Nejste přihlášen/a.
Našel jsem jen jeden SŠ obor, který má v názvu "žurnalistika". Oficiálně se ten obor, respektive Školní vzdělávací plán (ŠVP) jmenuje Ekonomika a podnikání, ale školy si mohou obory do jisté míry zaměřovat a pojmenovávat jak chtějí a 3 soukromé školy si ho pojmenovaly názvem, který obsahuje slovo "žurnalistika". Podívej se na stránky těch škol, jak popisují, co přesně se tam učí.
Zkus se podívat na seznam všech SŠ o/..., jestli tam není něco jiného, co by tě zaujalo více nebo tě lépe připravilo na tvoji práci snů. Znovu bych doporučil to gymnázium.
Osobně si myslím, že v následujících 5 letech se tvůj zájem změní, tento sen tě opustí a budeš chtít dělat něco jiného až se v příštích pár letech dozvíš o jiných možnostech práce. Tak to u dospívajících chodí. Všichni si tím prošli. Dozvědí se o nových, dosud pro ně neznámých věcech a otevře se jim úplně jiný pohled na svět a možnostech v něm.
Kdysi jsem dělala konkurz na redaktorku do rozhlasu. Bylo to hlavně o následujícím: Čeština. Zdaleka ne jen gramatika, ale sloh, stylistika, cizí slova, přebudování diagramů na články a naopak. Různé úpravy textů. S počítačem i bez. Vše na čas. Cizí jazyky! Užití termínů a výslovnost cizích slov. Všeobecný přehled, kde převládaly otázky z historie, politologie, ekonomiky, současné kultury, sportu, literatury, hudby a zeměpisu. Taky na čas a na body. Zvládání práce v časovém presu bylo ceněno. Pak jsme sedli za mikrofon a měli po rozsvícení červeného světýlka přečíst náročný článek, kde byly chytáky. V rychlosti shlédnout situaci na obrázku a poreferovat o ní spatra. Hodnotila se výslovnost, sykavky, práce s dechem... Pak bylo nutné mít řidičák. A čas, kdykoliv bude potřeba, kdyby šlo o výjezdy se zpravodajstvím z místa dění.
Taky doporučím gympl a nadstandartní zájem o dění u nás a ve světě. I když jsem tenkrát skončila na 2. místě a nabídli mi rajon mého působení, rozhodla jsem se nakonec pro profesi, kterou jsem původně vystudovala na VŠ, neboť s dětmi se tohle nedalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.