Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co jsou to kvarky

Od: nevimjaknato odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, mohl by mi někdo vysvětlit, co jsou to kvarky? Netuším,co to je, snažím se to najít na internetu, podle mého je to součáští protonu, pokud se nemýlím, ale z žádné internetové stránky jsem to nepochopil. Mohl by mi někdo vlastními slovy vysvětlit, co to je a co je o nich důležité? Jsem vám velmi zavázán. Kuba

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

skladnik
hodnocení

2x
Zjednodušeně částice, které tvoří tvoří další částice (souhrně se nazývají hadrony, dále se dělí na mezony a baryony , baryony: proton, neutron,...)
Je známo 6 druhů kvarků U,D; S,C; T,B přičemž na zemi se ve stálé hmotě vyskytují výhradně UD (proton UDD, UUD neutron, možná obráceně). Oddělení středníky není náhodné, říká se tomu "generace". Samozřejmě existuje dalších 6 antikvarků
Vlastnosti: hmotnost není důležitá, protože se nevyskytují osamocené, ale v "sloučeninách" (2,3, vyjímečně/hypoteticky 4-5 kvarků), a vazebná energie hmotnost složené částice změní. Mají náboj v násobcích 1/3 a 2/3 elektronu, což je další podrtžení, že nemohou existovat samostatně.
V současné době můžeme na kvarky nahlížet jako skutečně elementární (jako se před objevem quarků považovaly neutron, proton), ale existují teorie o prionech...
nevimjaknato
hodnocení

a co jsou to leptony?

jabraka*
hodnocení

2x

Jde o to,že původně stanovené složení atomu je elektron,proton a neutron.Tyto tři byly dány jako základ.Vědci se ale nesmířili s tímto hodnocením a dokázali možnost dalšího dělení těchto základních částic.Dnes byly nazvány hadrony.A ty se dále skládají z kvarků.Je mnoho dalších teorií,které by rády toto rozdělení dále rozdrobily.Ovšem vše je dnes v oblasti praktického dokazování někdy velmi odvážných tvrzení.Hledají se další typy,leptony a byryony.podle teorie se liší spinem Poslední relace hovoří dále o bosonech.To je tak vše o atomu,což ve staré řečtině znamená nedělitelný,.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]