Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paralelní a sériové zapojení-výpočet

Od: emiliecz* odpovědí: 14 změna:
Dobrý den ve škole se učíme sériové a paralelní zapojení, ale trošku v tom tápu. Pomůžete mi to vysvětlit na tomto příkladu? Budu s vámi komunikovat. Děkuji za vysvětlení
Paralelní a sériové zapojení-výpočet

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Napřed si vypočítej odpor soustavy odporů R1,R2 aR3,podle vzorce 1/R=1/R1+1/R2+1/R3.

doplněno 06.05.19 20:46:

Potom převeď hodnoty odporůR4aR5 na ohmy.Sečti a máš výsledek.

doplněno 06.05.19 21:16:

Nemáš zač.Potom napiš,kolik ti to vyšlo.

emiliecz*
hodnocení

Děkuji za radu! Hned si to vypočítám
emiliecz*
06.05.19 21:31
hodnocení

105 ohm

Špatně.Napiš,jak jsi k tomuto výsledku došla .Napiš krok po kroku,zkusíme opravit.

emiliecz*
hodnocení

Zkusila jsem to opravit: Ale nejsem si jistá
1 1 1. =1+2+1. =4.= 1-=0,2
---------------------------
2.10.20=. 20. =20=. 5
5000mohm=5. o tři desetinná místa
0,05kohm =50
0,2+50+5=55,2
U toho prvního výpočtu musíš vzít převrácenou hodnotu takže ne 0,2 ale 5.Potom ti sečti a výsledek bude správně 60.

lmgify
hodnocení

2x

1/R1,2,3 = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3

1/R1,2,3 = 1/20 + 1/10 + 1/20

1/R1,2,3 = 1/20 + 2/20 + 1/20

1/R1,2,3 = 4/20

1/R1,2,3 = 1/5

R1,2,3 = 5 Ω

emiliecz*
hodnocení

Děkuju, já jsem to zjistila až když jsem byla ve škole. Děkuju za váš čas

hodnocení

2x

Akurát bych raději mluvil osoustavě resistorů. Ovšem hodnory samozřejmě jsou odpory; kdybych chtěl být důsledný, mohl bych psát hodnoty odporů resistorů.

emiliecz*
hodnocení

Dobře, děkuji pro budoucnost si to budu pamatovat
lmgify

Resistor je idealizovaná součástka, která nemá žádnou vnitřní nebo vlastní impedancí, která je důsledkem technologie výroby každého skutečného odporu-součástky.

V ustáleném stejnosměrném obvodu (jako je tento případ) se parazitní impedance odporu neprojeví a proto ho lze považovat za resistor.

No tak já to viděl tak, že resistor je součástka a odpor je číslo, totižto fyzikální veličina charakterizující schopnost elektrických vodičů vést elektrický proud.

A asi bych, dnes, měl mlivit o rezistoru.

lmgify

Já k tomu přistupoval tak, že odpor je název elektronické součástky, stejně jako kondenzátor nebo cívka. Jejich idealizované náhrady jsou rezistor, kapacitor a induktor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]