Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pokusí se mi někdo vysvětlit, proč smrad, oder,ale vlastně jakákoli vůně stoupá vzhůru? zdá se mi logické (), že jakákoli vůně, pach... Jsou vlastně příměsí vzduchu, jako takové by měly být těžké a padat teda dolů. jde mi o schodiště v bytovém domě, z přízemního bytu jde nepříjemný pach, ale ten není cítit ve sklepě, respektive v podlaží pod tímto bytem.
Není pravda, že by veškeré smrady stoupaly vzhůru. Například takový sirovodík (docela slušný smraďoch) se drží při zemi, takže o něm ani nemusíte vědět, i když se v něm brodíte po kolena. Ve výšce hlavy nic necítíte, ale běda, když byste se ohnula. Každý zápach (vůně) je nějaký plyn (směs plynů). Některé jsou lehčí, jiné těžší než vzduch. Takže při stejné teplotě stoupají, či naopak klesají. Plyny živočišného původu často obsahují metan, který je lehčí, než směs ostatních plynů kolem nás, proto většina těchto smradů stoupá vzhůru (samotný metan cítit není). Chodba domu je navíc v podstatě komín, kde díky komínovému efektu veškeré plyny (i ty těžší) proudí nahoru.
Pokud se na věc podíváme vědecky,pak to "stoupání vzhůru"je především záležitostí specifické hmotnosti daného media.Dále pak teploty.Každý plyn se bude chovat v závislosti na těchto veličinách.Může se k tomu přidat ještě proudění.
Nejde jen o páchnoucí kompozice,ale i jiné škodliviny,třeba radon.Tento prvek má vysokou relativní hmotnost.Dokonce je těžší,jako páry rtuti,.Proto na rozdíl o tvrzení úřadů se velmui intenzivně tlačí k zemi a intoxikace je tedy skoro nemožná.
JAbraka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.