Nejste přihlášen/a.
Dobrý den!
Už delší dobu mě tíží taková otázka... Baví mě matematika, chtěla bych být účetní, manažerkou, finančním poradcem... Něco na ten způsob. Učím se celkem dobře, za celou osmou třídu mám dvě dvojky a v devítce uvidím. Nevím, jestli by byl lepší gympl nebo ekonomické lyceum vzhledem k tomu, co chci dělat. Taky bych chtěla na vysokou, taky ekonomickou. Můžete mi poradit?
Předem děkuju za odpovědi.
Dobrý den! Pokud půjdete studovat gymnázium, získáte všeobecné znalosti, což dává velice dobrý předpoklad ke studiu na jakékoliv vysoké škole. Ekonomii, účetnictví se ale na gymnáziích většinou nevěnují. A co pak po maturitě? Vzdělání byste měla jen všeobecné a práci byste sháněla těžko, pokud byste nešla na VŠ nebo na VOŠ. A nikdy nemůžete vědět, jestli se na vysokou dostanete. Pokud půjdete na ekonomickou školu či ekonomické lyceum, tak tam se ekonomii a účetnictví věnují, určitě to tam bude jeden z profilových předmětů a po maturitě už budete mít jakýs takýs přehled o fungování účetnictví. Problém by ovšem byl v tom, když byste třeba časem během studia zjistila, že byste se ekonomii až tak moc věnovat vlastně nechtěla, ale raději byste byla hm ... třeba lékařkou. Je-li Vám nyní okolo 15 let (soudím dle toho, že devátou třídu máte před sebou), je to těžké rozhodnutí. Zkuste se podívat na webové stránky ekonomických škol, určitě tam najdete, jaké předměty byste měla mít, co se tam tedy zhruba budete učit. Ještě bych dodala, že ekonomické lyceum je vlastně gymnázium s ekonomickým zaměřením. Ekonomická střední škola je pravděpodobně více na ekonomii zaměřena než lyceum. Tak ať zvolíte dobře!
No gympl bude opravdu trochu univerzálnější. Jistě, zase nedává moc "praktického " vzdělání, ale třeba příbuzná, která si původně myslela na vysokou, po gymnasiu "odešla do praxe" a získala zaměstnání celkem bez problémů; nejdřív u McDonalda, kde byla původně na brigádě a pak ji nějak vyškolili a postoupila na vyšší posty, posléze v bankovním sektoru (spíš personální záleřitosti). Pravda, bylo to v Praze a studovale prestižní Keplerovo gymnázium.
Ahoj tuffy,
přesně toto jsem řešila před x lety. Jsem ráda, že jsem tehdy šla na Obchodní akademii. A ekonomické lyceum, to je takový hybrid mezi klasickou OA a gymplem.
Teď jsem na ekonomické VŠ, všechny odborné předměty - ekonomiku, ekonomii, účetnictví, daně atd. jsem prošla levou zadní, protože mi stačily vědomosti z VŠ. Naopak gympláci měli strašné problémy, nechápali základní zákonitosti, a na VŠ není čas někomu vysvětlovat základy (od toho je SŠ, kde je na to více času).
My z OA jsme zase všichni měli problémy s matematikou. Ale je lepší se doučovat jeden předmět, než několik.
Toto je můj názor, a jsem ráda, že jsem se rozhodla dobře, jsem teď spokojená.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.