Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Máte někdo zkušenosti s maďarštinou?

Od: madarstina odpovědí: 12 změna:

Je to složitý jazyk?
Děkuji za odpovědi.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Jsem ještě ze starší generace a za našich časů se považovalo za slušnost, naužit se v zemi kam cestuju alespoň pár základních výrazů a pozdravů. U mnoha jazyků to není problém, u maďarštiny mi trvalo asi 30 let než jsem si osvojil jejich "dobrý den", výraz pro "nashledanou" zatím neznám. Za další úspěch považuji počítání 1,2,3 a 10000.

Ale na poslech se mi maďaršina líbí, hlavně ta zpívaná.

nhashledanou je viszontlátásra, čti visontlátášra

lucie*
hodnocení

4x

Tchán je maďar a co chvíli nás zkouší"víš co je...?":-D je to hodně těžké,ale má to jako rodný jazyk,tudíž to umí.Manžel umí trošku a při cestování kamionem se mu to hodilo,přece jenom maďarů je na cestách plno.

Kamarádka má rodiče rodilé maďary,ona je narozená už tady,ale řeč umí,takže si bez problémů našla dobrou práci,doslova po ní skočili:-Dpředběhla všechny kvůli jazyku,který skoro nikdo neovládá.Umět to je výhoda,ale naučit se (si myslím)že je nemožné:-D

hodnocení

4x
Já s nimi dělal několik let v práci a kdybych se jen trochu víc snažil, tak už mluvím.Takhle řeknu co potrebuju, porozumím nápisům, cedulím, trochu i hlášení na nádraží.
Všechno jde když se chce

hodnocení

2x

Zkušenosti mám. Maďara se zeptám: Do You speak Englosh? nebo Sprechen Sie Deutsch? Taky mohu (foneticky) Gavaritě pa ruski? Pokud na cokoli odpoví kladně, pak je to v suchu:-D

doplněno 17.05.19 12:58:

Ale fakt je, že u nás ve městě mám nejméně jednoho, spíš dva až tři známé, kteří jsou rodilí Maďaři a mluví také slovensky nebo německy, pak není problém jich využít pro tlumočení. Jinak maďarština je "hrozný" jazyk a čeština je proti ní procházka růžovým sadem.

madarstina
hodnocení

Dobrá zkušenost :-D

samosato*
hodnocení

2x

Osobní zkušenost nemám ale od rodilého maďara mám informaci, že je velmi těžký jazyk.

madarstina
hodnocení

Děkuji za odpověď.

jabraka*
hodnocení

2x

Maďarsky rozumět je stejné jako ve Finsku.Jako voják jsem byl na řepné brigádě na jihu Slovenska.V malé vesni+čce uměl trochu Slovensky jen předseda družstva.Odpoledne jsme měli volno a pokoušeli se s místními slečnami komunikovat.Nepoižije se podoba jazyků s italštiny,němčiny ani angličtiny.Takže se používá mluva ruce a nohy.Ale za 14 dní už jsme uměli počítat,pozdravit a základní složky jídla a pití(alkoholické,) Pivo nepijí.Dnes už jen vím,že dorozumět se s nimi je těžké.Vrstevníci se učili v té době rusky.To byl jeden krok k porozumění.

JABRAKA

hodnocení

2x

Jazyk, kde podstatné jméno může mít až 18 pádů? To nechceš...*cteni*

madarstina
hodnocení

18 pádů? :-D*pusa* Tak to je dobrý. Umíte maďarsky nebo jak to víte?

Ono to není tak doslova pravda, i když se to oficiálně říká. Ona struktura maďarštiny je úplně jiná. Faktricky má podstatné jméno jen dva základní tvary /v jedn otném čísle), základní a ttyzv. předmětný. A těch třináct "pádů" se vytváží příponami či záložkami. Třeba dům je ház, do domu je házba, v domě házban, vedle domu ház mellet, na dúm házra atp- Všechno vám neřeknu, musel bych se podívat do učebnice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]