Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čtyřleté gymnázium, nebo střední škola?

Od: zoufalyskolak odpovědí: 20 změna:

V září nastupuji do deváté třídy a už teď mě všichni tlačí k výběru školy, jenže vůbec nevím, jestli mám jít na gymnázium, nebo střední odbornou školu. V osmé třídě jsem měl výbornou ze všech předmětů kromě výchovy ke zdraví, ze které jsem měl chvalitebně. Předměty obsahující počítání a vzorce mi šli nejlépe, ale jinak mi žádné nepřipadali obtížné a žádné předměty jsem neměl rád více než ostatní, prostě jsem je bral jako nezbytnost, která je méně nebo více nudná jen kvůli učiteli. Táké si myslím, že se sám dokážu učit i mimo školu. Problém je v tom, že mi většinou stačilo dávat pozor při hodině a případně si pročíst zápis během přestávky nebo jiné hodiny, takže si nejsem jistý, jestli bych zvládl sedět doma u stolu několik hodin denně po čtyři roky a nerad bych narazil hned jak nastoupím na gympl. Navíc mě škola obecně nebaví a nerad se učím více, než musím. U střední školy si jsem jistý ještě méně, protože jsem spíše na teoretickou práci, hlavně na chemii, fyziku a matematiku, nejsem moc kreativní a manuální práce mi vůbec nejde, takže se potřebuji dostat na vysokou školu, s čímž mi spíše pomůže gymnázium. Podle rodičů bych ale gymnázium nezvládl.

Rád bych tedy věděl, jestli je gymnázium o tolik těžší jak všichni říkájí (I když na gymplu nikdy nebyli) a jaký obor střední školy je pro mě lepší do budoucna. Má někdo zkušenosti s mým případem?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Jestliže jste všestranný a zároveň nevyhraněný, doporučuji gymnázium – je to univerzální vzdělání ve všech oborech a příprava na jakoukoli VŠ, k jejímuž výběru během gymplu dozrajete. Máte-li tak výborný prospěch, jak říkáte, nechápu postoj vašich rodičů.Gymnázium (asi jak které – podle kvality, ale přece) je dodnes jakousi univerzální přípravkou na jakoukoli VŠ (pak to chce ovšem během studia najít si koníček; poznat, co vám jde nejlépe a co vás baví – a rozvažovat, čemu se budete chtít v životě věnovat).Mimochodem – doučte se pravidla pravopisu: "Předměty obsahující počítání a vzorce mi šli nejlépe, ale jinak mi žádné nepřipadali obtížné..." aneb shoda podmětu s přísudkem – šly a nepřipadaly (ty předměty). Možná jste měl v životě kliku, ale takovou pravopisnou čuňačinu bych nenapsal ani v přijímačkách na středn íškolu, byť mám jen maturitu.Neberte to, prosím, jako výsměch. Máte-li ale s mateřakým jazykem potíže a zároveň jsou vám vzorečky jasné, dejte se po gymplu na technický obor (ČVUT, Matfyz...) a možná pomůžete lidstvu víc než bezpočet vašich spolužáků, kteří studují genderové obory...

hodnocení

2x

Pokud žák, který má samé jedničky, se nemusí doma vůbec učit, navštěvuje alespoň průměrnou ZŠ a nepůjde na zrovna nejprestižnější gymnázium v Praze, tak se dá předpokládat, že s minimem učení spadne se známkami do dolní části prospěchové škály, ale měl by gympl zvládnout. Blbé na tom je to, že když si někdo zvykne, že mu jde všechno od ruky, tak narazí, až mu jednou v životě něco nepůjde. I proto bych možná u Tebe gymnázium zvolila, aby sis zvykl na to, že budeš muset o něco bojovat a že se setkáš i s neúspěchem. (Vlastní zkušenost. Bývalý přítel, který se až do maturity nemusel učit, a měl jedničky, neudělal VŠ. Nevěděl, co to je zapřít se, když něco nejde, zkoušet to znovu a znovu, nevzdávat věci, o které usiloval.)

Proč si rodiče myslí, že bys gymnázium nezvládl?

Pokud ne gymnázium, na VŠ umí připravit i lyceum - záleží na nabídce oborů v Tvém okolí...

zoufalyskolak
hodnocení

Podle nich to nezvládnu proto, že mě škola moc nebaví, takže vůbec nebudu schopný učit se sám. Ani jeden nemá ani střední ani gympl, takže si nemyslím, že s tím mají moc zkušeností.

No, mají pravdu v tom, že pokud přijde problém a Ty nebudeš schopen mu čelit, tak to může skončit fakt velkým fiaskem. Vybabrat se z bahna na SŠ je lehčí než na gymplu. Jestli si ale myslíš, že máš sebedisciplínu takovou, aby ses i dlouhodobě donutil se trochu doma učit (sám od sebe), tak do toho jdi ;)

hodnocení

2x

V každém případě doporučím raději odbornou střední školu než gymnázium. Pokud půjdete po maturitě do praxe, budete mít nějakou odbornou kvalifikaci - po gymnáziu nemáte pro praxi nic. A pokud půjdete na VŠ příbuzného oboru, budete mít opět oproti gymnazistům nezanedbatelnou výhodu.

