Nejste přihlášen/a.
Dobrý den řeším tuto úlohu:
Lyžařský kroužek má 168 žáků a používá se vlek se 60 sedačkami, přičemž žáci vždy dodržují stejné pořadí při obsazování sedaček. Při kolikáté jízdě na vleku sedí lyžař na stejné sedače jako při první jízdě?
V řešení je pouze napsáno, že musíme najít nejmenší společný násobek žáků a sedaček a vydělit to počtem žáků. Ale já právě nechápu proč. Úlohy mi obecně problém moc nedělají, ale tento typ úloh na společný násobek mě vždy zarazí a neumím jej vůbec řešit. Když by se tu našel někdo kdo by to uměl hezky vysvetlit, tak bych byl rád. Díky
Místo 168 žáků si představ nekonečnou řadu, kde se pořád opakuje těch 168 žáků a ty "odkrajuješ" směrem od začátku pokaždé 60 lidí.
První v té první skupině 60ti odkrojených bude opět první v nějaké následné skupině 60, až bude platit, že počet lidí odkrojených po 60 bude stejný jako počet všech lidí opakujících se po 168, tedy 60.x = 168.y , kde x je kolikrát jsi odkrojil 60 lidí a y je kolikrát se v é řadě opakovala ta skupina 168 lidí.
Nakresli si to pro čísla 3 a 8. První z 8mi bude zelený, následovaný 7 červenými atd.pořád dokola nekonečná řada (nakresli si ji zhruba 30 puntíků dlouhou. Pak za každým třetím nakresli modrou svislou čáru ("odkrojení" po skupinách délky 3). Vidíš, že délka odkrojení po třech musí být stejná jako délka opakování po 8, aby zelený puntík byl opět na začátku odkrojené trojice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.