Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je tento postup správný?

Od: svab odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, řešil jsem příklad ze sbírky uhol a narazil jsem tam na priklad:

Michal jel na motorce na návštěvu. Když ujel polovinu cesty a 1m měl defekt. Opravil defekt a pokračoval v jízdě. Když ujel polovinu cesty, která mu zbývala do cíle, a ještě 1km, opět měl defekt. Do cíle mu v tu chvíly zbývalo 8km. Jak dlouhá byla cesta?

Řešil jsem to takhle: dráha, kterou ujel než měl první defekt je (1/2*s+1) , dráha která mu zbývala do konce byla (1/2*s-1), v půlce této dráhy měl druhý defekt, dráha kterou předtím ujel byla ((1/2*s-1)/2 +1), v ten moment mu do cíle zbývalo 8 km, z toho plyne logicky jeden fakt, že když nepočítáme, že ujel ten jeden kilometr tak mu zbývalo 9 km , 9km to je vlastne tento výraz (1/2*s-1)/2=9, násobíme dvěmi a dostáváme (1/2*s-1)=18, 1/2*s=19 => s=38 km. Je tento postup správný? ve sbírce měli trochu jiný postup, tak proto se ptám. Děkuji za kontrolu

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kejki
hodnocení

0x

pokud je na začátku překlep metr-kilometr, tak ano.

lmgify
hodnocení

0x

Jen se chci ujistit, že v zadání je opravdu: "Když ujel polovinu cesty a 1m, měl defekt", tedy, že je to 1m a ne 1km.

Jestli je to 1km, tak to máš dobře.

Žádný postup není "správný". Správný je každý postup (a může jich být několik), který vede ke správnému řešení. Že je řešení správné lze ověřit zpětným dosazením výsledku do zadání.

Jen pro úplnost uvedu přímé mechanické řešení přímo ze zadání (pro ten 1km jako máš ty a ne ten 1m):

(s/2 + 1) + 1/2.[s - (s/2 +1)] + 1 + 8 = s

Červeně: 1.úsek cesty

Modře: 2.úsek cesty - podtrženě je zvýrazněno odečtení 1. (červeného) úseku od celkové vzdálenosti

svab
hodnocení

Díky za kontrolu, ten 1metr byl překlep, měl to být jeden km.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]