Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co jsou to kvarky

Od: nevimjaknato

Dobrý den, mohl by mi někdo vysvětlit, co jsou to kvarky? Netuším,co to je, snažím se to najít na internetu, podle mého je to součáští protonu, pokud se nemýlím, ale z žádné internetové stránky jsem to nepochopil. Mohl by mi někdo vlastními slovy vysvětlit, co to je a co je o nich důležité? Jsem vám velmi zavázán. Kuba

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

skladnik
hodnocení

2x
Zjednodušeně částice, které tvoří tvoří další částice (souhrně se nazývají hadrony, dále se dělí na mezony a baryony , baryony: proton, neutron,...)
Je známo 6 druhů kvarků U,D; S,C; T,B přičemž na zemi se ve stálé hmotě vyskytují výhradně UD (proton UDD, UUD neutron, možná obráceně). Oddělení středníky není náhodné, říká se tomu "generace". Samozřejmě existuje dalších 6 antikvarků
Vlastnosti: hmotnost není důležitá, protože se nevyskytují osamocené, ale v "sloučeninách" (2,3, vyjímečně/hypoteticky 4-5 kvarků), a vazebná energie hmotnost složené částice změní. Mají náboj v násobcích 1/3 a 2/3 elektronu, což je další podrtžení, že nemohou existovat samostatně.
V současné době můžeme na kvarky nahlížet jako skutečně elementární (jako se před objevem quarků považovaly neutron, proton), ale existují teorie o prionech...
nevimjaknato
hodnocení

a co jsou to leptony?

jabraka*
hodnocení

2x

Jde o to,že původně stanovené složení atomu je elektron,proton a neutron.Tyto tři byly dány jako základ.Vědci se ale nesmířili s tímto hodnocením a dokázali možnost dalšího dělení těchto základních částic.Dnes byly nazvány hadrony.A ty se dále skládají z kvarků.Je mnoho dalších teorií,které by rády toto rozdělení dále rozdrobily.Ovšem vše je dnes v oblasti praktického dokazování někdy velmi odvážných tvrzení.Hledají se další typy,leptony a byryony.podle teorie se liší spinem Poslední relace hovoří dále o bosonech.To je tak vše o atomu,což ve staré řečtině znamená nedělitelný,.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]