Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výroba 12-ti hranu

Od: radoss® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chystám si vyrobit popelník a chci, aby byl na vnějším průměru 12ti hran. Mám tu hliník průměr 110. Stočím si ho na 108 na soustruhu a zajímá mě jaký bude průměr po zhotovení 12ti hranu na děličce. V tabulkách to ani za boha nemůžu najít o kolik se zmenší průměr na dvou protilehlých stranách. Chci si rovnou udělat i vnitřní vybrání abych to pak zase nemusel upínat na soustruh. Mám pouze obavu abych to vybrání neudělal moc velké nebo malé aby stěna byla tlustá tak akorát.. cca 8mm.

Nejspíše je tento dotaz ve špatné rubrice, ale nevěděl jsem kam to dát. Díky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

3x

Nechápu přesně, na co se ptáš, ale jestli průměr přes vrcholy je 108mm, pak vzdálenost 2 protilehlých paralelních stran je sin(5π/12) krát průměr přes vrcholy, tedy 104,32mm. *poctar*

hodnocení

Ano. přesně na tohle na jsem se ptal. Moc díky za pomoc !

lmgify

Tak nám sem pak pošli fotku toho tvého díla (třeba před a poté), ať vidíme aplikaci matematiky v praxi. :-D To je pro případ, až se zase jednou nějaký žák bude ptát, proč se má tyhle blbosti učit, když to v životě nebude nikdy potřebovat. ;)

hodnocení

Před soustruzenim fotku nemám, ale prostě kulatina 110. Teď to ještě budu podruhé lestit na hadraku s pastou.
doplněno 02.08.19 22:37:

Teda né před soustružením, ale před frézováním :) Tak dopadlo to dobře. Kamarád byl nad míru spokojen s výsledkem a chce udělat další věci.. to sem si to zavařil x)

Výroba 12-ti hranu
Výroba 12-ti hranu #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]