Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z učňáku na střední. Mám šanci?

Od: lukas192 odpovědí: 9 změna:
Ahoj
Chodím na učňák už druhým rokem a mám ho až po krk.
Ty individua co tam jsou to je prostě šílený, nedá se tam bejt. Absolutně nechápu proč jsem se na zakladce neučil alespoň trochu líp a měl bych klid.
Teď nemám s učením problémy ale na tý škole se mi prostě ani trochu nelíbí...
S nikým si tam nerozumím je jen jedna výjimka ale to jen opravdu trochu. Škola plná narkomanů, ožralý tam jsou během výuky a všem je to jedno. Takovéhle lidi by neměli mít vubec nárok tam chodit. No chci prestoupit na nějakou střední školu ale nevím jak to tam chodí, jestli by mě vzali už do 3 ročníku kdyby to byl taky nějaký technický obor jako mám teď. Co myslite? Mám pocit že na aktuální škole už nevydržím.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

Doporučuji se vyučit a pak na SŠ a získat maturitu. Vydržet se to jistě dá, také jsem byla lenoch a flákač a vzala to od učiliště abych se nemusela učit, super, mezi slepci jsem byla jednooký král, rychle mi došlo, že toto nechci a hned po vyučení šla na SŠ do 3 ročníku, se samýma jedničkama, bez zkoušek, Za dva roky maturita a pak VŠ na kterou mě přesvědčil přítel, dnes už 40 let manžel. Vydržte, vyučte se a jděte dál.

hodnocení

1x

Já mám zase pocit, že byste si měl podstatně zlepšit rodný jazyk, než se budete pokoušet o SŠ.

liska5
hodnocení

0x

To je děsné, co píšeš. Nepřeháníš? Nedá se ten rok vydržet? Vytipuj si konkrétní školu a jdi se tam zeptat. Mám obavy, že budeš muset dělat přijímačky a ztratíš roky. Nebo na stejném učňáku, jak děláš teď, ale v jiném městě obor dokončit. A s výučním listem se hlásit na nástavbu. Ty se ale otvírají jen někde a někdy.

lukas192
hodnocení

Ne nepřehaním, nejhorší na tom je že každý dělá jako kdybycto neviděl. Už jsem hodně krát s tou školou chtěl seknout. Je to tam fakt k nevydržení, poslouchat celý přestávky nějaký trapný vtipy co nemaj hlavu a patu. Pak tam je kluk co kde koho jen tak napadne aniž by mu dal kdokoliv důvod, zrovna minulý týden takto málem někoho srazil ze schodů. V tomhle prostředí mám být? Tam se mám učit?

hodnocení

0x

Záleží na podmínkách konkrétní školy, kterou si vyberete a souhlasu rodičů:

Z. č. 561/2004 Sb. školský zákon § 66

(2) V průběhu středního vzdělávání se žákovi umožňuje přestup do jiné střední školy, změna oboru vzdělání, přerušení vzdělávání, opakování ročníku a uznání předchozího vzdělání podle § 70, a to na základě písemné žádosti. Součástí žádosti zákonného zástupce nezletilého žáka je souhlas žáka.

(4) O přestupu žáka střední školy do jiné střední školy rozhoduje ředitel školy, do které se žák hlásí. V rámci rozhodování o přestupu žáka, zejména pokud má při přestupu dojít ke změně oboru vzdělání, může ředitel školy stanovit rozdílovou zkoušku a určit její obsah, rozsah, termín a kritéria jejího hodnocení. Žák přestává být žákem školy, z níž přestoupil, dnem předcházejícím dni přijetí na jinou školu. O přijetí žáka informuje ředitel školy bez zbytečného odkladu ředitele školy, z níž žák přestoupil. Ředitel školy, z níž žák přestupuje, zašle do pěti pracovních dnů poté, co se dozvěděl o přijetí žáka na jinou školu, řediteli této školy kopii dokumentace žáka ze školní matriky.

iz*
hodnocení

0x

Podle čeho byste chtěl určovat, "nárok na přijetí či chození na SŠ nebo SOU"?

Z SOU lze přestoupit na SŠ. Ovšem domnívám se, že ředitel školy nepovolí přestup do stejného ročníku, protože mezi učňovským a maturitním oborem je dost velký rozdíl.

Vytipujte si SŠ, ideálně s podobným zaměřením > pak by nemusely být rozdílové zkoučky příliš náročné. Zavolejte jejímu řediteli a domluvte se s ním na dalším postupu. Písemnou žádost (bez chyb!) o povolení přestupu bude muset podepsat i zákonný zástupce.

Dobře si promyslete, čím svou žádost zdůvodníte. Já bych dala přednost zájmu o nový obor a kritiku současné školy bych vynechala. A nenechávejte to až na léto, požádejte hned.

PS: S tou češtinou souhlasím, Váš projev není čeština středoškoláka. Rozdílovou zkoušku z ní nejspíš skládat nebudete, ale je to maturitní předmět.

lmgify
hodnocení

0x

Do třeťáku tě asi nevezmou. Moc bych se divil. Ten rozdíl v probraných látkách je moc velký. Šance by byla větší u nějakého podobného oboru s vyučením /... než čistě u maturitního oboru, ale vždy záleží na řediteli. Na jakém jsi teď oboru? Podíváme se ti po školách v okolí.

Dívej se problém takto: chybí ti jen 1 rok do ukončení tvého vzdělávání, pak nepovinné 2 roky nástavby k maturitě. Tedy už za rok můžeš být se školou hotový a vydělávat (jestli je to to, co chceš) nebo můžeš chodit do školy další 3 roky k maturitě.

Nebo přestup na jinou školu do druháku (a možná ani to ne) a 3-4 roky k maturitě.

lmgify
hodnocení

0x

Chodím na učňák už druhým rokem a mám ho až po krk. Ty individua co tam jsou to je prostě šílený
Můžeš se poměřovat buď s nimi nebo s těmi nejlepšími (příklady zde nebo na této stránce, obecně SOD, SUSO apod. dle tvého oboru, který jsi neuvedl). Záleží jen na tobě.

Absolutně nechápu proč jsem se na zakladce neučil

Proto jsi zřejmě skončil na učňáku s ostatníma klukama, co měli k učení na ZŠ stejný postoj jako ty. Předpokládám, že to tvoje první volba asi nebyla, ale kvůli známkám a nebo (ne)znalostem jsi se nikam jinam nedostal.

Spolužáci ze základky, co se alespoň trošku učili nebo na to aspoň zvysoka nekašlali, jsou teď na středních.

rexina15*
hodnocení

0x

no jednoduše jak ti to jde ve škole pokud samý 1 tak 80% na uspěch ale pokud pravý opak tak asi 1% *poctar*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]