Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde se davaji uvozovky?

Od: nevimnevim* odpovědí: 17 změna:

Kde se davaji uvozovky?
Nekde vidim toto: Chtel bych tu postavit plot.
A nekdy zase: Jak to chces delat?
Mam pocit, ze ty uvozovky u prvni vety jsou spravne umistene. Co myslite?

zámek
kapkanadeje uzavřel tuto otázku

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Apostrof v žádném případě ani u jedné z vět. (apostrof je jedna čárka zkracujicí nějaké slovo - d´Artagnan)

Do "uvozovek" je možné dát obě věty, pokud budou v delším textu představovat přímou řeč. Teoreticky je možné dát do uvozovek i slovo plot, pokud chce informátor naznačit, že to bude je náznak plotu, jen nějaké provizorní oplocení.

Samozřejmě souhlasím. Jen pro úplnost dodám, že pokud mám uvozovky v uvozovkách, tak ty vnitřní jsou jednoduché a koncová pak vlastně je apostrof. Zkusím příklad:

Pavel pravil:"To je ale tak trochu ‘mystika’, nezdá se vám?”

hodnocení

1x

Uvozovky jsou běžně takové dvě čárečky před a za větou. Vzpomínám si, že nám kdysi paní učitelka říkala takovou pomůcku, nejdřív jsme malincí (tedy čárky na začátku dole) a potom vyrosteme ;D. Bohužel, takovéto složitosti se vytrácejí, ba se vytrácejí i daleko podstatnější věci, jako pozice čárky ve větě a že mezi tečku a slovo patří mezera. Hrozné nešvary.

hodnocení

1x
Já tam nevidím žádné uvozovky.

hodnocení

1x
Uvozovky?
Kde? *sok*

Záměna Kam za Kde je tak neskutečně častá, že to snad musí pochopit každý...

A co jako? Nechápu zde význam této poznámky.

Otázka Kde se davaji uvozovky měla být Kam se dávají uvozovky.

No dobře, ale proč to píšete sem? @wamp to vhápe, a tady se zyela regulérně ptá, kde jsou v otázce ty uvozovky. Takže rtu Vaši poznámku na tomto místě nechápu.

Kartaginec - děkuji za podporu !
Z těch rýpalů zde za ta léta se mně i přesto stále zvedá žaludek !
Oni jsou snad doma nepochopení, tudíž si vylévají vzteky a zvedají si tady svá ega... *zmateny* *nevi*

To nic, moc si to neberte.. On @Anonym plakal dobře, ale na špatném hrobě.

Děkuji Vám srdečně *pusa*

Opravdu mi je těchto lidí upřímně líto, měli by pobírat důchod na palici *vtip*

samosato*
hodnocení

1x

Jenom taková "zkouška".

Hmm... takže uvozovky tu fungují, i když ne-české. :(

Apostrof ’ by měl taky fungovat. Možná jste zkoušel vložit čárku, která pak, když neměla písmeno jako nositele, zmizela. Já to taky zkusím: ´

Ale i ta čárka se mi tam udělala. Jinak to. co jsem vydával za apostrof, je vlastně jednoduchá koncová uvozovka. Jednoduchá počáteční uvozovka vypadá takto: ‘ což bych za apostrof nevydával..

Jinak "typografické" uvozovky jednoduché editory, které simulují strojopis, skutečně neznají, ale tento editor je nabízí jako extra znak . Asi "takto”, což by šlo možná vylepšit "takto”, tedey aspoň částečně, A co ,,takto”? Taky je to jen přibližné.

nevimnevim*
hodnocení

Apostrofy pardon

hodnocení

0x
Nevidím tam ani apostrofy

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]