Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč při brždění v autě padají věci dopředu

Od: kl* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den mám dotaz, proč při brždění padají věci dopředu a při rozjíždění, dozadu? Napadlo mě, že to je způsobeno Newtonovým zákonem akce a reakce, => myšleno jakože, když síla působí jedním směrem musí tím opačným působit také druhá, ale to by se pak asi vyrušili a byl by to pohyb rovnoměrně přímočarý takže mi to nedává smysl.

Díky za vysvětlení

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Je to 1. NZ, setrvačnost.

hodnocení

2x

Je to jednoduché a jedná se o zde zmiňovanou setrvačnost. To znamená, že pokud na předměty v autě nepůsobí síla, zústávají v klidu. Proto paradoxně autem létají dopředu a dozadu (či do stran). Zajímavé, že?

Zde si to musíš vztáhnout k inerciální soustavě.

1. Pokud se rozjedeš, předmět je v klidu vůči inerciální soustavě Zemi. Takže vůči ní zůstávají na místě, ale protože jsi se rozjel, tak ti připadá, že autem letí dozadu.

2. Než narazí na překážku- automobil, který jim sice vůči Zemi udělí pohyb, ale však předměty započnou být v klidu vůči autu, jiné inerciální soustavě. Pak už stačí jen zabrzdit aby jim inerciální soustava Země udělila pohyb.

... a předměty zdánlivě letěly dopředu. Je to zdánlivé, protože předměty byly vůči autu v klidu, ovšem automobil zabržděním započíná klid vůči Zemi, tak dosavadní "automobilový" klid předmětů musí počkat na čelní sklo, aby získaly "zemský" klid, stejně jako auto. Pak budem klidní už úplně všichni.

hodnocení

1x
Zkuste se rozjet na kole a naplno zmáčknout přední brzdu.
Kdyby nebyla setrvačnost, tak bez problému hned stojíte na místě. Ale to byste stál na místě (na rovině) i hned potom co byste přestal šlapat.

hodnocení

1x

Setrvačnost.

hodnocení

1x

Setrvačnost. Věci chtějí setrvat v předchozím stavu.

Pokud stály, chtějí stát - auto jim ujede, tedy se vzhledem k autu pohybují dozadu.

Pokud se pohybovaly, chtějí v tom pokračovat - auto zpomalilo, ony ne, pohybují se rychleji, než auto, z pohledu auta se pohybují dopředu ..

figurek*
hodnocení

1x

nikoliv následkem akce a reakce, ale následkem setrvačnosti v klidu a setrvačnosti v rovnoměrném přímočarém pohybu.

Když se auto rozjíždí, pak náklad uvnitř má spády zůstat v klidu a proto se tlačí dozadu.

Totéž platí i naopak. Když auto brzdí, náklad má spády pokračovat původním směrem a původní rychlostí, proto se tlačí dopředu.

A úplně totéž platí i v zatáčce. Auto zatáčí, ale náklad má spády pohybovat se rovně a proto se tlačí ven ze zatáčky.

martl
hodnocení

0x
Proč asi? To jsi nechodil do základní školy?
kl*
hodnocení

Chodil, ale tak promin, že se o to zajímám, už jsem to po nějakém čase zapoměl a nechci to hledat nekde složitě v učebnících, v dnešní době si každý stěžuje na mládež, že se vůbec nevěnují škole atd... , no a když se pak člověk o něco zajímá tak stejně dostane takovouhle odpověď, tak se ti omlouvám jestli te to nejak vyprovokovalo.

vilik*
hodnocení

0x
Jo, dneska jsem si to vyzkoušel v praxi. Díky debilovi v černém superbu s pražskou značkou, který předjížděl kolonu přes plnou a přede mnou se snažil napasovat do mezery, která tam jaksi nebyla.
Takže jsem si vyzkoušel i závislost velikosti setrvačnosti na hmotnosti tělesa, když mi prudkým brzděním propadaly věci ze sedačky.
Zdravím do hlavního města!

Jak se měří velikost setrvačnosti (v jakých jednotkách)_

hodnocení

0x

Na řetízkovém kolotoči jdou sedátka dopředu a aby létaly do kruhu, musí je držet řetízky. Dej si vodu do konvičky nebo hrnku a zatoč s tím jako s ruským kolem. Nevyteče ani kapka. Tekutina se "přilepí" na dno. Je to stejný princip. Setrvačnost.

Této síle říkáme odstředivá setrvačnost.

hodnocení

0x

Při brzdění věci by rády jely dál, ale nmemohou.

Ano. Pokud by při zabrždění teoreticky neměly překážku v podobě auta, nepůsobila by gravitace a odpor vzduchu, tak by letěly do nekonečna.

pavelpavel*
hodnocení

0x

To je kámo důvod proč se člověk zabije, protože mozek narazí setrvačností do lebky při velkém nárazu.*zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]