Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Učebnice Němčiny pro dosažení alespoň A2

Od: kika® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, ahoj všem,

zkuste, prosím, poradit jakou knihu/učebnici Němčiny vybrat navíc (kromě té povinné - "Němčina s úsměvem"), abych zvládla zkoušky (přesněji zápočty) na VŠ... Jsem naprostý začátečník, který se v životě s němčinou nepotkal (momentálně dálkové studium při práci). Dosud vždy jen angličtina. Do druhého ročníku si musíme vybrat úplně cizí jazyk než v prváku (ANG.). ... proto chci začít už teď o prázdninách alespoň šprtat slovíčka...

Mám zatím vyhlídnuty knihy:

"Štěpánka Pařízková - Němčina pro začátečníky a samouky + CD" (taková zelená kniha) anebo

"Hana Homoláčová - Němčina" pro úplné začátečníky z Nepustilovy jazykové školy.

Pokud máte někdo zkušenosti s uvedenými knihami anebo doporučení na jinou knihu, budu moc ráda za Vaše zprávy.

Díky Kika

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

3x

Jiný názor: Ačkoliv si osobně myslím, že v naší situaci v Evropě má němčina po angličtině největší smysl, pro někoho, kdo už anglicky umí a nemá v plánu němčinu dále rozvíjet a aktivně používat, může být zbytečně složitá a odlišná. Doporučil bych spíše nějaký jednodušší, angličtině podobnější jazyk - románský. Zkusil bych (v tomto pořadí):

1. španělštinu

2. francouzštinu (nejhorší je se přehoupnout přes to psaní a výslovnost - jakmile to člověk pochopí, vlastní jazyk není těžký)

3. italštinu (psaní a výslovnost jednodušší než francouzština, ale těžce zaostávající za možnostmi reálného použití francouzštiny ve světě nebo online)

Určitě sleduj hodně výukových videí na Youtube, ať dostaneš jazyk do ucha. Jsou tam od naprostých blbců a začátečníků až po pokročilé. Knížka samotná nikoho nic nenaučí, ale to už asi víš z angličtiny. V těch jazycích se za pár týdnů až měsíců dá při denním hodinovém učení a poslechu videí večer před spaním v klidu dosáhnout B.

hodnocení

0x

Sice nemám zkušenost s učebnicemi, ale učím jazyky, tak mohu poradit jednu věc: Pařízková je učebnice pro samouky, Homoláčová je učebnice jako taková. Učebnice pro samouky mívají jinou metodiku, u běžné učebnice se počítá s lektorovou asistencí, tudíž pro samoučení nemusí být vhodná. Jak jsem zjistila, NJŠ je dokonce opravdová jazykovka (nejen vydavatelství), takže se dá předpokládat, že učebnice nebude dělaná pro samouky.

Ale shlédla jsem pár stránek v té Homoláčové a (ne)odborně musím podotknout, že se mi to na první pohled líbí *palec* jsem typ studenta, který se snadno učí přes strukturovanou gramatiku, a tady se to zdá být dobře a podrobně strukturované.

iz*

@Naufrago, já bych ani učebnice pro samouky nedoporučovala začátečníkům bez lektora (doporučila bych alespoň občasné konzultace). Nejen, kvůli tomu, že se může špatně naučit výslovnost (pozdější náprava bývá těžší, než se hned na začátku naučit správnou výslovnost).

Učebnice pro samouky, s nimiž jsem se setkala, obsahují klíč k cvičením se správnými odpověďmi. Obsahují ale jenom jednu odpověď, přestože je leckdy možné reagovat více způsoby. Na to ale začátečník sám nepřijde. Setkala jsem se s tím, že měl žák/student cvičení správně, ale podle klíče opravoval na jinou variantu

lmgify

já bych ani učebnice pro samouky nedoporučovala začátečníkům bez lektora

Jestli se někdo chce učit jen z učebnice pro samouky, tak k tomu musí být rodilým mluvčím namluvené CD a učící se se musí nahrávat (např.do PC) a pouštět si to zpět, aby se slyšel. Jinak si zmasakruje výslovnost a bude VELMI těžké se to odnaučit.

Když učebnice CD nemá, lze ji použít jen na gramatiku a seznamy slov. Naposlouchání se musí provézt na Youtube videích.

iz*

@Lmgify, německá výslovnost je celkem snadná, CD, YouTube apod. může stačit. Ale co s tím klíčem?

lmgify

Žádný konkrétní problém se mi nevybavuje. Jsou to většinou mechanické doplňovačky.

Volný proslov (reálná konverzace, dialogy a fráze) se musí odposlouchat z konverzací a řečí rodilých mluvčích.

lmgify

německá výslovnost je celkem snadná

Složitá není, to ale neznamená, že typický Čech mluvící německy nezní jako ... Čech. Výslovnost R, O, T, L, AU, CH, B, P atd. nehledě na Ö, Ä, Ü nebo i délky samohlásek je prostě jiná než v češtině.

5ab
hodnocení

0x

Uvedené knihy neznám, ale osobní a velmi pozitivní zkušenost mám se Sprechen Sie Deutsch od nakl. Polyglot. Má to víc dílů, tak stačí vybrat ten, jenž odpovídá požadované úrovni. Sám jsem po dvou letech výuky na škole najel na díl "B2", za dva roky jej probral a pak si udělal B2 certifikát. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]