Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych získát rovnici, kterou bych vypočítal vždy výslednou teplotu, který bude patřit k dané vlhkosti. Při 100% je teplota -15°C, při vlhkosti 50% teplota +10°C.
Potřebuji nějak z toho získat rovnici, abych třeba zadal teplotu 13°C, aby z rovnice vypadla procentuální vlhkost.
Nepomůže někdo? Vůbec nevím, jak bych to vypočítal. Předem strašně moc děkuji za výpomoc.
v ... vlhkost
t ... teplota
Jde o přímou (tj. lineární) závislost, která má obecnou rovnici y = k.x + q , neboli v našem případě v = k.t + q
Pro určení (výpočet) k,q vezmeme 2 náhodné dvojice teploty a vlhkosti. Vybereme ty, kde je nula, protože to usnadní výpočet.
v = 0 ... t = 30
v = 60 ... t = 0
Dosadíme obě dvojice do naší obecné rovnice:
0 = k.30 + q
60 = k.0 + q
Vyřešíme soustavu 2 rovnic o 2 neznámých:
q = 60
k = -2
Rovnice přímé úměry je tedy: v = -2.t + 60
Popravdě řečeno, není mi jasná vnitřní podstata problému. Knyž vidím, že něco je třicety procent , ptám se , čeho, nebo z čeho; prostě hledám reálný obsah problematiky. Nicméněv zadání je vidět, že jde prostě o lineární závislost, a tak, i když nevím, čeho na čem je to lineární závislost, nezbývámi, než souhlasit s @Imgify
Ta vlhkost bude asi procentuální nasycení plynu (vzduchu, LPG, ...) při daném tlaku než začne kondenzovat (vytvářet kapky svojeho zkapalněného stavu).
@Imgify: As jo. Ono na tom zas tolik nezáleží, důležitý je ten vztah zadaný tabulkou a hledánií rovnice – tomu se říká inveryní úloha. Jen jsem chtěl vědět, o jaký vztah jde a jaksi jsem to přečetl zbrjkle, tu vlhkost jsem přehlédl :
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.