Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám dotaz, proč při brždění padají věci dopředu a při rozjíždění, dozadu? Napadlo mě, že to je způsobeno Newtonovým zákonem akce a reakce, => myšleno jakože, když síla působí jedním směrem musí tím opačným působit také druhá, ale to by se pak asi vyrušili a byl by to pohyb rovnoměrně přímočarý takže mi to nedává smysl.
Díky za vysvětlení
Je to jednoduché a jedná se o zde zmiňovanou setrvačnost. To znamená, že pokud na předměty v autě nepůsobí síla, zústávají v klidu. Proto paradoxně autem létají dopředu a dozadu (či do stran). Zajímavé, že?
Zde si to musíš vztáhnout k inerciální soustavě.
1. Pokud se rozjedeš, předmět je v klidu vůči inerciální soustavě Zemi. Takže vůči ní zůstávají na místě, ale protože jsi se rozjel, tak ti připadá, že autem letí dozadu.
2. Než narazí na překážku- automobil, který jim sice vůči Zemi udělí pohyb, ale však předměty započnou být v klidu vůči autu, jiné inerciální soustavě. Pak už stačí jen zabrzdit aby jim inerciální soustava Země udělila pohyb.
nikoliv následkem akce a reakce, ale následkem setrvačnosti v klidu a setrvačnosti v rovnoměrném přímočarém pohybu.
Když se auto rozjíždí, pak náklad uvnitř má spády zůstat v klidu a proto se tlačí dozadu.
Totéž platí i naopak. Když auto brzdí, náklad má spády pokračovat původním směrem a původní rychlostí, proto se tlačí dopředu.
A úplně totéž platí i v zatáčce. Auto zatáčí, ale náklad má spády pohybovat se rovně a proto se tlačí ven ze zatáčky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.