Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je správně ne jen,ale i, či nejen, ale i

Od: alexandr* odpovědí: 2 změna:

Zřetelně je správné "nejen" (výhradně ve spojení "nejen, ale i"), je to zjevně spřežka, ale nikde mezi spřežkami to uváděno není. Objevil jsem, že je to uvedeno mezi spojkami souřadicími. Proč ale ne také mezi spřežkami, když zjevně vzniklo spřažením slov "ne" a "jen"? Takže - je to spřežka, nebo ne?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ano, je to spřežka, protože vznikla spřažením.

Ten seznam spřežek, ve kterém není, má být úplný? Spřežek je strašně moc, podle mě tam nemůže být každá, samozřejmě pokud sám ten seznam netvrdí (resp. jeho autor), že je úplný. Kdyžtak pošlete odkaz.

alexandr*
hodnocení

No jasně, že seznam spřežek nemůže být úplný, on ale ani žádný neexistuje. Spíše existuje na stránkách ÚJČ podrobný (a zdáleo by se, že vyčerpávající) seznam všech možných způsobů, jak spřežky vznikají - v naprosté většině se jedná o příslovečné spřežky, v nich se spřahuje předložka s jinými slovy; pak je ještě popisována další možnost, kdy se spřahuje přídavné jméno s jinými slovy, a to je vlastně všechno (ještě kdovíco...); a pak je upozornění na chyby - případy, kdy se nejedná o spřežky. Ale to slovo nejen se jaksi z tohoto systematického výkladu vymyká (o žádné jiné takové "zapomenuté" spřežce nevím). Ve Slovníku spisovné češtiny je označeno jako příslovce, v některé poradně (jak jsem už uvedl) jako souřadicí spojka. Ale nikde poznámka o tom, že se jedná o spřežku, povinně psanou dohromady. Nikde není zdůrazněno, že psani "ne jen" je vždycky chybné - což jsem si já sám uvědomil teprve, když jsem se v tom začal hrabat (začlo to tím, že jsem příteli vysvětloval, že to napsal špatně), a uvědomil jsem si, že vůbec neexistuje případ, kdy by to mohlo být napsáno zvlášť - což u jiných spřežek možné je, ať už beze zněny významu, nebo ve významu jiném. A přitom se to zvlášť píše velmi často - "ne jen" (možná svádí to, že často je zamlčená ta druhá věta uvozená ", ale i". "Nejen já.").

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]