Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet sil

Od: hyhynka® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, v učebnici jsem narazil na tento příklad a moc si s ním nevím rady. Poradíte mi prosím?

Je mi jasné, že si síly musím rozložit.

Jelikož normálová síla je kolmá ke směru pohybu, tak její práce musí být nulová tj F = mgcos(90) = 0

gravitační sálu vypočítm jako F = mg

práci, kterou koná bude W = mgh...

V čem je problém? Nevím jak vypočítat první a poslední úlohu, tj výslednou sílu a dělníka, který tlačí na kostku... Moc děkuji za radu

Výpočet sil

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
To je nějaké divné zadání. Co tření? Apročled, taje? A pohybuje se ta kostka vůbec?
Mně přijde, že síla dělníka musí vyrovnat složku gravitační síly ve směru nakloněné rociny a pokud je tomu tak od počátkku, kostka se nepohne a všechny práce jsou nulové.

rv*
hodnocení

0x

a/ bez síly dělníka by kostka stále zrychlovala. Teda síla dělníka je stejná, jako složka tíhy kostky ve směru nakloněné roviny

e/ kostka koná přímočarý, rovnoměrný pohyb = výsledná síla je nulová = nekoná žádnou práci (snad Newtonův zákon setrvačnosti).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]