Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úloha z matematiky

Od: domi odpovědí: 14 změna:
Dobrý den potřeboval bych pomoct s úlohou z matematiky : Z bodu A do bodu B vyjelo nákladní auto rychlostí 30km/h . Současně s ním vyjel traktor rychlostí 40km/h.Traktor přijel do bodu B o 1 hodinu a 45 minut dříve než nákladní auto. Jaká je vzdálenost obou bodů?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

0x
210 km.
Ovšem pouze pokud nebyly čerpány bezpečnostní přestávky.

@vilik - Jak se převádějí bezpečnostní přestávky na km? *smich*

vilik*
Tak, ze zákona musí zaměstnanec, řidič v nákladní dopravě, čerpat povinné bezpečnostní přestávky. No a logicky, pokud v průběhu jízdy výkon přeruší a čerpá třeba týdenní dobu odpočinku, tak vyjede třeba až za 36 hodin, nebo kolik to je. Druhý řidič ale může mít začátek dalšího výkonu až po 36 hodinách a 45 minutách. Rozdíl v čase dojezdu by byl stejný, ale počet ujetých km by klesl na nějakých 150 km.

@vilik Jak jste došel k tomuto hausnumeru? Myslím těch 210 km.Můžete vysvětlit?

domi
hodnocení

Mohl by jste vysvětlit jak jste dospěl k výsledku? prosím .
@vilik
vilik*
Protože jsem idiot matematikou nepolíbený, vypočetl jsem nejdřív zbytečně, kolik km ujede auto třicítkou za hodinu a třičtvrtě. 30*1,75=52,5 km. Tolik ujel traktor navíc, když dokončil jízdu, oproti autu, které jelo další hodinu a třičtvrtě, což je 105 minut. Až tenhhle údaj nás zajímá.
A protože traktor jede 1 km minutu a půl a auto 2 minuty, tak jsem jen dal do rovnice 1,5x=2x - 105 minut, vyjde x=2*105, tedy 210 km.
Asi vám to moc nepomůže, ale bohužel, nic jiného nemám.
vilik*
A kdybyste chtěli jenom rychlou logickou úvahou, tak auto jede o čtvrtinu rychlosti traktoru pomaleji, tedy mých původních nedojetých 52,5 km krát čtyři, což je sice taky 210, ale učitelka by se z toho asi, no nebyla nadšená, no.
domi
hodnocení

Děkuji @vilik

lmgify
hodnocení

0x

Odpověď, ze které bude učitelka nadšená:

na ... nákladní auto

tr ... traktor

sna = str (ujely stejné dráhy)

vna.tna = vtr.ttr

ttr = tna - (1 + 45/60) (traktor přijel o 1 3/4 hodiny = 1,75 hodiny dříve)

30.tna = 40.(tna-1,75)

tna = 7 (nákladní auto jelo 7 hodin)

sna = vna.tna = 30.7 = 210km (ujelo tolik kilometrů za tu dobu)

vilik*
Učitelka možná nadšená bude, ale pořád tam nemáte ty bezpečnostní přestávky.
lmgify

Povinné bezpečnostní přestávky se vztahují jen na profesionální řidiče, ne na Frantu, který si svojí vejtřaskou nebo Formanem Praktik jede něco vyzvednout ;)

lmgify

Mimochodem: Poláci přišli ze skvělým trikem (některé české firmy se to snaží praktikovat podobně). Velká dodávka do 3,5t i s nákladem, kluk jen s Béčkem (žádný AETR/561 nutný) a pak například Španělsko-Polsko na jeden zátah 130km/h nebo 100-hodinové týdny apod.

Taky mi nebylo jasné, jak může být dodávka levnější než tahač na jednotku objemu/ložné plochy, než jsem se o tomto triku dozvěděl.

vilik*
Máte pravdu, že pokud jde o soukromou jízdu, je to jedno. Ale v příkladu nic o Frntovi s V3S není, tak musím předpokládat horší variantu ;).
U nás ale platí i ZP a tam by 7 hodin v kuse u dodávky správně taky neprošlo.
lmgify

Třeba to byl převoz zemědělského náklaďáku v době sklizně. Tam ustavení ZP o mnoha časových intervalech neplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]