Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Horké sklo při schlazení praskne - proč?

Od: megatron odpovědí: 4 změna:
Zdravím, když jsem smažil řízky, měl jsem skleněnou mísu moc blízko u pánve a ta se nahřála, když jsem misku bral, spálil jsem se.
A tak jsem si řekl, že ji pod studenou vodou schladím a ona popraskla. Sice ne úplně, ale stejnak to nechápu. Vysvětlil byste mi to prosím někdo? Nepamatuji si, že bych jsme to ve škole brali a to jsem o fyzice dával pozor.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

No asi jste moc pozor ve škole nedával.

Sklo je poměrně špatný tepelný vodič. Když ho relativně pomalu ohřejete, prohřeje se prakticky rovnoměrně v celém objemu, takže se i rovnoměrně roztáhne. Kdybyste ho stejně pomalu ochladil, nic by se nedělo. Janže pokud ho ponoříte do vody, povrch skla se díky špatné tepelné vodivosti na rozdíl od ostatního zchladí (a tím i zmenší) mnohem rychleji a dojde k pnutí. Kdyby nebylo sklo křehké, prostě by se na nějakou dobu jen zkroutilo. Jenže ono křehké je a proto praskne.

Stejně by to dopadlo kdybyste chladné sklo rychle ohřál.

doplněno 07.08.19 15:05:

Junkers - omluvám se, zrovna jsem coural někde jinde *hi*. Ale i tak si myslím, že 29 minut je na odpověď docela slušná doba.

Mimochodem, kde jste byl tak dlouho Vy? ;)

doplněno 07.08.19 15:08:

Samozřejmě je řeč o běžném skle. Chemické a tak zvané "varné" sklo se chová jinak a většinou nepraská.

junkers*
hodnocení

0x

Teda sem už fakt nikdo nechodí, čekal jsem že na tohle tu bude do minuty pět odpovědí ..

K otázce: tepelná roztaživost, nahřáté sklo zvýší pnutí a prudké ochlazení způsobí smrštění skla tak, že praskne.

kepler*

O tepelné roztažnosti to není, železo nepraská. Je to o tepelné vodivosti, magdon to popsal dobře.

jabraka*
hodnocení

0x

Obyčejné sklo mění v určitém rozsahu teplot značně své rozměry.Proto při prudkém zchlazení dojde k prudké změně tvarua tím k velkému vnitřnímu pnutí.Pojkud je sklo silnější,praskne.Speciální skla,na příklad chemické nádoby(baňky a kádinky)jsou schopny akceptovat i velké rozdíly teplot,jsou vyrobeny tak,že vnitřní pnutí je minimální.Rozpálí se na plynovém kahanu a lze je pod vodou zchladit,aniž prasknou.(nškdy)Stejně si vedou výrobky ze skla SIAL,na příklad pečicí mísy.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]