Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Epické rozměry - význam

Od: postcd® odpovědí: 11 změna:

" Podle odhadů OSN je ve světových oceánech kolem 100 milionů tun plastu a jde tak o "environmentální problém epidemických rozměrů"." - ceskenoviny.cz/...

Chápu, že epické v tomto kontextu asi znamená "obří"nebo velké. Ale když jsem si přečetl co je epika, tak stejně nechápu proč se toto slovo používá v souvislosti s rozměry. Američané říkají, pokud se nemýlím "epic proportions"což je nějaká hra (film?) asi z 40. let 20. století

doplněno 11.05.19 12:21:

Vypadá to, jako kdyby to v anglicky mluvících zemích používali (asi nesprávně) pro vyjádření něčeho kolosálního, velkého ("Popular synonyms: Massive, Huge, Incredible, Awesome"):

urbandictionary.com/...
příklad epic fail, epic win

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Tak nevím, jestli jsem natvrdlý já, nebo vy. Ptáte se na význam "epické rozměry", ale já v článku vidím jen "epidemické rozměry".
hodnocení

Děkuji. Já. Mám dojem, že se používá i epické, nebo ne?

hodnocení

3x

Epický rozměr bych hledala pouze v nějakém rozboru uměleckého díla. Hodnotitel díla tak může poukázat na nějakou pasáž v díle, které je na pomezí lyriky a epiky. V souvislosti s plasty v oceánech se pak můžeme setkat i s výrazy katastrofické, kolosální, obludné... rozměry.

doplněno 11.05.19 17:04:

Lehce jsem nahlédla do tazatelova odkazu Urban dictionery. Anglicky jen tak brebtám a podrobné zkoumání jsem si odpustila. Ale Urban dictionery si překládám jako Slovník ulice. Tedy nespisovná mluva. A ano, anglické slovo epic je v lidové angličtině zřejmě také používáno jako zdůraznění, že je něco "velmi". Podobně dnes běžně od Čechů slýcháme, že je něco "hustý".

Proč si Angličané zvolili zrovna epic, bychom se museli ptát Angličana. Ale jistá souvislost s velmi obsáhlými Homérovými eposy, kterou naznačil rádce lmgify, tu klidně může být.

Ale v češtině bychom (zatím :)) slovo epický v souvislosti s něčím přehnaným používat neměli. A v nějakém výchovném(?) či varovném rozhlasovém pořadu už vůbec ne. To už by bylo hustý :).

hodnocení

3x

Je rozdíl mezi epickým a epidemickým...

Epický rozměr znamená že se jedná o něco obřího, kolosálního, nevídaného, neslýchaného atd.

Epidemický rozměr znamená, že něco špatného prudce narostlo v poslední době při srovnání s dobou nedávnou.

Epický rozměr (v češtině) určitě neznamená nic kolosálního ani obrovského.

hodnocení

2x

Epidemie a epika jsou dvě zcela různé věci, které spolu ani nemají nic společného. Epidemický a epický jsou přídavná jména od nich utvořená, takže ani mezi nimi není žádná spojitost... *sok*

lmgify
hodnocení

2x

Uniká mi něco nebo všechny dosavadní odpovědi neví? *ee*

"Epický" je přídavné jméno od "epos", což je dlouhá výpravná báseň a odtud také ten přenesený význam ve smyslu velký, obrovský, rozsáhlý apod.

Dva nejznámější řecké eposy jsou pochopitelně Ilias a ten druhý je Odysseia.

cs.wikipediaTEČKAorg/wiki/Epos

doplněno 11.05.19 15:04:

Pro představu: Ilias má 24 tisíc veršů. Pokud vezmeme 1 verš= 1 řádek a dále 1 stránka knihy = 50 řádek, tak to vychází na knihu o 480 stranách! To je sakra dlouhá básnička!

Otázka je položena v sekci český jazyk a literatura. V češtině toto slovo v žádném případě nemá význam, který uvádíte.

Viz slovníky ASCS/....

lmgify

cs.wikipediaTEČKAorg/wiki/Epická_poezie

Jaké je tedy přídavné jméno od epos? Protože Epos v němčině = epika.

cs.wiktionaryTEČKAorg/wiki/epos#překlady

Epický je určitě odvozeno od slova epos, ale v češtině se toto slovo používá pouze v souvislosti s jazykovými projevy a v poněkud jiném významu. Nemůžete říct, že někde propukla epická epidemie...

liska5
hodnocení

1x

Epidemický. Epidemie, jako mor a cholera se šíří oceány tuny plastového odpadu.

Epický se tam nehodí. Snad jedině, že epos je rozsáhlý literární útvar, a tohle je taky rozsáhlé...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]