Kdyby byl tazatel alespoň trochu vyhraněný, jistě by mu odborná SŠ dala víc, pokud by pak v oboru pokračoval, jenže tazatel zatím vůbec netuší, co bude dělat; vybral-li by si nevhodný obor, v ostatních předmětech asi zakrní.

lmgify
hodnocení

2x

Na gymplu žádné každodenní několikahodinové učení doma není. To dělají možná tak ti nejblbější (a těm to stejně moc nepomůže) a pak Asiati (východoasijská forma blbosti).

Jestli nechodíš do nějaké dobře známé blbé (jednoduché) ZŠ nebo nejsi v malém městě, kde se nemůžeš porovnat s větším počtem lidí, tak bys měl gympl dát v pohodě. Jen dávej pozor v hodinách stejně jako teď a když to nepochopíš, přečti si hned příslušnou kapitolu v učebnici. Problémy nastávají, když nedáváš při hodině pozor (bavíš se nebo sedíš vzadu, kde se lidi baví a ty nic neslyšíš a nevidíš na tabuli). Pak se začne látka nabalovat a přestaneš stíhat.

Tvoji rodiče zjevně akademicky nadaní nebyli, tak posuzují obtížnost podle toho, jak by to bylo těžké pro ně. Co bylo těžké pro ně, je snadné pro tebe. Ty zase nemáš třeba jejich manuální zručnost, tah na cíl nebo tvořivost a představivost (něco z toho se časem doučíš a získáš, v něčem budeš dřevo a neschopný celý život buď pro naprostý nedostatek nadání nebo osobní nezájem o věc). Každý umíme něco jiného. Nikde není psáno, že syn posunovače na dráze a obsluhovačky výrobního stroje nemůže být dobrý organický chemik, jazykovědec nebo výpočtář stavebních konstrukcí.

Využij svých schopností a běž na gymnázium, ať máš pak větší možnost výběru podle svého v příštích letech objeveného zájmu. Jednou na tebe budou rodiče pyšní, jak se ti daří a co se z tebe stalo.

Obory středoškols/... (seznam gymnázií ve tvém okolí)

liska5
hodnocení

0x

Na každé škole se musíš učit. Ať je to hotelovka, průmyslovka, obchodka, zdrávka nebo gympl.

Je fakt, že na gymplu teprve poznáš, co který předmět obnáší a co by Tě skutečně bavilo. Tam jsou předměty všechny, proto je to příprava na všechny VŠ. Odbornou školou si zúžíš výběr.

Gymnázium jako příprava na všechny VŠ? *smich**alene*

Mám vystudovanou strojařinu a vím, že třeba výkres, který průmyslovák dělal přes noc po pěti pivech a s prstem v nose, trval průměrnému gymnazistovi tři týdny *frajer*

lmgify

Když průmyslováci dělali první výkresy (na průmce), tak jim to taky trvalo věčnost, měli prsty a všechno kolem sebe od tuhy a žiletka byla jejich třetí ruka. Dnes to všichni mastí pomocí maker v AutoCADu a Inventoru.

On průmyslováky přejde většinou smích hned ve druhém a třetím semestru na dynamice, jestli si to pamatuji správně od kamarádů-strojařů. Ty integrály, diferenciální rovnice, matice a tenzory jim nepřipadají moc intuitivní a nakonec jsou rádi, když to prolezou napodruhý za 3.

lmgify

Gymnázium jako příprava na všechny VŠ?*smich**alene*

Z naší třídy šli lidi na: medicínu, pedagogickou, matfyz (3 lidi), strojní, stavební (3), elektro, počítače, ekonomku (2) a to jsou ti, na které si teď vzpomínám. Jeden se nedostal na veterinu (ve třídě patřil spíše ke slabším, ale biologie/chemie ho zajímaly ze všech předmětů nejvíce).

vilik*
U nás třetina pedagogů, z toho polovina dělá něco jiného, jeden veterinář, jeden řemeslník, ostatní půl napůl prodavač a kancl v nějaké nejbližší malé firmě.
Hodně jsem děti přemlouval, ať jdou kamkoliv jinam. Jednou jsem uspěl a jednou ne. Ten gympl znamená denně příchod v pět hodin odpoledne a minimálně hodinu až dvě domácí přípravy, různé domácí práce plus učení na zítřejší písemky. A bez VŠ skončí bez specializace, takže na prodavače zbytečná dřina a do kanclu málo vědomostí.

Tak třeba u těch strojařských výkresů nejde ani tak o to to nakreslit, to je jen třešnička na dortu. Hlavní je to vymyslet a spočítat.

hodnocení

0x

Čtyřleté gymnázium je běžná střední škola. Pokud máš vyhraněný zájem v nějakém oboru, pak zkus střední školu, pokud chceš pak pokračovat na VŠ, jdi na Gymnázium. Z něj pak můžeš pokračovat kamkoli.

doplněno 28.08.19 09:20:

@jethro: Nechci s tebou polemizovat, ale mé zkušenosti z mládí hovoří za to, co jsem tu napsal.

