Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
bavil jsem se se svým 24-letým příbuzným, kterého strašně mrzí jeho pitomost, že si nedodělal školu. Nevím, co se mu honilo hlavou, ale už se s tím nedá nic dělat.. Nebo dá?
Vystřídal vícero škol, a pak se na to vykašlal. Chodil jak na klasickou SŠ (možná i s maturitou) a potom i učiliště. Přitom mě napadla otázka, která mi teď nedá - dá se s tím vůbec něco dělat? Slyšel jsem totiž, že nějakým způsobem ano, ale asi to nebude tak jednoduché, navíc 4-5 let potom. Kolik let tam chodil netuším, musel bych se zeptat.
Teď, po letech, vůbec nepřipadá v úvahu maturitní obor, ale učňák by nějakým způsobem, třeba formou praxí šel?
Sám mám teď před SŠ, takže s tímhle vůbec nemám zkušenosti.
Děkuji za každou rozumnou odpověď, osobní zkušenost apod.
Takových 20-a-něco-letých bez formálního vzdělání, kterým dojde, jak byli blbí jako puberťáci, sem za rok přijde několik. Opakuje se to každý rok. Každému poradíme. Řešení existuje. Projdi si také starší dotazy v této sekci. Budou tam další informace. Zkus hledat #dodělání+školy , #nedokončený+obor apod.
Podstatné je, jestli chce jen znalosti, nebo k tomu i oficiální papír (potřebuje ukázat zaměstnavatelům, úřadu práce, pro založení živnosti v daném oboru vyžadující formální vzdělání atd.)
Jen znalosti: sehnat si knížky z oboru nebo přímo učebnice používané na daném oboru (např. zavolat/zajít do školy s daným oborem) a ty si pak po večerech přečíst.
Potřebuje papír: učebních oborů vyučovaných jinak než v denním studiu, je málo (kvůli praxi tvořící velkou část výuky). Snad kompletní seznam zde (nezapomenout zatrhnout jiné než denní formy studia a případně jen státní=veřejné školy, protože soukromé jsou většinou placené, ale zase mohou nabízet i další obory, které žádná veřejná škola v daném místě - nebo vůbec - nenabízí). Úplná kompletnost seznamu je už dlouho v pochybách, protože ani teď se mi neukazuje ten nyní už notoricky známý obor dálkař automechan/... (MHD) Praha.
Co za obor dělal a co za obor chce dělat teď?
Zbývalo by denní studium - ráno do školy a odpoledne nebo večer do práce. Seznam oborů na stejném místě jako odkaz výše (v seznamu oborů denního studia si doteď nikdo nevšiml chybějícího oboru, tak snad je seznam kompletní).
Jestli chce studovat stejný obor, tak do 10 let mu mohou uznat splněné předměty a ročníky, tedy mohl by nastoupit rovnou například do druháku. Pro nepříbuzný obor by mu možná uznali všeobecné předměty. Jestli má dobře dokončený i druhák, tak by mu mohl ředitel teoreticky povolit i nástup rovnou třeťáku, možná po nějakém vyhodnocovacím rozdílovém testu. Jestli je v okolí více škol s oborem, poptat se u všech ředitelů. Podmínky přijímání takovýchto nestandardních studentů jsou čistě na jejich uvážení.
Oficiální termíny přijímaček většiny škol už skončily (pár jich ještě je - seznam), ale všechny termíny končí nejpozději za pár dní 31.8., protože 1.9. začíná oficiálně nový školní rok, takže příbuzný by musel reagovat rychle, kdyby v seznamu našel svoji školu snů. Naštěstí má teď celý víkend si všechno přečíst.
Jestli už škola snů oficiální termín nemá, tak hned zajít osobně za ředitelem nebo alespoň zavolat, že se o možnosti dokončení studia dozvěděl teprve teď a že ředitelova škola nabízí přesně to, co hledá a potřebuje a jestli by ještě nebyla možnost se dodatečně přihlásit. Má jen pár dní (do 31.8.), tak nic neodkládat a jednat hned. Nevím, jaká je šance na přijmutí po 1.září.
Snad tyto informace pomohly.
učňák by nějakým způsobem, třeba formou praxí šel?
Když nemá střední vzdělání, tedy ukončenou střední školu, ať už s maturitou nebo s výučním listem, tak musí pro získání středního vzdělání absolvovat i všeobecné předměty (ČJ, matem., jazyk, ...).
Jen praxi a odborné předměty celého oboru mohou oficiálně absolvovat (za pouhý jeden školní rok ) jen lidé s ukončeným středním vzděláním a získat tak další výuční list.
V seznamu škol s oficiálním přijímacím řízením i v této době jsem našel školy s nejpozdějším termínem až 27.září, ale to jsou opravdu výjimky. Nejlépe na nic nespoléhat a začít řešit okamžitě.
Záležitosti kolem příjímání do vyšších ročníků a uznávání dosaženého vzdělání, řeší §63 a §70 Školského zákona.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.