Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propadla jsem, jak to bude dál?

Od: klaris* odpovědí: 12 změna:

Ahoj, potřebovala bych poradit ohledně školy.

Šla jsem na jeden obor, na který mě víceméně natlačila rodina, navíc je to průmyslovka - tyhle typy škol mě absolutně nezajímají. Chtěla jsem zhruba v pololetí přestoupit na jinou školu, ale učitelky mě furt přesvědčovali, ať zůstanu, rodina taky a podle toho to taky dopadlo... Ke konci roku mám 3 pětky - z odborných předmětů.

Nejde o to, že bych byla líná nebo tak, zkoušela jsem se to kolikrát učit, ale nemám k těm předmětům žádný vztah, ba možná i jemně negativní.

A teď už očividně na žádnou školu přestoupit nemůžu... A není divu.

Jde mi o to, že nevím co teď dělat... Logicky s třemi pětkami rovnou propadám. Vím, že mám možnost opakovat ročník, ale to nepůjde... Škola naplnila kompletně kapacitu, je to dost žádaná škola...

Ale co teď? Mám ještě možnost jakoby jít ještě na jinou školu? Že jsem ztratila rok na této škole jsem ochotná přijmout, ale abych mohla přidat přihlášku, tak budu muset čekat další rok, což už moc nejsem ochotná přijmout. Jde s tím něco dělat?

Podle všeho přestávám být žákem v době konce školního roku, tak jestli to něco neznamená...

Budu velmi, velmi ráda za každou pomoc, prosím.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

4x

Víš, na jakou školu bys nejraději šla? Zavolejte/dojděte tam (s rodičema) a ptejte se, co by šlo ještě teď udělat. Jestli mají volno, tak snad by šlo něco (neoficiálně) zařídit.

Oficiálně je ještě pár škol, které mají druhé kolo přijímacích zkoušek i někdy teď v červnu a některé i později, takže snad si tam v nejhorším něco na rok (do termínu přijímaček na tvoji ideální školu) vybereš.

Můžu se zeptat, co to bylo za obor, na kterém jsi teď byla?

doplněno 18.06.19 19:51:

Co je tvoje ideální škola nebo obor? Podíváme se ti po tom, co se dá (oficiálně) dělat (domluva s ředitelem na nějakém dodatečném neformálním neoficiálním řešení je věcí osobního jednání mezi vámi).

doplněno 18.06.19 20:03:

Volej (rodiče) na tvoji ideální školu HNED TEĎ! Nic neodkládej na příští týden nebo "později tento týden"!

Nevím, jakou máš v tomto podporu rodičů, jak ti s hledáním řešení pomáhají a jak se angažují nebo jsou schopni angažovat v jednáních s novým ředitelem.

Tvůj popis situace s výběrem školy/oboru a propadnutím uvedený v otázce je dobře srozumitelný pro nového ředitele a dobře si z něj udělá o tobě představu a utčitě ti pomůže, pokud to bude možné (volná kapacita).

Hlavně si vyber obor, který tě baví a ke kterému máš vztah. Pak ti ani nepřipadne, že se učíš a do školy se budeš těšit.

lmgify

Ještě mě napadá: při jednání s novým ředitelem měj připravené vysvědčení z 8. a 9. třídy a výsledky jednotných přijímacích zkoušek z loňského roku, ať maximálně urychlíš jednání a rozhodování v nové škole.

klaris*
hodnocení

Ahoj.

Jde o průmyslovou stavební školu. Já bych ráda na obchodku. Tam jsem také chtěla už od začátku, ale rodiče mě dotlačili na tu stavárnu :/. Není to špatná škola, ani špatní učitelé, ale prostě to není obor pro mě.

Od rodičů podporu mám, jelikož už snad pochopili, že v tomhle oboru neuspěji.

Díky za odpoveď, dost mi to vylepšilo náladu. :)

lmgify

Která konkrétní obchodka to je? Podíváme se, co se dá oficiálně dělat (volná místa, druhé/třetí kolo přijímaček, dočasné obchodky v okolí před přestupem po roce na tuto, ...)

Koukal jsem na ten můj odkaz (odkaz výše) s oficiálním seznamem volných míst na stř.školách v mém kraji a je tam i pár obchodek. Některé jiné školy mají vypsané i třetí kolo přijímaček a některé mají nejpozdější termín 31.srpna (těsně před začátkem nového šk.roku).

klaris*
hodnocení

Stránky má oabrno.cz, tam by to mělo být. Daší kola přijímaček mi nepomůžou, protože se to určitého termínu musely podat přihlášky a ta doba uběhla už dávno.

Díky za pomoc, vážím si toho!

lmgify

Na OA v Brně byl strašný převis (292 na 120 míst). Tam tě teď (asi) nepřijmou (zavolat tam ale můžete - nechci předjímat ředitelovo rozhodnutí). To místo si budeš buď muset příští rok vybojovat v přijímačkách nebo dělat rok nějakou jinou OA v okolí a zkusit pak přestup, jestli se jim v ročníku uvolní nějaké místo.

lmgify

SŠ Roosevelta a OA Eldo (soukromá) vypisovali 2.kolo přijímaček na volná místa v oboru Obchodní akademie podle seznamu volných míst (hledej [Ctrl-F] 63-41-M/02), tak třeba by tě ještě přijali.

lmgify

V tom odkazu výše na jiné OA v okolí jsem měl zatržené jen státní školy, takže se tam ta ELDO nezobrazovala. Zde tedy seznam i se soukr/....

Eldo stojí 13tisíc/rok, tak to snad v nejhorším na rok překousnout :(

hodnocení

0x

Jak to bude dál s tebou nevím, to ti řeknou na dané škole.
Ale čím víc čtu problémy lidí v tvém věku, tím víc se obávám, že vaše generace bude jedna z posledních.

klaris*
hodnocení

Pak upřímně nechápu, proč zde píšete, určitě je mnoho stránek, kde můžete Váš názor vyjádřit, než tady. Plést sem nějaké generační problémy. Starší generace nadává na tu mladší a ta mladší zase nadává na tu "moderní", tak to je a tak to bude.

Klaris ma pravdu, na tu mladší generaci se nadávalo už za Sokrata 400 let před naším letopočtem. Jeho následovník Platón zase říkal, že ten strašný vynález PÍSMO způsobí zakrnění mozku (a později totez o knihách, televizi, internetu).

hodnocení

0x

Zkusit, zda bys nemohla přestoupit už od září. Já vím, je pozdě, místa jsou už obsazena, ale musí mít nějaké volné místo, třeba kdyby se někdo přestěhoval. Jenže při stěhování by vyhovět měli, ovšem při propadnutí...nevím. Zajít s rodiči a prosit a prosit.

Pokud se to povede, přistupovat k učivu tak, aby pětky už nebyly. Nebude to také lehká škola ale plusem bude, že Tě bude snad bavit.

Pokud se nepodaří, chodit rok na brigády, opakovat si učení, abys nezapomněla a pokusit se v dalším roce.

Rodiče mě natlačili - to je na tom to smutné, že rodiče si tím plní své dávné nesplněné sny a neohlížejí se příliš na dítě, co by rádo dělalo. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]