Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Logaritmicke rovnice

Od: kaccie odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, prosím jak mám vypočítat tenhle priklad?
Logaritmicke rovnice

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

1x

x2 - x - 20 = 0

x1 = - 4

x2 = 5

definiční obor funkce logaritmus: D(f) = (0 ; +oo)

x1 tedy vypadne a řešení je x = 5 .

Zkouška:

L = log28 = 3

P = log2(25-17) = log28 = 3

hodnocení

0x
Jako kvadratickou rovnici. Co Ti není jasné?
Jen je třeba dát pozor na definiční obor logaritmu. Z kvadratické rovniice vyjdou dvě řrešení, ale jedno nejde dosadit do té logaritmické.
kaccie
hodnocení

Vypočítala jsem to takhle.. Mám to tak správně? Děkuji
Logaritmicke rovnice #2

Kvadratická rovnice je dobře, ale logaritmus mínus jedné neezistuje; to je to, nač jsem upozorňoval. takže řešení kvadratické rovnice: x2 = –4 není řešením té původní, logaritmické rovnice. Porov nej výše s řešením od @imgify

dominikbnp*
Ale existuje, jen není reálný. Což měli beztak v zadání, ale i tak bych na to upozornil.

ad @dominikbnp: máte samozřejmě pravdu, dokonce není ani jednoznačný. (Alew možná bychom neměli tazateli zbytečně m,ást hlavu.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]