Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vztlaková síla

Od: nevimnevim* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, jak jsme se dostali k výsledku?
Máme kámen o hmotnosti 60 kg
objem je 4dm na třetí
Jak velkou silou zvedáme tento kámen ve vodě?
Já jsem udělal 10: 0.004= 2500 což je úplný nesmysl, ale výsledek je 60N
Znám tento vzoreček = Fvz= p.h.g, ale nevím jestli se použije tento nebo nějáký jiný,
Děkuji mnohokrát!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Jak pravil starej Archimedes- těleso je nadlehčovano silou, rovnající se hmotnosti kapalina tělesem vytáčené. Takže šutr má 4dm3, což u vody činí 4kg. Takže 60 kg - 4 kg je 56kg, převedeno na Newtony cca 560N.
Tohle řekl Archimedes?
Nevím, zda Archimedes znal pojem hmotnosti, ale rozhodně to není síla.

hodnocení

0x

Není v zadání něco špatně? Buď mě to dnes už nepřemýšlí a nebo by měl kámen plavat...

nevimnevim*
hodnocení

Pardon kámen má hmotnost 10 kg.

A má objem 43?

No tak pak je těch vašich 60N v pořádku. Pokud má 4dm3, tak vytlačí 4 litry vody, ta má hmotnost 4 kg. Takže 10kg-4kg je 6kg - převedeno na N je to 60N

nevimnevim*
hodnocení

Ahaa, už to chápu.
Omlouvám se za chybu a děkuji.

figurek*
hodnocení

0x

tušíš něco o nadnášení silou, která se rovná váze kapaliny tělesem vytlačené? Čtyři litry vody = 4 kg. Voda kámen nadnáší silou 4 kg.

No a tvoje výsledná síla se počítá jako rozdlí váha kamene - vztlaková síla

F = m - Fvz

Výsledná síla = váha 60 kg - vztlak 4 kg = 60-4 = 56kg

Dej si ale pozor na jednotky, protože byste měli počítat v Newtonech

60 kg = 60 * 9.81 = 588,6 N

4 kg = 4 * 9.81 = 39,2 N

Pak je výsledná síla F = 588,6 - 39,2 = 549,4 N

Abys kámen odlepil ode dna, musíš zabrat silou větší než 549.4 N.

Mě by ale docela zajímalo, z jaké horniny ten kámen je. Zeptej se na to paní učitelky a připiš sem. Já si myslím, že kámen s objemem 4 litry, vážící 60 kg by byl tak snad leda z rudy s polovičním obsahem čistého Uranu. K takovému šutru by bylo nejlepší se vůbec nepřibližovat. :)

nevimnevim*
hodnocení

Kámen ma hmotnost 10kg. Překlepl jsem se, ale děkuji za vysvětlení!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]