Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to babyka - vyjmenované slovo

Od: cestina odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,
víte co je babyka z vyjmenovaných slov? Nevěděl jsem to, ale našel jsem, že je to druh javoru? Vážně, není to i něco jiného aby to mělo důvod, že je to ve vyjmenovaných slovech? Nechápu to.

Díky

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

culdabulda1*
hodnocení

8x

no - vy mladí toho zřejmě nechápete víc. - ale nakonec - záleží na tom? lidi vždycky "pochopili", až po "ranách osudu" - v blahobytu nejste schopni pochopit nic, s tím se nedá nic dělat. Ale o "babyku" vlastně ani nejde. *smich*

hodnocení

6x

Proč nechápete, že javor může být ve vyjmenovaných slovech?

doplněno 16.08.19 15:13:

Nevíte, nechápete, ale zhodnotit umíte. Alespoň něco.

cestina
hodnocení

Babyka jako druh javoru mi nepřijde moc běžné slovo. Řekl bych, že jsem ho ještě nikdy nevyslovil. Tak se ptám, jestli to neznamená i něco jiného.

Jinak se můžeme učit ve vyjmenovaných slovech i všechna slova z latiny až po angličtinu. Jejich význam bude možná pro většinu lidí užitečnější než babyka. ;)

hodnocení

5x

To, že máte zoufale omezenou slovní zásobu je jen váš problém.

Jak často používáte slovo "klopýtnout" nebo "pýr"?

figurek*
hodnocení

5x

*smich*. To je dotaz. Ano Babyka není žádný plevel, ani žádná luční kytka, ale druh Javoru. Nauč se je rozpoznávat a zjistíš, že najednou je najdeš úplně všude. Asi největší Babyka na světě roste v Buchlovicích v parku. Vidíš ho tam vzadu uprostřed? To je ten strom napravo od smrku.

hodnocení

4x

Určitě v tom bude korupce, jak jinak by se tam tohle naprosto nepotřebný a zbytečný slovo mohlo dostat, že *smich*

hodnocení

3x

Nepleťte si slova vyjmenovaná a výjimečná. To fakt není totéž. Že je nějaké slovo ve slovech vyjmenovaných neznamená, že má nějaké privilegium, že je používané častěji, než sova jiná. Je to jen a pouze proto, aby se vědělo, že se tam píše "y". Jiný výzam to nemá.

hodnocení

2x

Pokud vím, tak to nic jiného není.

Co na tom nechápete? Proč by mělo být cokoliv, co má název ve vyjmenovaných slovech něčím výjimečné? Nebo se Vám zdá, že například "kobyla" si to "y" zaslouží víc? Prostě kdysi kdosi rozhodl, že zrovna tohle slovo se bude psát s "y". Jiný důvod to nemá.

doplněno 16.08.19 15:11:

cestina - máte v tom lehký zmatek. V našich vyjmenovaných slovech jsou slova ČESKÁ (jestli teda víte, co to znamená). Proč by tam mělo být jakékoliv slovo anglické (ruské, arabské, hotentotské...) *sok*? Myslíte, že se angličani řídí českým pravopisem?

doplněno 16.08.19 15:17:

Kolikrát za rok použijete slovo "Přibyslav"? Asi taky mockrát ne, že? A že slovo "babyka" zrovna vy nepoužíváte a nevíte co to je, je Váš problém a moc bych se s tím nechlubil. 90% Čechů to ví.

cestina
hodnocení

Myslím, že slovo kobyla opravdu párkrát za rok použiju nebo možná i napíšu. Hlavně je to celkem obecné slovo. To bychom mohli mít ve vyjmenovaných slovech i slovo Clydesdale, což je plemeno skotského koně. To mě přijde adekvátní k babyce.

kenav

Jeste to muze být v podani maleho dítěte babička,no a to je z mekkým i

hodnocení

2x

U některých otázek prostě musí dítě pochopit, že důvod neexistuje. Jednou bylo stanoveno, bude se dodržovat, dokud to někdo kompetentní nezmění.

Např. vyjmenovaná slova po Z: Brzy, jazyk, nazývat, Letiště Václava Havla

Bohužel, děti se snaží rozporovat vše, co jim dospělí sdělují... Mají totiž svá práva a tudíž i právo na "svou pravdu".

Aktuální svět shrnut zde

youtu.be/...

lmgify

Ruzyně je bývalá obec za Prahou (dnes součást Prahy), v jejímž katastrálním obvodu bylo postaveno letiště.

Ve vyjmenovaných slovech je ta obec asi kvůli významnému letišti, ne to letiště.

Vím, znam Ruzyni. To byl jeden starý suchý fór...

"Ve vyjmenovaných slovech je ta obec asi kvůli významnému letišti"

No to sotva. Ta obec tam byla o několik set let dřív, než lidstvo pochopilo princip létání a už tehdy se psala s "y" *smich*.

Proč si někdo myslí, že do vyjmenovaných slov se slova dostala podle své významnosti *zed*? Čím je významné třeba slovo "obyčejný"? Že je některé slovo ve vyjmenovaných nemá skutečně s jsho významem nic společného.

lmgify

Vyjmenovaná slova existují od cca.1904. Ruzyně k nim přibyla v 50.letech. Ve 2.sv.válce bylo zničeno více letadel, než jich je ve světě dnes. ;)

lmgify

Mmch. v Ruzyni je i známá (vazební) věznice :)

hodnocení

2x

@cestina - Jinak se můžeme učit ve vyjmenovaných slovech i všechna slova z latiny až po angličtinu.
Neuniklo vám, že se vyjmenovaná slova se týkají pravopisu českého jazyka?

Zajímalo by mě, jaký je či není pro vás "důvod, že je to ve vyjmenovaných slovech".

hodnocení

0x

A co sirup? Já se ho musela ve vyjmenovaných slovech naučit a zůstalo mi to. A pak někdo, beztak zkorumpovaný, si vzal do hlavy, že ho z vyjmenovaných slov odebere a bude se psát s i. Taková blbost! Sirup s i! *bzum* *bum*

To je přece jasné, syrup byl buržoazní přežitek, navíc s příchodem chemických limonád jeho význam klesal, tak už si nezasloužil být VIP (pardon - ve vybraných (vyjmenovaných) slovech). *frajer*

lmgify

Důvod změny v r.1958 zde.

lidus*

Vy nevíte co je babyka a vnučka se zase ptala proč je ve vyjmenovaných slovech Ruzyně když se to letiště jmenuje jinak. Na vysvětlení stačila turistická mapa Prahy.

Imgify, děkuji, už neumřu neinformovaná!

lmgify

@babkazov: "Y" píší jen Poláci a Angličani. V obou případech jen z toho důvodu, aby se to slovo vyslovovalo podle pravidel jejich gramatiky "si-".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]