Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, tis červený (strom) má v sobě směs alkaloidů, kterým se prý říká taxiny a alkaloidy jsou podle wikipedie zásadité organické sloučeniny, které se tvoří při přeměně aminokyselin.
Zajímá mě když to dřevo dozdrtím a dám na záhon s borůvkami/rybízy.. místo kůry co se s těmi alkaloidy stane zda se nedostanou do plodů, které budu sklízet.
A druhá možnost, co když ten tis spálím v kotli a popel přijde do kompostu a po třeba 6 měsících i s kompostem na záhon se zeleninou? Jak to v té době bude s alkaloidy?
Třetí věc, co když si z zřeva tisu udělám táborák a budu nad ním opékat špekáčky. Je tam riziko přenosu na potravinu v množství které může být problém?
děkuji
Hořením se alkaloidy, stejně jako každá organická látka zlikvidují. Takže v popel v kompostu i opékané špekáčky by měly být nezávadné. Co udělají v půdě a v plodinách bez předchozího kompostování rozdrceného dřeva netuším, ale raději bych to takto neaplikoval.
Tis, to je cenné dřevo. Roste pomalu, tak je hutné, těžké, zajímavě vybarvené. Možná byste jím nadchl nějakého řemeslníka či výtvarníka. Luky se z něj dělají. A jestli se s ním budete pachtit, řezat a drtit, tak jste taky ohrožen alkaloidy.
Děkuji, vůbec mě nenapdalo, že by to dřevo mohlo mít nějakou výraznější hodnotu a mohlo se hodit truhláři. Byl tam kus s asi 35 letokruhy. Rychle jsem projel internet ale nenašel jsem žádnou poptávku po tis0vém dřevu. Je to skutečně pěkné těžké dřevo (i s bonusem v podobě alkaloidů - pokud ty při vyschnutí dřeva "nezaniknou").
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.