Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Statická rovnováha

Od: pepaa odpovědí: 7 změna:
Zdravím,
Mohl by mi někdo pomoci s výpočtem příkladu na statickou rovnováhu?
Příklad zní - Jakou silou působí traverza (m=600 kg) na podpěry A B?
Traverza je 7m dlouhá, podpěry jsou:
A-1m od začátku traverzy,
B-4m od začátku traverzy
Díky.

Statická rovnováha

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Traverza má těžiště uprostřed (přimaluj si ho tam s šipkou dolů (F) a zakótuj, hlavně vzdálenosti od jednotlivých podpěr). Převislé konce nás nezajímají, takže obrázek bude něco jako ta moje čmáranice.

Z rovnováhy sil pak platí, že F = FA + FB,
z rovnováhy momentů že FA * a = FB * b

Zbytek je matematika (FA = 1000N, FB = 5000N).

Statická rovnováha #2
pepaa
hodnocení

Dobře, díky.
Já když to zkoušel počítat, tak mi to vyšlo naopak (F b 1000N),teď už vím, kde je chyba.
Ještě jednou díky.
pepaa
hodnocení

+jakou délku má a a b? Když je těžiště uprostřed, tak zbylé obě strany mají 3.5m ne? Tedy když počítám to, že se do toho počítají i ty převislé konce (jak bylo zmíněno níže)

Tak asi jsem tě zmátl. Těžiště je 3,5m od konců traverzy, takže půl metru od B, resp. dvaapůl metru od A.

Převislé konce nepotřebujeme až potom, pro výpočet sil.

pepaa
hodnocení

Díky, už mi to docvaklo... Kapku jsem byl tím zmaten :D

hodnocení

1x

Tak, jak píše @jethro. je to asi nejjednodušší, alejde to i jinak. Například vykašlat se na rovnováhu sil a počítat rovnováhu momentů dvakrát, vůči oběma podpěrám., tedy

FA*(a+b) = F*b, FB)a+b) = F*a

Akorán to tvrzení. že převislé okraje nás nezajímají, bych bral trochu s rezervou. I @jethro je potřebuje, k vápočtu a a b.

pepaa
hodnocení

Díky za odpověď :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]