Ovšem připouštím, že po cca 45 letech může být situace trochu jiná*smich*

Na VŠ lze pokračovat z každé střední školy, i průmyslovky. Když po maturitě půjde studovat třeba techniku, průmka je jednoznačné plus. Když půjde s průmyslovkou na některý humanitní obor, není to až takový handicap. Osobně vnímám gymnázia jako plán B pro ty, co nemají na to, dostat se na odbornou školu.

jethro, s tím si nejsem tak jistá *nevi* když jsem s nejstarší holkou vybírala střední školu, tak nám na chemický průmyslovce bez obalu řekli, že škola není přípravka na vysokou a že dětem budou chybět znalosti, které gympláci mít budou, takže pokud někdo už teď ví, že bude v oboru pokračovat, ať jde radši na gympl. že zkušenosti z odborné školy jsou výhoda jenom zdánlivá, protože na vysoké se je všichni budou učit znova a nikdo nebude přepodkládat, že je už umí, oproti tomu co chybějící všeobecné znalosti oproti gymplákům (například na odborné škole zredukovaná matematika) budou muset dohnat, protože u těch se naopak předpokládá, že je všichni už znají ze střední a bude se na ně navazovat znalostma novýma.

konečně, když vybírala střední školu mladší holka, tak zrovna z oboru, který si vybrala, odcházela sestra její kamarádky na VŠ. a i když si VŠ vybrala z oboru, dojela na to, že se na odborné střední škole učila jenom jeden cizí jazyk, ale na vysoké potřebovala vstupně umět dostatečně už dva. protože odborné střední (narozdíl od gymplů a lyceí) druhý cizí jazyk povinný nemají.

Moje zkušenosti jsou ze strojárny před 30 lety, a tam byli gymnazisti vyloženě nešťastní a taky u nich byla největší "úmrtnost", přinejmenším v prvních dvou letech, kdy prakticky doháněli to, co průmyslováci měli dávno za sebou. Například mechanika - i když měli matematickou výbavu, tak aplikovat ji na konkrétní problematiku byla potíž. Jinými slovy - uměli by to vypočítat, kdyby věděli, co mají počítat *frajer*

lesi: synek je aktuálně taky na strojní průmyslovce a mají kromě angličtiny i druhý povinně volitelný jazyk (DE nebo RU).

to jo, ale škola druhý cizí jazyk nemusí vyučovat. starší holka si ho mohla v prváku zvolit - neučinila tak, protože k jazykům nemá vztah a němčiny má plný zuby ze základky a zavázat se k němu na čtyři roky nechtěla. ve vyšších ročnících už škola neumožňuje s druhým jazykem začít. mladší holka je na škole, která naopak cizí jazyk zařadila povinně a být to na holce, tak by ho dobrovolně taky nezvolila. co jsme procházeli střední školy, tak všude jinde uváděli druhý jazyk jako volitelnou možnost. na několika školách nám ale přiznali, že ne každý rok se druhý jazyk otevře, protože o něj není mezi studenty dostatečný zájem.

jako já nemám nic proti odborným školám, mám na nich dvě děti a to třetí s největší pravděpodobní na ni půjde taky. ne, že by na gympl byly blbé, ale v devítce neměly VŠ ambice, starší holka o VŠ začala uvažovat až někdy koncem druháku, mladší do druháku teprve nastupuje a o VŠ studiu zatím neuvažuje, i když si myslím, že i ona o něj nakonec bude stát. z odborné školy se určitě dá na VŠ jít, jenom je potřeba počítat s tím, že základem je mít ty základní znalosti, které na SOŠ bývají oproti gymplům osekané, protože mívají menší hodinovou dotaci a nemohou jít do takové hloubky, ovšem VŠ zpravidla předpokládá, že tyhle znalosti už studenti mají ze SŠ, mezitím co odborné znalosti se teprve všichni budou učit od začátku *nevi*

jako pokud už v devítce vím, že budu pokračovat na VŠ a nemám studijní problémy, rozhodně bych volila gympl nebo lyceum, pokud vím, jaký obor bych chtěla studovat. pokud si s VŠ nejsem jistá, ale mám zájem o nějaký obor, klidně bych šla na SOŠ. i když je pravda, že jsou SOŠ, na kterých bych moje děti velmi nerada viděla a nejde o zvolený obor, ale o úroveň školy a tím i ztížené možnosti pokračovat dál, kdyby měly zájem.

Že různé školy, byť stejného zaměření, mají diametrálně odlišnou úroveň, je pravda. Na druhou stranu, je to součást možnosti volby.

liska5
hodnocení

0x

Já nevím, ale z průmky na medicínu, veterinu nebo na práva - těžko. Záleží, jestli se mladík vzpamatuje a najde si svůj směr.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]