Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Gramatika - shoda zájmene s přísudkem

Od: haluska odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

ráda bych se zeptala na správnost gramatiky v této větě: "Ty my daly holky". Tato věta byla použita v souvislosti, od kamaráda, který mi zmiňoval, že tyto školní fotografie mu poskytly spolužačky. Já si myslím, že by se ve slově "my" mělo správně psát měkké "i" z důvodu, že ho dali jemu a jedná se tedy o číslo jednotné, čili "mně". On mi zas argumentuje, že se jedná o shodu zájmena s přísudkem a podmětem a že pokud on byl v té době ještě dítě, tak se tam také použije tvrdé "y". Mohu se tedy zeptat, jaké íčko je v této souvislosti správné?

Velmi Vám děkuji za Vaši odpověď.

S přáním krásného dne,

Anna V.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tvůj názor je správný, kamarád by se měl doučit češtinu. "My" je osobní zájmeno, 1. pád, číslo množné, "mi" je sice také osobní zájmeno, ale "já" ve 3. pádě. Při skloňování zájmen žádná "shoda s přísudkem" neexistuje!

ogar
hodnocení

0x

Praktická pomůcka - když si za to mi ve kterékoliv větě můžu dosadit mně a věta správně funguje, píše se měkké -i ( "Ty mi/mně daly holky." "Půjč mi/mně to." "Zavolej mi/mně.") Když si tam mně doplnit nemůžu, píšu vždycky my.

iz*
hodnocení

0x

Nejde o "shodu zájmena se slovesem", ale o shodu přísudku s podmětem. Tedy "holky (ženský rod) daly". Osobní zájmeno "já" je nutné použít ve správném pádě (tvaru) > mi (mně).

haluska
hodnocení

Děkuji všem moc za rychlé odpovědi. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]