Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spočítat úlohu do matematiky

Od: asdfgh odpovědí: 8 změna:

Dobrý den pokoušel sem se několikrat spočítat příklad : Chodec Hynek vyrazil ze svě vesnice do města. Cesta mu trvala tři dny a cesta zpět do vsi mu trvala čtyři dny. Každý den urazil přesně o 1000 metrů méně než den předchozí. Jak daleko je ze vsi do města.

První co mě napadlo bylo, že dráha za první den je x

dráha za druhý den je x-1000

dráha za třetí den je x-2000

Čas který ušel cestou do města bylo 3*24 = 72 h , cesta zpatky 4*24 = 96 hodin

Nevím jak dále zkoušel jsem to dat nejak do rovnic ale k rozumnému závěru jsem nedošel,

Jaký máte názor vy.

Děkuji za radu

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

3x=4(y-1000) ... x=4(y-1000)/3

asdfgh
hodnocení

To že je dráha tam a zpátky stejně dlouhá jsem si uvědomil ale nějak mě vůbec nenapadlo udělat tuto rovnost zkusím se na to ještě jednou podivat

asdfgh
hodnocení

Stejně mi to není jasné nevím vůbec co dosadit za x nebo za y, nebo jestli to mam řešit soustavou rovnic

rv*
hodnocení

1x

A což takhle si uvědomit, že cesta tam je stejně dlouhá jako cesta zpět a z toho sestavit rovnici?

vilik*
hodnocení

1x
Jednoduše takto
x-1 + x-2 + x-3 = x-4 + x-5 + x-6 + x-7
3x - 6 = 4x - 23
23-6 = 4x-3x
Vyjde to v km.
Pak dosadíte do jedné strany rovnice, třeba 3x-6 a máte celkovou vzdálenost jedním směrem.
Mě by zajímalo, kde Hynek přespával.
asdfgh
hodnocení

Ted uz je mi to jasné, dekuji

asdfgh
hodnocení

Dobrý den, ještě jsem si uvědomil, jestli by to nebylo lepší formulovat takto

první den ujde x km , druhý den x-1 , třetí x-2 , (směr tam)

čtvrtý den ujde x-3 km, patý x-4 , šestý x-5, sedmý x-6 (směr zpátky)

=> x+x-1+x-2=x-3+x-4+x-5+x-6

vilik*
Ano, máte pravdu, špatně jsem přečetl zadání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]