Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, v učebnici pro 6.třídu, že prý se keson nezaplní vodou proto že je naplněn vzduchem (plyn), a na předchozí stránce jsem se přitom dočetl, že plyny jsou stlačitelné, a z toho mě napadá otázka že lze přeci vzduch stlačit vodou, ne?
Díky za reakce
Správně. Tlak vzduchu musí být stejný jako tlak vody (vyška voního sloupce) . Musíte tam tedy napumpovat takový tlak aby vytlačil z kesonu vodu .Prostě vemete sklenici a ponoříte ji dnem vzuru . Jak ji budete ponořovat do větší hloubky , tak vzduch se bude stláčet a aby stále byl plný hrnek vzduchu po spodní kraj musíte tam zvýšit tlak (napumpovat vzduch) .
Myslím že rozumíš, proč s přibývající hloubkou stoupá tlak vody. Jasná věc, keson má zespodu díru, takže spolu se stoupajícím tlakem vody stoupá i tlak ve vzduchové bublině.
S narůstající hloubkou voda tuto kesonovou bulblinu stlačuje na stále menší objem, ale nikdy ji nestlačí na objem nula. To nejde.
Ano, ten vzduch se tam stlačuje, ale tlak není až tak velký a tak změna objemu není zásadní. Jinými slovy ve spodní části kesonu voda je, ale není jí tam mnoho. Tlak v kesonu je pro lidi nepříjemný a nezdravý, proto ve větších hloubkách může nastat tak zvaná kesonová nemoc.
Kesonová nemoc vzniká až při výstupu . Z krve se vylučuje dusík a vznikají tak bublinky dusíku , které ucpávají tepny. Proto se to léčí tak , že vás dají do tlakové komory kde se zase zvedne tlak a postupně se snižuje a vy ten dusík vydýcháváte pzvolna . Dělá se to velice pozvolna i desítky hodin.
Proto potápěči při vynořování vždy jdou po usecích vzhuru kde zustávají určitou dobu a vždy zustavájí a vydýchávají vzduch , aby se jim nestalla právě kesonová nemoc. Proto netrvá ani tak dlouho dostat se dolu , ale vynořit se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.