Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správná skladba věty

Od: mirekdusin odpovědí: 4 změna:

Ahoj, jsem trochu na pranýři s češtinou, a nevím si rady se skladbou věty.

Konkrétní příklad:

a.) On se už nezmění ale zato ty se kvůli němu budeš jenom trápit.

b.) On se už nezmění ale zato ty se budeš kvůli němu jenom trápit.

Která možnost je správně? Jsou správné obě?

Už několikrát se mi stalo, že jsem si v podobných případěch položil otázku, které slovo mám napsat jako první. Nejde jen o tuto konkrétní větu a ani nuntně o tyto slova. Máme pro tuhle situaci, v češtině nějaké pravidlo? Omlouvám se za možná hloupý dotaz ale nikdy jsem nebyl zdatnný češtinář.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Obě možnosti jsou správné.

hodnocení

5x
Obě jsou dobře.
"On se už nezmění, ale..."
Chybí čárka.

mirekdusin
hodnocení

Děkuji za odpověď, pomohla mi.

hodnocení

0x

Pravda, čárka by tam být měla.

Jinak ale čeština nemá zas až tak pevnou větnou styavbu jako třeba angličtina. V podobných případech záleží spíš na jazykovém citu. Při určirtém pořadí může být něco zdůrazněno, ale tady jsem se pokoušel představit si nějaký, byť malý, citový rozdíl, ale jaksi jsem na nic nepřišel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]