Nejste přihlášen/a.
prosím o překlad do latiny "stále budu věřit" děkuji
MIlé, že mi důvěřujete, ale já měl latinu jen půl roku.
Nicméně, z toho půl roku si pamatuji právě koncovky času budoucího (futuri), -bo, -bis, -bit, -bimus, -bitis, -bunt, takže snad "semper fidebo". Ale, jaksi se mi vybavuje věřiti...credere, takže to by bylo " semper credebo". . možná Fidere je spíše ve významu důvěřovat nebo být věrný ("důvěřuj se v pána"); ale věřím v Boha = credo in Deum. Ale berte to všechno spíš jako nápady čtenáře detektivek. Nicméně příležitostně to prokonzultuji se skutečným latiníkem.
(Mimochodem, nahlédl jsem pro zajímavost do lexikonu latinských výroků, ale nejbližší, co jsem dokázal najít, je "semper fidelis - vždy věrná).
doplněno 06.07.10 00:30:Pro srovnání: Placebo _ "budu se líbit", fiktivní léků
Quae volumus, credimus libenter. _ "Co si přejeme, tomu ochotně věříme"( Cicero) (tedy ne fidemus)
Italsky by se to řeklo Sarò sempre credere, tedy budoucí čas je zde vyjádřen pompcnýnm slovesem budu
A možná lze říci "semper credevero"(futuri II.)
Děkuji. To bylo asi až v tom druhém půlroce; nicméně už jsem si to našel a naučím se. (Teď ještě abych poznal konjugaci.)
1. os. | leg-a-m nikoli legébó | budu číst i přečtu | leg-a-r | budu čten |
---|---|---|---|---|
2. os. | leg-é-s | budeš číst | leg-é-ris | budeš čten |
3. os. | leg-e-t | bude číst | leg-é-tur | bude čten |
1. os. | leg-é-mus | budeme číst | leg-é-mur | budeme čteni |
2. os. | leg-é-tis | budete číst | leg-é-miní | budete čteni |
3. os. | leg-e-nt | budou číst | leg-e-ntur | budou čteni |
1.konjugace: -a,are
2. konjugace: -eo, -ere
3. konjugace: -o, ere
4. konjugace: -io, ire
Je pěkné, že máte jakožto Pun zájem o jazyk vašich úhlavních nepřátel Římanů. Nechybělo vlastně mnoho a z punštiny se mohla stát lingua franca namísto latiny.
Ta předchozí odpověď je ale druhá osoba sg. a nemyslím, že by bylo nutno tam mít boha (a taky se domnívám, že tam stejně v tomhle uvedeném případě chybí nějaká předložka...). Pro "stále" klidně užít semper, tedy jednoduše: SEMPER FIDO. Jenže to je přítomnost ("stále věřím"). A budoucnost neumím
Neporadí ještě někdo? Kartaginče, nejste onlajn?
No vida, Wasek. Já si říkala, že už sem nechodíte, tak je dobře, že jste to uvedl na pravou míru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.