Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravopis - sestřičky Pickovi/Pickovy

Od: rosta2000 odpovědí: 9 změna:
Chtěl bych vás požádat, zda byste mi poradili. Na desce u hrobu bylo napsáno: ,,Zde odpočívají sestřičky Pickovy. Je to gramaticky správně? Nemělo by se psát sestřičky Pickovi? Nikdy jsem s přivlastňovacími přídavnými jmény neměl problém, ale tady si vůbec nejsem jistý. Je vůbec to Pickovi ve správném tvaru, když v jednotném čísle je tvar v 1. pádu - Marie Picková? Díky moc za odpověď

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Otcovy - matčiny - Pickovy - ty sestřičky.

etana*
hodnocení

8x

Správně je to na tom náhrobku.

hodnocení

1x

Sestřičky Pickovy, ale bratříčci Pickovi! Výjimečně ani jedubabička nebyla dokonalá, i když její odpověď je správná.;)

Dotaz zněl na sestřičky, nikoli na bratříčky *zdravi*

19.08.19 18:24

*pivo*

liska5
hodnocení

0x

Na náhrobku je to správně. Pickovy sestřičky. / čí - pánovy /

Něco jiného by bylo: Sestřičky se smály Pickovi. /komu- pánovi/

Lištičko, sice máš pravdu, ale tvůj druhý příklad je trochu mimo. Původní diskuze je o skloňování a pravopisu "Pickův (Pickova, Pickovo)", tvůj druhý příklad je o skloňování (podst.) jména "Picek";)

liska5

Však jsem napsala, že to je něco jiného. To jako příklad, kde by bylo měkké i na místě.

rosta2000
hodnocení

Děkuji za ujistění

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]