Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jedná se o věty vedlejší?

Od: terryh odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

nevím si rady s rozborem souvětí, přesněji s určením vět hlavních a vedlejších (+ druh VV).

Dala mu ruku na čelo, aby se přesvědčila, jestli nemá teplotu.

- je to VH1 - VV účelová - VV předmětná?

O lidech, kteří na tomto místě žili předtím, než oblast dobyli Španělé, není nic známo.

- VH - VV přívlasková - VV časová?

Je divné, že rodiče nezatelefonovali, ani nedali o sobě jinak vědět.

- VH - VV podmětná -?

Kdykoli poklesla hladina vody, bylo dlouho vidět, kde kdysi stávaly vesnice.

- VV časová - VH - VV podmětná?

Jakmile rodiče spatřilli syna, byli jim jasné, že v soutěži neuspěl.

- VV časová - VH - VV podmětná?

Děkuji za pomoc.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Máte všechno dobře, až na to třetí souvětí. Tam je ještě jedna věta vedlejší ( - nechybí to tam jen náhodou?) a její druh myslím určíte dobře. Jen Vás možná zarazí závislosti u tohoto souvětí, tak to zkuste i s grafem, resp. popisem závislostí, a já Vám to ještě dokontroluji ;)

terryh
Děkuji za odpověď :).
Bohužel s třetí větou si opravdu nevím rady, napadá mě snad jenom vedlejší doplňková...

Nene, VV doplňková je poměrně specifická, tu si nemůžete splést.

Zkuste nejdřív ty závislosti a pak se jednoduše větou řídící zeptat a vedlejší odpovídat. Je to druh, který v jiných souvětích určujete správně ;)

terryh
Na tu poslední větu se nedokážu zeptat správně, mate mě "ani", které obvykle vídám ve větách hlavních.
Je možné, že se jedná také o větu podmětnou?

Nejen možné, je to dokonce jisté :) je to 3VV podmětná, zavisející na 1VH. Se 2VV je ve slučovacím poměru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]