, takže tady jsem u testu rovnou napsal bez postupu 4/3 jako výsledek, samozřejmě to neprošlo.

Vašemu kvalitativnímu pohledu je blíž vykašlat se na L’Hospitala a v čitateli i jmenovateli vytknout (a následně zkrátit) x³.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]