Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Získání rovnice, kde 100% je -15°C

Od: peter* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych získát rovnici, kterou bych vypočítal vždy výslednou teplotu, který bude patřit k dané vlhkosti. Při 100% je teplota -15°C, při vlhkosti 50% teplota +10°C.

Potřebuji nějak z toho získat rovnici, abych třeba zadal teplotu 13°C, aby z rovnice vypadla procentuální vlhkost.

Nepomůže někdo? Vůbec nevím, jak bych to vypočítal. Předem strašně moc děkuji za výpomoc.

Získání rovnice, kde 100% je -15°C

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

2x

v ... vlhkost

t ... teplota

Jde o přímou (tj. lineární) závislost, která má obecnou rovnici y = k.x + q , neboli v našem případě v = k.t + q

Pro určení (výpočet) k,q vezmeme 2 náhodné dvojice teploty a vlhkosti. Vybereme ty, kde je nula, protože to usnadní výpočet.

v = 0 ... t = 30

v = 60 ... t = 0

Dosadíme obě dvojice do naší obecné rovnice:

0 = k.30 + q

60 = k.0 + q

Vyřešíme soustavu 2 rovnic o 2 neznámých:

q = 60

k = -2

Rovnice přímé úměry je tedy: v = -2.t + 60

hodnocení

1x

V=60-2*T

T=30-V/2

postup viz matematika.cz/...

peter*
hodnocení

V případě, že bych potřeboval rovnici "otočit" tj. 0% nebude 30°C, ale opačně 0% bude -20°C ... a 100% bude +30°C.

Bude rovnice jak? Ještě jednou hrozně moc děkuji za výpomoc.

hodnocení

0x

Popravdě řečeno, není mi jasná vnitřní podstata problému. Knyž vidím, že něco je třicety procent , ptám se , čeho, nebo z čeho; prostě hledám reálný obsah problematiky. Nicméněv zadání je vidět, že jde prostě o lineární závislost, a tak, i když nevím, čeho na čem je to lineární závislost, nezbývámi, než souhlasit s @Imgify

lmgify

Ta vlhkost bude asi procentuální nasycení plynu (vzduchu, LPG, ...) při daném tlaku než začne kondenzovat (vytvářet kapky svojeho zkapalněného stavu).

@Imgify: As jo. Ono na tom zas tolik nezáleží, důležitý je ten vztah zadaný tabulkou a hledánií rovnice – tomu se říká inveryní úloha. Jen jsem chtěl vědět, o jaký vztah jde a jaksi jsem to přečetl zbrjkle, tu vlhkost jsem přehlédl :;)

peter*
hodnocení

Potřebuji udělat druhou rovnici, kde 0% je přímo -20°C. Poradíte ještě?

Zkoušel jsem tohle, ale výsledek je naprosto k ničemu :)

vlhkost = -20-(teplota / 2)

Získání rovnice, kde 100% je -15°C #2
Od imgifiho je výše návod krok za krokem. Tj pracovat a vysledek se dostaví...nebo také NE...
lmgify

Po přepočtu vyjde: vlhkost = 2.teplota + 40

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]