Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Postup prikladu

Od: svab odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, řeším tento příklad: Součin tří za seboujdoucích přirozených čísel je roven 120, součin krajních čísel z těchto tří je 24, která tři čísla to jsou?

Přišel jsem na toto, 1. číslo je x 2. číslo je x+1, 3.číslo je x+2

x*(x+1)*(x+2)=120 a x*(x+2)=24

tady jsem skončil a dál nevím jak, v postupu je uvedeno toto (x+1)*24=120 , 24x=120-24 , x=4 , nevím jak na to přišli určitě je to úplná jednoduchost, dle mého názoru asi nějak postupovali v tom smyslu, že odečetli od sebe ty rovnice, ale nemohu na to přijít.

díky za radu

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

1x

První rovnici můžeš přepsat jako

(x+1)*x*(x+2)=120

a všimni si, že červená část je tvoje druhá rovnice x*(x+2)=24

tak tam za ní jen dosaď

(x+1)*24=120

a roznásob závorku

24x + 24 = 120

atd.

svab
hodnocení

A jo vlastně, díky moc, vůbec jsem si toho nevšiml

lmgify
06.08.19 21:31

*poctar* *palec2*

Je tp úrosté. Akorát bych se nenamáhal roznásobením závorky, dělil bych to 24- Freude,Ffreude, Freude, stejně na to dojde.

lmgify

Pěkná zkratka s tím dělením! Já tam ten celý násobek neviděl (přitom to je 2 krát 12, a 12 už proti 120 rozeznám :-D), ale já se stejně snažil o provedení výpočtu podle té nápovědy řešení z tazatelova dotazu a tam to roznásobili.

hodnocení

0x

Jsem unavenej a tak bych to tentokrát nehrotil a nepočítal přes soustavy rovnic. Selským rozumem 53=125.

Nejbližší čísla, k 5 jsou 4 a 6.

4.5.6=120, 4 .6=24

Slyščím li "(zdravý) selský rozum", tahám revolver.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]