Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkontrolujete mi to, prosím?

Od: chciumetnemecky odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
je tohle napsáno v němčině gramaticky správně?
Liebe Marion, von unserem schönen Urlaub in Karlsbad senden wir Ihnen einen Gruß nach Deutschland.
Habt eine schöne Zeit und genießt den Sommer.
Děkuji mockrát

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Jelikož asi nejlepší rádkyně přes němčinu zde již několik týdnů nebyla přítomna, dovolím si odpovědět já:)
Za mě dobrý.
Pokud je tedy to přání k užívání si léta určeno více osobám...
doplněno 29.07.19 22:53: Tykání :... Dir einen Gruß
A ta poslední věta - pro tykání se použije stejný tvar jako v 1.osobě jednotného cisla: tedy "habe" a "genieße"
Ale jak jsem psal dřív, slovo "habe" bych nahradil jiným, třeba tím "erlebe".
chciumetnemecky
hodnocení

Jak mám napsat poslední větu pro jednu osobu?
Jelikož jí vykáte, tak tam bude genießen Sie. Místo "Haben Sie eine schöne Zeit" bych navrhl najít jiné slovo. Třeba Erleben Sie...
Napsal jsem to sice na přeskáčku ale Vy už si poradíte :)
mate*

Wir haben schönes Wetter und geniessen den Sommer./Máme hezké počasí a užíváme si léto/.

mate - tak takhle určitě ne.
Vy tazatele matete :-D
Vždyť je to vzkaz pro Marion a ne konstatování, jak je nám teplo...
chciumetnemecky
hodnocení

Promiňte, ale mi se stále plete v němčině vykání a tykání. Samozřejmě své kamarádce chci tykat jen se mi to vždy poplete. Mohli byste mi to, prosím opravit na tykání.
Děkuji
mate*

...senden wir Dir einen Gruss...

Druhou větu asi nechápu,co myslíte.

chciumetnemecky
hodnocení

A kdybych chtěl napsat dopis za jednu osobu bylo by to takhle správně?
Liebe Marion,
von meinen schönen Urlaub in Karlsbad schicke ich Dir einen Gruss nach Deutschland.

von meinem ...

Možná bych ještě drobně upravil slovosled.

...nach Deutschland einen Gruss

iz*
hodnocení

0x

Stejně jako v češtině není vhodné sloveso mít používat v rozkazovacím způsobu (měj/mějte) je i v němčině použít jiné sloveso, např. erleben, genießen apod. Nebo bych místo "mějte pěkný čas" popřála (použila bych sloveso wünschen).

Gruß > místo neurčitého členu bych použila přídavné jméno bez členu > např. herzlichen Gruß.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]