Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám limitu x-> - nekonečno xe3x a jelikož cokoliv na - nekonečno je 0, mohu bez postupu napsat že x se zmení na - nekonečno a e3x se změní na 0, to se rovná 0?
lim x-> - nekonečno xe3x = - nekonečno x 0 = 0
Byl by to správný postup k testu?
Asi takhle: Obecně není pravdaže pro limitu platí (řečeno stručně) 0*nekonečno = 0.,
Na druhou stranu lze myslím pokládat za známý fakt, že exponenciálla roste to nekonečna rychleji než libovolná mocnina. A jelikož naši limitu leze substitucí −x = z převéstna limitu z výrazu y/(e3y) v plus nekonečnu, pak s odkazem na tento fakt bychg pokládal Vaše řešení za akceptovatelné. Nicméně ne o mnoho delší by byly, po uvedené substituci, aplikovat na limitu L’Hospitalovo pravidlo.
∞
pardon, substitucemá být −x = y nebo tu limitu musíme dělat pro y jdoucí k +∞.
Takže to má vyjít +nekonečno? (Já pořád cpal x dolů a divil se, proč mi LHospitalem nic nevychází )
Nebo mínus nekonečno? Co s tou -3 dole?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.